Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het Rijksarchief te Bergen heeft de inventaris opgemaakt van meer dan 250 strekkende meter kadasterarchief van Charleroi, La Louvière, Bergen, Quaregnon, Zinnik en Edingen. Dit archief en deze inventaris maken het mogelijk de geschiedenis van een woning te reconstrueren of de evolutie van een gemeentegebouw te bestuderen. Kadasterdocumenten ouder dan 100 jaar zijn vrij raadpleegbaar.

Voortaan kan in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier meer dan een eeuw archief van het Parket-Generaal bij het Hof van Beroep te Brussel worden geraadpleegd. Het archief bevat onder meer stukken over criminele, correctionele, burgerlijke en financiële zaken uit de provincies Brabant, Henegouwen en Antwerpen. Documenten ouder dan 100 jaar zijn vrij raadpleegbaar.

11/08/2016 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling: Een manuscript over de weerstand tijdens de Groote Oorlog

Na de Duitse inval in België en de daarop volgende geweldplegingen, bloedbaden en vernielingen, had de Belgische bevolking bij de overgang van oud naar nieuw in 1914/15 duidelijk alle moed verloren. De manoeuvre-oorlog was een stellingenoorlog geworden die naar het leek veel langer zou duren dan gedacht. In dit neerslachtige klimaat publiceerde kardinaal Désiré-Joseph Mercier op Kerstdag 1914 zijn herderlijke brief “Vaderlandsliefde en standvastige lijdzaamheid”. Van 9 tot 15 augustus 2016 organiseerden de zusters benedictinessen van Maredet in het Rijksarchief te Namen een tentoonstelling rond deze herderlijke brief, die in 1916 werd verlucht volgens middeleeuwse technieken en die in 2015 werd geklasseerd als Waals cultureel erfgoed.   

10/08/2016 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerde de Belgische regering in ballingschap vanuit Londen de bevoorrading van de bevolking in het thuisland. De 74 strekkende meter archief van de kabinetten van de ministers voor Voedselvoorziening  (Léon Delsinne, Edgar Lalmand en Georges Moens de Fernig) en van het algemeen secretariaat van dit departement (Georges Mathieu) worden bewaard in het Algemeen Rijksarchief en zijn ontsloten voor onderzoek.

Het Rijksarchief heeft een inventaris gepubliceerd met alle notarisminuten die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen: een zoekinstrument op maat van notariskantoren, genealogen en andere onderzoekers.  

29/07/2016 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Zeeman en Zuidpoolreiziger Adrien de Gerlache de Gomery kwam ter wereld op 2 augustus 1866, 130 jaar geleden. De Belgische regering zond hem uit om de belangen en de betekenis van België als slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog uit te dragen. Hij was ook de vaandeldrager van de Scandinavische afdeling van het Belgian Orphan Fund. Zijn archief, dat wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief, bestaat onder meer uit identificatie - en plaatsingsfiches, en foto’s’ en brieven van Belgische oorlogswezen.

Tentoonstellingen in het Koninklijk Paleis: het Rijksarchief neemt deel!

Ook deze zomer houdt het Koninklijk Paleis in Brussel opendeurdagen. Het publiek kan er dit jaar een bezoek brengen aan twee tentoonstellingen waaraan het Rijksarchief meewerkte: de tentoonstelling Cartographiae, een initiatief van de POD Wetenschapsbeleid, het Nationaal Geografisch Instituut en de tien federale wetenschappelijke instellingen, en de tentoonstelling Elisabeth. Passie voor de kunst, waarin heel wat stukken uit het Archief van het Koninklijk Paleis te zien, zoals handgeschreven partituren van Johann-Sebastian Bach en Camille Saint-Saëns. Toegang is gratis.

19/07/2016 - Divers - CegeSoma
Website van Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis vernieuwd

De website van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis – hét referentietijdschrift voor Belgische hedendaagse geschiedenis, uitgegeven door het CegeSoma – is volledig vernieuwd. Via de nieuwe zoekfuncties kan je online honderden artikels en recensies over de meest diverse thema’s opzoeken. Binnen de BTNG-bijdragen die vanaf 2012 verschenen, kan je zelfs op trefwoord zoeken. Tijdschrift en website zijn onmisbare werkinstrumenten voor wie, in België en het buitenland, interesse heeft voor de academische historiografie en het maatschappelijk debat over de hedendaagse geschiedenis van België. Klik hier om naar de nieuwe BTNG-website te gaan.

Het archief van de Gewestelijke Directie Registratie van Bergen, dat in 2011 naar het Rijksarchief werd overgebracht, is geïnventariseerd en kan voortaan in het Rijksarchief te Bergen worden geraadpleegd. De dossiers handelen onder meer over de ontmanteling van het fort van Aat en de vestingwerken van Bergen, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, nalatenschappen die toekwamen aan de Staat, enz. Kortom, rijk bronnenmateriaal voor familiegeschiedenis, erfgoed en heemkunde.  

Het Archief van het Koninklijk Paleis heeft 594 fotoalbums van koning Albert I en koningin Elisabeth met in totaal 37.149 foto’s uit de periode 1890 tot 1965 geïnventariseerd. Vele foto’s gaan over de Eerste Wereldoorlog, de officiële buitenlandse bezoeken van het vorstenpaar of over kunst en bergbeklimmen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement