Advocaat, internationalisering, justitieassistent, bemiddeling, normen, onpartijdigheid, recidive, re-integratie, transparantie, witte mars, … Aan de hand van deze en vele andere begrippen verkent dit boek, dat tot stand kwam in het kader van de Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ‘Justice and Populations’, de geheimen van justitie en gerecht. Maar Het verhaal van justitie beperkt zich niet tot de klassieke strafrechtelijke invalshoek. We zijn allemaal betrokken bij de wereld van justitie, hetzij als toeschouwer, hetzij als actor.

Belspo en de Federale Wetenschappelijke Instellingen werken reeds een tiental jaar met een gezamenlijk Digit-programma voor het digitaliseren van de collecties. Het project bestaat uit drie luiken. Naast de eigenlijke digitalisering is er de aanzet tot de ontwikkeling van gezamenlijke tools voor de valorisatie van de gedigitaliseerde collecties, evenals een programma voor hun langetermijnbewaring (LTP- Long Term Preservation).

De voordelen van een goed gestructureerd archief, analoog én digitaal, zijn legio: documenten kunnen snel gevonden worden; administraties zijn in staat om zich te verantwoorden over het gevoerde beleid; en archief met historische waarde kan na het verstrijken van de administratieve bewaartermijn vlot overgebracht worden naar het Rijksarchief. Maar archiveren draait al geruime tijd om veel meer dan documenten. Hoe ga je bijvoorbeeld te werk om websites en databanken te archiveren? Onze afdeling Toezicht heeft enkele nieuwe FAQ’s opgesteld om je op weg te helpen.
In 2009 werd de Archiefwet gewijzigd. De belangrijkste wijziging betrof de verkorting van de overbrengingstermijn voor overheidsarchieven van 100 jaar naar 30 jaar. Om de overheidsdiensten de kans te geven zich te conformeren aan het nieuwe wettelijke kader, voorzag het uitvoeringsbesluit van 18 augustus 2010 in een overgangsperiode van 10 jaar. Daarnaast werd expliciet vermeld dat archieven ouder dan honderd jaar binnen het jaar dienden te worden overgebracht. Eind 2016 organiseerde het Rijksarchief een interne enquête om een stand van zaken op te maken van de uitvoering van de Archiefwet.

Pascale Falek Alhadeff, anno 2017 conservatrice van het Joods Museum van België, en Gertjan Desmet, archivaris/projectmedewerker bij het Rijksarchief, spitten vier jaar lang archieven in binnen- en buitenland uit op zoek naar bronnen over het Jodendom en de Joodse bevolking in België, 19de-21ste eeuw. Met meer dan 1.000 beschrijvingsfiches van beschikbare archiefbestanden is het een onmisbaar onderzoeksinstrument geworden. Hoe gingen Pascale en Gertjan te werk? Ze leggen het zelf uit in ons nieuw projectfilmpje.
Toen in 2016 werd aangekondigd dat een laat 18e-eeuws register met betrekking tot de geschiedenis van de Limburgse gemeente Heers geveild zou worden, startten enkele sympathisanten van het Rijksarchief te Hasselt een crowdfundingactie. Mét succes! Het register werd begin februari 2017 officieel ingeschreven in het aanwinstenregister van het Rijksarchief te Hasselt.

In de loop van en kort na de Tweede Wereldoorlog werden in België kinderen geboren uit relaties van Belgische vrouwen met Duitse militairen. Wie waren deze ouders ? Hoe ontmoetten ze elkaar ? Een nieuw boek van Gerlinda Swillen, als onderzoeker verbonden aan het CegeSoma én zelf een “oorlogskind”, bestudeert deze relaties en hun gevolgen.

Alle Belgische dossiers uit de periode 1830-1920 over de loopbanen van magistraten, personeelsleden van hoven en rechtbanken, ministeriële officieren en openbare ambtenaren (zoals onder meer notarissen, deurwaarders en procureurs en advocaten bij het Verbrekingshof) kunnen vanaf nu worden geraadpleegd in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief in Brussel. De dossiers gaan bijna uitsluitend over benoemingen, vervangingen, de inrichting of afschaffing van functies, opverlofstellingen, ontslagen en tuchtmaatregelen.

Op zaterdag 18 februari 2017 om 15u geeft musicoloog Fabien Guilloux een lezing over twee eeuwen muziekgeschiedenis van de stad Zinnik en haar kapittelkerk. De lezing vindt plaats in het stadhuis van Zinnik, op wandelafstand van de kerk. Het muziekarchief van de kapittelkerk Sint-Vincentius van Zinnik kan worden geraadpleegd in het Rijksarchief te Bergen.
Het Rijksarchief nam op donderdag 16 en vrijdag 17 februari 2017 deel aan het Salon des Mandataires in Marche-en-Famenne: een evenement voor lokale overheden uit het Waals Gewest. In het kader van het project 'Lokaal archief Wallonië' gaven rijksarchivarissen er advies over archiefbeheer aan de administratieve en politieke verantwoordelijken van lokale instellingen.