Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Online aanbod

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Welke archieven van het Rijksarchief zijn online raadpleegbaar?

Het Rijksarchief biedt via zijn zoekrobotten gratis online toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten. Het is niet altijd eenvoudig om langs deze weg een goed zicht te krijgen op het aanbod. Daarom bieden we je hier een rechtstreekse toegang tot de voornaamste online beschikbare archiefbestanden, in een chronologisch/thematisch geordend overzicht. Bij de digitalisering kregen vooral ruggengraatreeksen met een grote onderzoekswaarde prioriteit.

  1. Kaarten en plattegronden
  2. Genealogische bronnen
  3. Foto’s, affiches en ander iconografisch materiaal
  4. Middeleeuwen
  5. Vroegmoderne tijd
  6. 19de en 20ste eeuw
  7. Wereldoorlog I
  8. Wereldoorlog II

Hoe kan je archieven van het Rijksarchief online raadplegen?

  • Registreren
    • Om toegang te krijgen tot de archieven van het Rijksarchief die online raadpleegbaar zijn, moet je je eerst registreren
    • Je vult je naam en e-mailadres in op de registratiepagina, kiest een gebruikersnaam en een wachtwoord en bevestigt dit wachtwoord nogmaals. Vervolgens klik je op "Registreer". ​
  • Bevestiging van je registratie - activatie van je account
    • Je krijgt na de verzending van je registratie een e-mail om de registratie te bevestigen. Open deze e-mail en klik op de link om je account te activeren.
    • Ontving je geen bevestigingsmail? Kijk dan eens bij je ongewenste e-mails (spam).
    • Eens je account geactiveerd is, heb je onbeperkt toegang tot alle archieven die het Rijksarchief online aanbiedt!
  • Gebruikersnaam en wachtwoord
    • Gebruikersnaam vergeten? Die kan je opvragen via deze pagina. 
    • Wil je je wachtwoord wijzigenKlik dan hier. 
    • Let op dat je je e-mailadres correct invult. En controleer even je ongewenste e-mails (spam), zodat onze bevestigingsmails niet verloren geraken.
  • Tips en achtergrondinfo
    • Ben je op zoek naar tips en achtergrondinfo om bepaalde archiefbestanden of genealogische gegevens gemakkelijker terug te vinden in onze zoekrobotten? Bekijk dit instructiefilmpje!
  • Technische problemen
    • Bij technische problemen kan je ons altijd contacteren via e-mail.

Welke zoekinstrumenten zijn online raadpleegbaar?

Het aantal digitaal beschikbare inventarissen van het Rijksarchief groeit maandelijks aan. Om een beter zicht te krijgen op de inventarissen die worden toegevoegd aan onze zoekrobot publiceren we voortaan een maandelijks overzicht van toegangen die werden opgeladen. Het gaat zowel om nieuwe inventarissen, die al dan niet op papier beschikbaar zijn, als oudere toegangen. Oudere toegangen worden alvorens ze online komen geretroconverteerd door de dienst Digip@t (Dienst Digitale Preservatie en Toegang) naar een online leesbaar bestandsformaat. Hiervoor wordt de internationaal erkende standaard EAD gebruikt. Ook inventarissen die reeds digitaal beschikbaar waren, maar herwerkt werden, worden in deze lijst opgenomen.

Hoe zit het met updates en nieuwe digitaliseringsprojecten?

Je wil op de hoogte blijven van nieuwigheden in de zoekrobotten of van updates?

Op zoek naar gegevens jonger dan 100 jaar?

Zowel voor de akten van de burgerlijke stand als voor de gegevens in de zoekrobot Zoeken naar personen is de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van toepassing. Gegevens over de burgerlijke stand worden openbaar na 50 jaar voor overlijdensakten, na 75 jaar voor huwelijksakten en na 100 jaar voor geboorteakten. De digitalisering van de registers van de burgerlijke stand van 1910 tot 1950 ging in 2022 van start in de Rijksarchieven van Bergen, Beveren en Leuven. Deze gegevens zijn momenteel dus nog niet online beschikbaar. Lees meer hierover in dit nieuwsartikel.

Wat zijn de mogelijkheden van het Archieven Portaal Europa?

Het Europees Archiefportaal (APE) is de grootste online archiefcatalogus ter wereld en bevat meer dan 250 miljoen beschrijvingen van archiefmateriaal van honderden instellingen in Europa. Het Rijksarchief coördineert de Belgische bijdrage aan APE.

Kijk verder dan online

Momenteel is ongeveer 2% van onze collecties gedigitaliseerd, wat overeenkomt met miljoenen digitale beelden. Veel archieven zijn echter nog niet online beschikbaar. Als je jouw onderzoek beperkt tot het online aanbod, verlies je grote delen van de meer dan 370 strekkende kilometer archief die het Rijksarchief bewaart uit het oog. De toegang tot onze leeszalen is gratis. Je bent altijd welkom (in de meeste leeszalen op afspraak).

Update pagina: 8 februari 2023

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement