Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het Rijksarchief biedt via zijn online zoekrobotten gratis toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten: een rijk aanbod aan genealogische bronnen, maar ook archieven over de Eerste Wereldoorlog, 38.000 zegelafgietsels, historische kadasterplannen, … Even belangrijk is het om goed te beseffen wat nog niet online beschikbaar is. Wie enkel online zoekt in de meer dan 330 km archief die het Rijksarchief bewaart, mist een groot deel van de koek.

05/02/2018 - Publicaties - ARA

Oorlogen brengen mensen in beweging en lokken nieuwe interacties uit. We denken daarbij in de eerste plaats aan militaire confrontaties, maar ook voor burgers gelden in oorlogstijd nieuwe spelregels. Deze nieuwe publicatie van het Rijksarchief (Frans-/Engelstalig) bekijkt deze interacties in ruime zin en tijdens een ruime periode. Zowel Britse, Duitse, Franse als Belgische academici schreven bijdragen, evenals historici/archivarissen van het Rijksarchief.

In het kader van het SATURN-project is recent een nieuwe reeks archieven van registratiekantoren beschreven en raadpleegbaar gemaakt: de archieven van de registratiekantoren van Borgloon, Bree, Maasmechelen, Beringen, Boom, Kapellen, Brasschaat, Geel en Herentals. Registratiekantoren staan in voor het waarborgen van het registratie- en successierecht, op basis van erfenisaangiften. Hun archief biedt een unieke inkijk in de levensloop van onroerende goederen.

01/02/2018 - Digitalisering - ARA

In 2011 heeft het Rijksarchief de notulen van de Ministerraad online toegankelijk gemaakt. Vandaag kunnen notulen worden geraadpleegd van 1918 tot 1985.

Het Rijksarchief neemt deel aan dé beurs voor de Waalse overheidssector

Op donderdag 8 en vrijdag 9 februari 2018 neemt het Rijksarchief deel aan het  “Salon des Mandataires” in Marche-en-Famenne, hét ontmoetingsmoment voor de Waalse overheidssector. Het Rijksarchief stelt er zijn knowhow voor i.v.m. het vrijwaren en valoriseren van lokaal archivalisch erfgoed, en meer bepaald de activiteiten die worden ontplooid in het kader van het project Archives locales de Wallonie. Lokale mandatarissen worden dus zeker verwacht aan stand 5B08! 

Luxemburgs gemeentearchief: meer dan 30 inventarissen gepubliceerd

De afgelopen jaren heeft het Rijksarchief te Aarlen de archieven van vóór 1977 van het merendeel van de gemeenten uit de provincie Luxemburg in huis gehaald. In het kader van het project ‘Lokaal archief Wallonië’ zijn deze gemeentearchieven nu ook op korte termijn ontsloten voor onderzoek. Enkele gemeenten die in de nieuwe reeks inventarissen aan bod komen, zijn Villers-la-Bonne-Eau, Sélange, Habergy, Wolkrange en Sohier.

Toen na de Duitse capitulatie de militaire eenheden uit de Tweede Wereldoorlog hun activiteiten staakten, voelden de voormalige strijders de noodzaak om de herinnering aan hun strijd in ere te houden en de volgende generaties bewust te maken van hun offers voor het vaderland. Het CegeSoma verwierf en inventariseerde het archief van de Nationale Federatie van de oud-strijders van de Brigade Piron.

15/01/2018 - Onderzoek

Notarisakten worden niet louter opgevraagd als bewijsstuk. Genealogen kunnen via onder meer notarisakten hun stamboom uitbouwen tot een familiegeschiedenis met een rijke historische context. Lees meer over de raadplegingsvoorwaarden en de onderzoeksmogelijkheden van notariaatsarchief.

Het Rijksarchief verwelkomt de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers

Op 8 september 2017 zette de Ministerraad het licht op groen voor de overheveling, op 1 januari 2018, van de opdrachten van Directie-generaal (DG) Oorlogsslachtoffers naar de Federale Pensioendienst en naar het Algemeen Rijksarchief. De toekenning van rechten is de bevoegdheid geworden van de Federale Pensioendienst; en het luik ‘Archieven en documentatie’ valt voortaan onder de verantwoordelijkheid van het Algemeen Rijksarchief, onder de nieuwe naam Dienst Archief Oorlogsslachtoffers. Het Rijksarchief is verheugd dat door de integratie van deze archiefdienst de Belgische archieven over beide wereldoorlogen verder bijeen worden gebracht en kijkt alvast uit naar de samenwerking met de nieuwe collega’s! Lees meer over de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers.

09/01/2018 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling: Namen 1917-2017. Een artistieke kijk op censuur

Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam de Duitse bezetter strikte maatregelen om de weerstand van de bevolking de kop in te drukken en pers en fotografie te controleren. Maar ook tijdens de volgende honderd jaar waren censuur en manipulatie van tekst en beeld nooit helemaal uit de lucht. Een tentoonstelling in het Rijksarchief te Namen wil aan de hand van het werk van hedendaagse kunstenaars de herinnering hieraan levendig houden.  De tentoonstelling is verlengd en is nog tot 23 februari 2018 te bezoeken!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement