CNN ging in het Rijksarchief te Luik op zoek naar de Luikse roots van één van zijn nieuwsankers!

In 1950 besloot de familie de Merode 750 meter familiearchief in bewaring te geven aan het Algemeen Rijksarchief en zo beschikbaar te stellen voor historisch onderzoek. Decennia van inventarisatie later, werd op 23 oktober 2014 in het Algemeen Rijksarchief een archiefgids over het Merode-archief en een eerste analytische inventaris voorgesteld.

Op 1 januari 2015 gaat de organisatie van de brandweer volledig over van een gemeentelijke organisatie naar een zonaal systeem. In het kader van deze hervorming vraagt het Rijksarchief, in samenspraak met de FOD Binnenlandse Zaken, aandacht voor de herbestemming van brandweerarchieven.

Jaar in jaar uit geeft het Rijksarchief archiefstukken in bruikleen voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Enkele prestigieuze bruiklenen van de Rijksarchieven in Gent, Leuven en Antwerpen vormen dé gelegenheid om deze activiteit ‘in de marge’ onder de aandacht te brengen.

Op algemeen verzoek heeft het Rijksarchief in augustus 2014 een herziene en aangevulde versie van de Richtlijnen voor de inhoud en vormgeving van een archiefinventaris gepubliceerd.

Het Algemeen Rijksarchief en het Observatoire des Politiques culturelles de la Fédération Wallonie-Bruxelles hebben in 2014 samen een inventaris opgemaakt van het archief van de besturen belast met het beheer van Franstalige culturele aangelegenheden (na 1945).

Vanaf 1945 ijverde de Belgische regering voor een nauwer toezicht op de kunsthandel. Daartoe werden controles verricht op de import, circulatie en export van schilderijen, beeldhouwwerken, tapijten, geelkoperwerk en meubelen, daterend van voor 1801. Deze taak werd toevertrouwd aan een speciaal opgerichte Dienst voor Controle van de Uitvoer en Circulatie van Kunstwerken. De archieven van deze dienst, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, zijn geïnventariseerd.

Welke nieuwe publicaties rolden recent van de persen in het Rijksarchief? Welke publicatieprojecten staan op stapel? U leest het hier.

In september 2014 werd tijdens een studiedag in het Archief van de stad Brussel een repertorium van laatmiddeleeuwse Brusselse cijnsregisters voorgesteld, een publicatie van het Algemeen Rijksarchief.
