Op 16 juni 2025 heeft de correctionele rechtbank van Charleroi een heler van overheidsarchief schuldig bevonden. Het ging over documenten die voornamelijk dateren uit de Napoleontische tijd en die werden aangemaakt door hogere ambtenaren en officieren. Het onderzoek dat werd gevoerd na een klacht van het Rijksarchief vereiste meerdere huiszoekingen en geduldige expertises.

Het Rijksarchief is een essentiële partner voor het beheer van lokaal archief in het Waals Gewest. Virton, een stad die erg te lijden had tijdens WO I, plukt mee de vruchten van deze aanpak.

De inventaris van de voormalige gemeente Meux volgt die van Bovesse, Émines, Rhisnes en Saint-Denis op: allemaal producten van het project ‘Lokaal archief Wallonië: vrijwaring en valorisatie van lokaal archivalisch erfgoed’ die samen de geschiedenis van La Bruyère zichtbaar maken.

Met het driedeling werk Lettres de soldats au service de la France geven Bernard en zijn vader René Wilkin een stem aan de meer dan 25.000 Luikenaars die dienden in het leger van de Franse Republiek en het Keizerrijk (1795-1815).

Enkele jaren geleden werd het archief van de kathedraal en Sint-Jacobskerk van Antwerpen overgebracht naar het Rijksarchief. De verbouwing van het Rijksarchief Antwerpen zorgde voor vertraging, maar het inventarisatiewerk komt onder stoom!

In Jusqu'à la moelle (Tot op het bot) exploreert Bernard Wilkin, archivaris in het Rijksarchief Luik, samen met Robin Schäfer en een internationaal team van historici en archeologen wat er gebeurde met de lichamen van soldaten die sneuvelden op het slagveld in de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Deze conferentie is een organisatie van het Algemeen Rijksarchief, het Centre d’histoire du droit et de la justice (UCLouvain) en de Onderzoeksgroep Nieuwe Tijd (KU Leuven), met de steun van het Centre de recherches en histoire du droit, des institutions et de la société (CRHiDI/UCLouvain Saint-Louis Bruxelles). Het doel? Nieuwe kennis verankeren en een dialoog bevorderen tussen onderzoekers die werken op de geschiedenis van geweld, misdaad en vorstelijke gratie in West-Europa.
Eddy Put, jarenlang verbonden aan het Rijksarchief, schreef een inspiratiegids over archiefonderzoek. Verwacht geen eenvoudige oplossingen of pasklare antwoorden. De gids stelt vooral uitdagende vragen: hoe navigeer je door een onoverzichtelijke overvloed aan informatie? Hoe vermijd je de platgetreden paden en welke alternatieve routes kun je inslaan wanneer zoekrobotten je in de steek laten?

De Generale Maatschappij van België is almaar minder bekend bij het grote publiek. Toch was de holding 175 jaar lang een machtige financiële speler. Er zijn geen andere voorbeelden van een vennootschap die gedurende zo’n lange tijd het lot van een land mee bepaald heeft. Tot nu hadden onderzoekers archieftoegangen voor 223 meter documenten: dat aantal stijgt naar 923!
