Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Renovatie van de leeszaal, installatie van een digitale leeszaal en van een wifi-verbinding, én een nieuw e-mailadres: de dienstverlening van het Archief van het Koninklijk Paleis heeft een upgrade gekregen!

Gratis lezerskaart voor iedereen

Vanaf 1 juni 2018 is de toegang tot de 19 leeszalen van het Rijksarchief gratis. Met deze maatregel willen we de toegankelijkheid van de archieven die we beheren maximaal garanderen. De online raadpleging van archief, ook die van de genealogische bronnen zoals de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand van meer dan 100 jaar oud, blijft gratis. De tarieven voor opzoekingen en reproducties (op afstand) worden daarentegen gevoelig verhoogd. Het nieuwe tarief voor prestaties van het Rijksarchief werd op 25 mei 2018 ondertekend door de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en zal eerstdaags worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het tarief was sinds 2011 niet meer aangepast of geïndexeerd. Een aanpassing en afstemming op de werkelijke kosten van bepaalde prestaties drong zich op.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke oorlogsschadedossiers. Dankzij de digitalisering van één van de toegangen op deze dossiers kan je nu zélf online nagaan of over een bepaalde persoon, gebouw, … een oorlogsschadedossier is bewaard.

Sinds begin april 2018 waren ten gevolge van werkzaamheden in de archiefmagazijnen van het Algemeen Rijksarchief een aantal archiefbestanden niet beschikbaar voor raadpleging. Intussen zijn de werken afgerond. De bestanden in kwestie zijn opnieuw raadpleegbaar vanaf dinsdag 24 april 2018.

Het CegeSoma blijft onverminderd inzetten op de verbetering van de digitale toegang tot zijn collecties. Zo is er sinds kort in de leeszaal een digital corner geïnstalleerd. Je vindt er onder meer hoofdtelefoons om geluidsarchief te raadplegen en een reproductietafel om zelf kwalitatieve foto’s te nemen van documenten.

Rijksarchief te Kortrijk: pand krijgt nieuwe eigenaar, leeszaal blijft

De historische 'Berg van Barmhartigheid' in Kortrijk herbergt sinds jaar en dag het Rijksarchief te Kortrijk. Binnenkort verandert het pand van eigenaar. De stad Kortrijk heeft het verkocht. De dienstverlening komt echter niet in het gedrang. De federale overheid blijft via de Regie der Gebouwen nog vele jaren huurder. Het Rijksarchief in de Guido Gezellestraat is dus ook de komende jaren in Kortrijk de place to be voor historisch, genealogisch en ander onderzoek.

Eind 2018 zullen de werken voor de uitbreiding van het depot van het Rijksarchief te Aarlen afgerond zijn. Op dat ogenblik zullen de collecties die worden bewaard in het Rijksarchief te Saint-Hubert naar Aarlen worden overgebracht. Om de verhuis zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, zal de leeszaal in Saint- Hubert vanaf 1 maart 2018 enkel nog op donderdag geopend zijn.

Vanaf midden maart 2018 wordt voor het aanvragen van documenten in onze leeszalen een nieuwe interface in gebruik genomen. De aanvraag wordt hiermee gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. De vernieuwing kadert binnen de lancering van een nieuw archiefbeheersysteem.

Het Rijksarchief biedt via zijn online zoekrobotten gratis toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten: een rijk aanbod aan genealogische bronnen, maar ook archieven over de Eerste Wereldoorlog, 38.000 zegelafgietsels, historische kadasterplannen, … Even belangrijk is het om goed te beseffen wat nog niet online beschikbaar is. Wie enkel online zoekt in de meer dan 330 km archief die het Rijksarchief bewaart, mist een groot deel van de koek.

Het Rijksarchief verwelkomt de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers

Op 8 september 2017 zette de Ministerraad het licht op groen voor de overheveling, op 1 januari 2018, van de opdrachten van Directie-generaal (DG) Oorlogsslachtoffers naar de Federale Pensioendienst en naar het Algemeen Rijksarchief. De toekenning van rechten is de bevoegdheid geworden van de Federale Pensioendienst; en het luik ‘Archieven en documentatie’ valt voortaan onder de verantwoordelijkheid van het Algemeen Rijksarchief, onder de nieuwe naam Dienst Archief Oorlogsslachtoffers. Het Rijksarchief is verheugd dat door de integratie van deze archiefdienst de Belgische archieven over beide wereldoorlogen verder bijeen worden gebracht en kijkt alvast uit naar de samenwerking met de nieuwe collega’s! Lees meer over de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement