Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
COVID-19
Wijziging openingsuren Rijksarchief Brugge

Vanaf januari 2022 is het Rijksarchief Brugge wegens een gewijzigde personeelssituatie gesloten op vrijdag.

Wijziging openingsuren Rijksarchief Gent

Wegens een gewijzigde personeelssituatie is de leeszaal van het Rijksarchief Gent tot nader order gesloten op vrijdag.

Henegouwse oorlogsschadedossiers WO II verhuizen naar Rijksarchief Bergen

Om plaats te maken voor nieuwe archieven zullen de oorlogsschadedossiers met betrekking tot de provincie Henegouwen (centrale reeks, provinciale reeks en fiches) worden overgebracht van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier naar het Rijksarchief Bergen. Tijdens deze verhuisoperatie zijn de dossiers in kwestie tijdelijk niet raadpleegbaar. 

Op dinsdag 19 oktober 2021 vond de officiële heropening plaats van het Rijksarchief in Antwerpen. De Regie der Gebouwen voerde de afgelopen jaren grondige renovatie- en uitbreidingswerken uit in dit prachtige belle époquegebouw, dat dateert uit 1905-1906. Bezoekers kunnen er sinds april dit jaar (op afspraak) talrijke archiefbestanden van de stad, de regio en de provincie Antwerpen raadplegen.

Open Monumentendag - Ontdek het vernieuwde Rijksarchief Antwerpen

Het sprookjesachtige belle époque-​gebouw van het Rijksarchief Antwerpen is sinds dit voorjaar eindelijk terug open voor het publiek. En het resultaat mag gezien worden! Dankzij de geslaagde renovatie en de aanzienlijke uitbreiding kon het monumentale Rijksarchiefgebouw zijn rol als centrum van historische kennis en bewaarplaats van waardevol archivalisch erfgoed in de wijk Zurenborg terug opnemen. Ter gelegenheid van Open Monumentendag kunnen bezoekers uitzonderlijk ook een blik werpen in de archiefdepots en de ruimten die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Openingsuren Rijksarchief te Leuven tijdelijk beperkt

Van 22 maart tot 1 juni 2021 is wegens een tijdelijk personeelstekort de leeszaal van het Rijksarchief te Leuven enkel nog open op dinsdag en donderdag, van 9u tot 16u30. Zoals in alle leeszalen van het Rijksarchief is een bezoek momenteel enkel mogelijk op afspraak.

Het renovatieproject van het Rijksarchiefgebouw in de Antwerpse Zurenborgwijk heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Tussen de goedkeuring van de bouwaanvraag in 2004 en de voltooiing van de werken lag een tijdspanne van niet minder dan 16 jaar. Na jaren van onzekerheid, uitstel en stilte kunnen we eindelijk goed nieuws brengen. Op dinsdag 6 april 2021 opent het Rijksarchief opnieuw zijn deuren aan de Door Verstraeteplaats!

In januari 2021 werd ons vernieuwde depot in Aarlen, met verdubbelde capaciteit (!), in gebruik genomen. Bovendien namen het personeel en de trouwe bezoekers van het Rijksarchief te Aarlen met pijn in het hart afscheid van diensthoofd Michel Trigalet, die naar het Rijksarchief te Luik is verhuisd. Zijn functie in Aarlen wordt overgenomen door Vincent Pirlot.

Leeszaal in Beveren vanaf november 2020 enkel nog open op woensdag en donderdag

Ter voorbereiding van de verhuis van een deel van de archieven naar het gerenoveerde Rijksarchiefgebouw in Antwerpen zal vanaf november 2020 de leeszaal van het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren uitsluitend nog open zijn op woensdag en donderdag. Vooraf reserveren blijft verplicht. Wie een plaats wil reserveren, moet minstens 2 werkdagen vooraf via e-mail contact opnemen met het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren. Voorlopig blijven alle archieven raadpleegbaar.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement