Alle leeszalen van het Rijksarchief blijven open tijdens de zomermaanden, maar in juli en augustus met licht aangepaste openingsuren. Alle leeszalen, behalve die van het CegeSoma, sluiten tussen 12.00 en 13.00 uur. Het Algemeen Rijksarchief opent in de zomer om 9.00 uur de deuren.
Op 1 december 2025 organiseert het Rijksarchief voor het eerst een nationale archiefconferentie. Hiermee willen we de samenwerking binnen de Belgische archiefsector bevorderen. We mikken op de partners en stakeholders van onze instelling en op iedereen met interesse voor de archiefsector in brede zin.
Op 16 juni 2025 heeft de correctionele rechtbank van Charleroi een heler van overheidsarchief schuldig bevonden. Het ging over documenten die voornamelijk dateren uit de Napoleontische tijd en die werden aangemaakt door hogere ambtenaren en officieren. Het onderzoek dat werd gevoerd na een klacht van het Rijksarchief vereiste meerdere huiszoekingen en geduldige expertises.

Met het driedelig werk Lettres de soldats au service de la France geven Bernard en zijn vader René Wilkin een stem aan de meer dan 25.000 Luikenaars die dienden in het leger van de Franse Republiek en het Keizerrijk (1795-1815).

In Jusqu'à la moelle (Tot op het bot) exploreert Bernard Wilkin, archivaris in het Rijksarchief Luik, samen met Robin Schäfer en een internationaal team van historici en archeologen wat er gebeurde met de lichamen van soldaten die sneuvelden op het slagveld in de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Xavier Rousseaux (UCLouvain) en Laurence Druez (Rijksarchief Luik) geven op vrijdag 11 april 2025 in het Museum voor Schone Kunsten van Charleroi een lezing geven over de fotografische collectie van de Technische en Wetenschappelijke politie. Het jaar 2025 markeert de honderdste verjaardag van de institutionalisering van de zogenaamde "Technische en Wetenschappelijke politie"-laboratoria. In de lezing komt deze verjaardag uitgebreid aan bod en wordt bovendien een rijk gedocumenteerde gerechtelijke zaak uit de regio Charleroi uitgelicht.
Het 4de nummer van de Revue d’Histoire liégeoise (Tijdschrift voor Luikse geschiedenis) is zopas verschenen. Het tijdschrift, dat 4 jaar geleden werd gelanceerd, is geschiedkundig van opzet en behandelt de regio Luik in brede zin.

Eén van de hoogste rechtscolleges van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse natie drukte zijn stempel op de geschiedenis van de voormalige vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy. Luikenaars deden immers vaak beroep op deze instantie om geschillen te beslechten. Het uitermate rijk archief ervan, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik maar deels verloren ging bij een bombardement in 1944, werd grondig gerehabiliteerd. Het is nu raadpleegbaar en klaar voor veelzijdig en veelbelovend onderzoek.

Vanaf 1 januari 2025 zijn overlijdensakten pas openbaar na 75 jaar, althans akten opgesteld vóór 31 maart 2019. De voorwaarden tot raadpleging van niet-openbare akten worden bovendien strenger. De zoekomgeving van het Rijksarchief bevat maar een heel beperkt aantal overlijdensakten ouder dan 50 jaar maar jonger dan 75 jaar. Ze zullen bij de eerstvolgende update offline worden gehaald. Voor het overige zal deze nieuwe wetgeving weinig impact hebben voor raadpleging via het Rijksarchief.
