Het archief over de kolonisatie is een gemeenschappelijk patrimonium dat dringend gedeeld moet worden. Het maakt deel uit van de geschiedenis van België, en evenzeer van Congo, Rwanda en Burundi. Een eerste stap naar dat deelachtig maken bestaat erin om de documenten beter te leren kennen en om de toegang tot deze archiefbestanden aanzienlijk te verbeteren. De Bronnengids over de geschiedenis van de kolonisatie, die in 2021 werd gepubliceerd in samenwerking met het Afrika-Museum en die online beschikbaar is, zet het archief over de kolonisatie op de internationale kaart en stelt zeer gevoelige vragen over het delen van dit erfgoed, over de terugkeer van het archief naar Afrika en over de herinneringsopbouw.
Naast de publicatie van deze archieftoegang werkt het Rijksarchief ook verder aan de ontsluiting van het archief over de kolonisatie via verschillende projecten onder leiding van Pierre-Alain Tallier (waarnemend departementshoofd “Brussel”):
- Overbrenging van het Afrika-archief
- Project 'Resolutie Metissen'
- FED-tWIN-programma 'SHARE' (Supply a Fair and Transparent Access to a shared Heritage - the « Africa Archives » - to implement Decolonised Research about Belgian colonisation in Congo, Rwanda and Burundi (1885-1962))
- Project « CoSo » (Colonial Sources: Improve access, Share archives and Promote knowledge on the colonial past (Belgium, Burundi, the DRCongo and Rwanda))
- FED-tWIN-programma GUSANGIRA
- Project “Rwanda Archives”
- Project « DigiColJust ». Colonial Violence, Subaltern Agency and Shared Archival Heritage
- Project « CoffeeBridge »
- Project « BiblioCongo »: een bibliografie van de geschiedenis van Belgisch Congo en Rwanda-Urundi
- Opleiding van Afrikaanse archivarissen:
Sinds een tiental jaren loopt een gezamenlijk project van het Afrikamuseum en het Rijksarchief om Afrikaanse archivarissen op te leiden in het kader van ontwikkelingssamenwerking. De opleiding bestaat uit een module met theoretische lessen (die in een eerste stadium in Tervuren werden gegeven en vandaag aan de École du Patrimoine Africain (Porto-Novo, Benin)) en een vervolmakingsstage in België. In het kader van die stage neemt het Rijksarchief regelmatig stagiairs aan.