Op woensdag 15 februari 2017 om 20u geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris bij het Rijksarchief te Bergen en auteur van een inventaris van het archief van het karmelietessenklooster van Bergen, een lezing over de weinig bekende geschiedenis van het klooster. Het archief van de kloosters van de ongeschoeide karmelietessen van Brugelette, Bergen, Mont-sur-Marchienne en Zinnik werd in juni 2013 naar het Rijksarchief te Bergen gebracht. Vandaag is het geïnventariseerd en raadpleegbaar.
Van 9 december 2016 tot 17 maart 2017 loopt in het Rijksarchief te Namen een tentoonstelling waarin heden en verleden van de gemeente Floreffe thematisch worden vergeleken. Aan de hand van diverse documenten schetst de expo “De mémoire de paysages” de evolutie van het landschap in en rond Floreffe. Toegang is gratis.
In november 2016 verscheen het nieuwe boek van CegeSoma-collega Nico Wouters: Mayoral Collaboration under Nazi Occupation in Belgium, the Netherlands and France, 1938-46. De Engelstalige publicatie vergelijkt de rol van burgemeesters onder de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in België, Nederland en Frankrijk (Nord en Pas-de-Calais). In juni 2017 wordt het boek officieel voorgesteld tijdens een internationaal congres in Canterbury.

Honderd jaar geleden werden de eerste Belgische burgers als werkkrachten naar Duitsland gedeporteerd. Op vrijdag 16 december 2016 om 19.30u geeft Arnaud Charon in Waulsort (Hastière) een lezing over de vaak vergeten problematiek van de deportaties tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Donderdag 15 december 2016, om 18.30u, stellen historici Mélanie Bost en Alain Colignon hun nieuwe boek ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’ voor in het Mons Memorial Museum in Bergen. Het Rijksarchief te Bergen en het CegeSoma zijn co-organisator. Het boek La Wallonie dans la Grande Guerre toont aan de hand van origineel en kwalitatief hoogstaand fotografisch erfgoed hoe het leven eruit zag in Wallonië tijdens WO I.
Wat waren de belangrijkste fasen in de evolutie van de wetgeving in het graafschap Henegouwen tijdens het ancien régime? En welke archiefstukken documenteren de praktische aspecten van deze wetgeving? Van 27 oktober tot 23 december 2016 loopt in partnerschap met het Rijksarchief te Bergen in het Maison Losseau de tentoonstelling '750 jaar rechtspraak in Henegouwen'. U ontdekt er o.m. een aantal topstukken die de brand in het Rijksarchief te Bergen in 1940 hebben overleefd.
Op woensdag 16 november 2016 geeft het CegeSoma om 14.30u het woord aan Luis Angel Bernardo y Garcia, verbonden aan het Algemeen Rijksarchief. Hij geeft een lezing over de rol van de Belgische Staat in de economische heropleving van het naoorlogse België en in het bijzonder over het voedselbeleid (Le ventre des Belges. Grandeur et misères d'un petit État nourricier en temps d'Occupation et de sortie de guerre).
Honderd jaar geleden werden de eerste Belgische burgers als werkkrachten naar Duitsland gedeporteerd. Arnaud Charon, die in het kader van het project The Great War from below bij het Algemeen Rijksarchief een geschiedenis van de deportaties tijdens WO I schrijft, geeft nu woensdag (16 november 2016, 20u) een lezing in Meux (La Bruyère; provincie Namen) over deze problematiek. Gratis toegang.
Van 18 november tot 21 december 2016 kan je in het Rijksarchief te Kortrijk de tentoonstelling ‘Bezettering 14-18: Oorlogsaffiches die blijven plakken’ bezoeken. De expo is het resultaat van een samenwerking tussen het Rijksarchief, de regionale erfgoedcel Zuidwest en de dertien gemeenten van de regio Kortrijk. In 2017 gaat de tentoonstelling op rondreis, maar het Rijksarchief te Kortrijk krijgt de primeur! Aan de hand van tekstaffiches wordt het dagelijks leven onder de Duitse bezetting in beeld gebracht. Thema's die aan bod komen: voedselvoorziening/rantsoenering, opeisingen (van duiven tot telefoontoestellen), het militaire verloop van de oorlog, censuur, propaganda, ...
De tentoonstelling Gender@war 1914-1918, van 8 tot 30 november 2016 te bezoeken in het Rijksarchief te Namen, laat zien hoe de Groote Oorlog het leven van vrouwen én mannen uit die tijd ingrijpend heeft beïnvloed: door de mobilisatie, de ontwrichting van het gezins- en beroepsleven, het geweld,… De rijk gedocumenteerde drietalige (Nederlands, Frans, Engels) tentoonstelling focust op België, maar maakt ook een aantal interessante vergelijkingen met andere landen (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië). Het doel? Clichés ontkrachten en de bezoeker doen nadenken over de gevolgen van oorlog voor de maatschappelijke positie van vrouw en man.
In het verlengde van de expo geeft prof. Axel Tixhon, als historicus verbonden aan de UNamur, een lezing op woensdag 16 november 2016 (17.30u) over De impact van de Groote Oorlog op de rol van de vrouw in de Belgische samenleving.