Op 1 december 2025 organiseert het Rijksarchief voor het eerst een nationale archiefconferentie. Hiermee willen we de samenwerking binnen de Belgische archiefsector bevorderen. We mikken op de partners en stakeholders van onze instelling en op iedereen met interesse voor de archiefsector in brede zin.
Deze conferentie is een organisatie van het Algemeen Rijksarchief, het Centre d’histoire du droit et de la justice (UCLouvain) en de Onderzoeksgroep Nieuwe Tijd (KU Leuven), met de steun van het Centre de recherches en histoire du droit, des institutions et de la société (CRHiDI/UCLouvain Saint-Louis Bruxelles). Het doel? Nieuwe kennis verankeren en een dialoog bevorderen tussen onderzoekers die werken op de geschiedenis van geweld, misdaad en vorstelijke gratie in West-Europa.
Hou je van geschiedenis en ben je een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Dit jaar organiseren we voor de tweede keer een Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd. De voorronde loopt van 12 mei tot 12 juni 2025. Op zaterdag 4 oktober 2025 nemen de beste deelnemers het tegen elkaar op tijdens de finale in Sint-Truiden.

Het 4de archivarissenforum van de Association des archivistes français (AAF) vond plaats van 26 tot 28 maart in Rennes. Onder de ruim 1.000 aanwezigen waren ook enkele vertegenwoordigers van het Rijksarchief. Het thema van de bijeenkomst luidde “Avec attention : archives, archivistes et sociétés”. Centraal stond het belang van aandacht voor het werk van de archivarissen, zowel wat het eigenlijke archiefbeheer als wat hun rol in de samenleving betreft.

Xavier Rousseaux (UCLouvain) en Laurence Druez (Rijksarchief Luik) geven op vrijdag 11 april 2025 in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi een lezing geven over de fotografische collectie van de Technische en Wetenschappelijke politie. Het jaar 2025 markeert de honderdste verjaardag van de institutionalisering van de zogenaamde "Technische en Wetenschappelijke politie"-laboratoria. In de lezing komt deze verjaardag uitgebreid aan bod en wordt bovendien een rijk gedocumenteerde gerechtelijke zaak uit de regio Charleroi uitgelicht.
Op 12 en 19 maart geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris in het Rijksarchief Bergen, twee lezingen getiteld Les refuges d’abbayes à Mons. Biographies immobilières. Tijdens deze lezingen wordt een publicatie voorgesteld van het Bibliofiel Genootschap van België met zetel in Bergen, te verschijnen in juni 2025.
In het Rijksarchief Namen kan je vanaf 21 februari kennismaken met de boeiende wereld van Jules Jourdain, een beeldhouwer en medailleontwerper met een opmerkelijke kunstzinnigheid. De Société archéologique de Namur en Tour d’Anhaive organiseren deze uitzonderlijke expo met meer dan 300 unieke stukken.
Op 22 november verwelkomt het Rijksarchief Doornik Jean-Louis Van Belle naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwe boek. Jean-Louis Van Belle is doctor in de Geschiedenis en gespecialiseerd in onderzoek naar steenhouwerijen uit het ancien régime. Hij zal tijdens deze lezing de resultaten voorstellen van zijn onderzoek naar de handel in kalk in Doornik en omgeving tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV.
De protestantse eredienst bestaat in ons land al meer dan 500 jaar en is goed georganiseerd en gestructureerd. Ongeveer 3% van de Belgische bevolking maakt er – discreet – deel van uit. Over het protestantisme bestaan nog veel misvattingen en de meeste mensen kennen deze eredienst niet goed. Deze lezing van Laurence Druez, werkleider in het Rijksarchief Luik, wil de aandacht vestigen op de factoren die vanaf het begin een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de protestantse minderheid evenals op een aantal aspecten van haar ingewikkelde identiteit, en dit binnen een regionale context.