Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
13/12/2016 - Digitalisering - Divers - Namen
Virtuele tentoonstelling rond armoede en sociale bijstand in Namen, vroeger en nu

Van 27 augustus tot 30 oktober 2016 was in het Rijksarchief te Namen de tentoonstelling 'Pauvres de nous. Armoede en sociale bijstand in Namen, vroeger en nu' te bezoeken. De expo gemist? Grijp je herkansing met de virtuele versie!

  Virtuele tentoonstelling Pauvre de nous. Armoede en sociale bijstand in Namen, vroeger en nu

Het parochiearchief van Daussoulx bestaat uit een collectie plattegronden, bestekken, brieven, huwelijksdossiers, boekhoudkundige stukken, enz. uit de periode 1857-2000. De documenten ouder dan 30 jaar die geen privacygevoelige gegevens bevatten, zijn vrij raadpleegbaar in het Rijksarchief te Namen.

De bronnen met betrekking tot het Jodendom en de Joodse bevolking in België zijn nagenoeg ontelbaar. Jammer genoeg zijn ze weinig gekend en verspreid over een groot aantal private en publieke (archief)instellingen. De publicatie van een bronnengids over het Jodendom en de Joodse gemeenschap in België, 19de-21ste eeuw, vult deze lacune eindelijk op. Met meer dan 1.000 beschrijvingsfiches van beschikbare archiefbestanden is het een onmisbaar werkinstrument geworden voor al wie onderzoek doet naar of geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Joden en het Jodendom in België.

Joseph Hanquet, een katholiek politicus, zette zich een groot deel van zijn leven en politieke loopbaan in voor het vrij onderwijs. Zijn dochter Ady Hanquet werkte heel haar leven voor het Rode Kruis. De archieven van Joseph en Ady Hanquet werden respectievelijk in 2008 en 2014 overgebracht naar het Rijksarchief te Luik, zijn intussen geïnventariseerd, en kunnen dus geraadpleegd worden.

05/12/2016 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Tot aan zijn dood in 1965 was auteur Louis Wilmet een van de belangrijkste biografen van de Belgische koninklijke familie. Zijn manuscripten en het archief over zijn acties tijdens Wereldoorlog II zijn vanaf nu ontsloten voor onderzoek.

01/12/2016 - Evenementen - Bergen
Tentoonstelling over de evolutie van de wetgeving in het graafschap Henegouwen tijdens het ancien régime

Wat waren de belangrijkste fasen in de evolutie van de wetgeving in het graafschap Henegouwen tijdens het ancien régime? En welke archiefstukken documenteren de praktische aspecten van deze wetgeving? Van 27 oktober tot 23 december 2016 loopt in partnerschap met het Rijksarchief te Bergen in het Maison Losseau de tentoonstelling '750 jaar rechtspraak in Henegouwen'. U ontdekt er o.m. een aantal topstukken die de brand in het Rijksarchief te Bergen in 1940 hebben overleefd.

25/11/2016 - Digitalisering

In 1934 schonk de Nederlandse regering honderden kaarten en plattegronden aan ons land. De collectie bestond vooral uit de plannen van de fortificaties van Zuid-Nederlandse steden, van de 17de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw. Een 700-tal kaarten uit deze collectie zijn nu toegevoegd aan www.cartesius.be en dus online te bekijken.

18/11/2016 - Publicaties - CegeSoma

In de reeks fotoboeken Villes en guerre zijn twee nieuwe werken verschenen: Bruxelles ville occupée (Brussel, bezette stad) en La Wallonie dans la Grande Guerre (Wallonië tijdens de Groote Oorlog). De twee rijk geïllustreerde boeken geven een zeer levendige impressie van de Eerste Wereldoorlog.

18/11/2016 - Publicaties - CegeSoma

Wat betekent het om vandaag militaire geschiedenis te bestuderen? En waarom is dit belangrijk voor een casus zoals de Staat België, die lange tijd neutraal was en slechts een beperkte militaire slagkracht had? Twee jonge historici bewijzen, als gastredacteurs van het nieuwe BTNG-themanummer, dat (Belgische) militaire geschiedenis springlevend is en veel meer is dan de geschiedenis van veldslagen.

In 2010 bracht de kerkfabriek van Sint-Renelde het parochiearchief en het archief van de schepenbanken van Sint-Renelde en Herbeek evenals van het leenhof van Sint-Renelde over naar het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve. Het archief van de schepenbank en de dorpsgemeenschap van Sint-Renelde (1308-1795) vormt een van de laatste getuigen van de werking van de landelijke schepenbanken van het toenmalige graafschap Henegouwen. Het archiefbestand, met onder meer procesdossiers en chirografen, kan worden geraadpleegd in het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement