Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Agenda

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Lopend
Van 16 mei 2022 tot 1 oktober 2022

Hou je van geschiedenis of ben je als student of stamboomonderzoeker een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat in 2022 900 jaar stadsrechten viert. Vanaf maandag 16 mei start de online preselectie. Word jij de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

Van 25 juni 2022 tot 13 november 2022

De tentoonstelling L'œuf ou la tuile (“Het ei of de dakpan”), opgezet door het Rijksarchief Namen, houdt van 25 juni tot 13 november 2022 halt in het stedelijk museum van Hoei. Aan de hand van archiefstukken en persoonlijke voorwerpen schetst de expo de opmerkelijke levensloop van pater Dominique Pire. Je maakt kennis met belangrijke momenten uit zijn leven, de liefdadigheidswerken die hij heeft gesticht en de ideeën die hem inspireerden. De tentoonstelling wijst ook op de erfenis die deze ‘man van de vrede’ heeft willen nalaten aan de toekomstige generaties en op zijn diepzinnige humanistische boodschap.    

augustus 2022
Van 24 augustus 2022 tot 19 november 2022

Noteer alvast de data van de volgende tentoonstelling in het Rijksarchief Namen! Binnenkort meer info.

september 2022
Van 1 september 2022 tot 14 september 2022

Horloges, juwelen, brieven en foto's: in de concentratiekampen namen de nazi's systematisch de persoonlijke bezittingen van slachtoffers in beslag. Arolsen Archives (Duitsland) bewaart nog ongeveer 2.500 van dergelijke voorwerpen uit de concentratiekampen. De #StolenMemory-campagne, die in 2016 van start ging, heeft tot nu toe zo'n 600 families geholpen om gestolen herinneringen te herstellen door familiedocumenten en -voorwerpen terug te geven. De #StolenMemory-expo zal van 1 tot 14 september 2022 te bezoeken op de parking van het Rijksarchief Luik.

16 september 2022

De archiefwereld staat aan de vooravond van een revolutie. Op basis van vaak eeuwenoude archieven wordt op verschillende plaatsen de aanzet gegeven voor een hele nieuwe onderzoeksinfrastructuur. Door digitalisering, het werken met vrijwilligers, Citizen Science (burgerwetenschap), de toepassing van artificiële intelligentie en het creëren van doorzoekbare bestanden en databanken wordt steeds meer materiaal beschikbaar. Onderzoeksmogelijkheden worden parallel steeds ruimer. Dergelijke projecten plaatsen we centraal in deze workshop in het Algemeen Rijksarchief. 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement