Alle leeszalen van het Rijksarchief blijven open tijdens de zomermaanden, maar in juli en augustus met licht aangepaste openingsuren. Alle leeszalen, behalve die van het CegeSoma, sluiten tussen 12.00 en 13.00 uur. Het Algemeen Rijksarchief opent in de zomer om 9.00 uur de deuren.
Wegens technische problemen is het momenteel onmogelijk om nieuwe reservaties aan te nemen voor de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Lezers die al documenten in de reserve hebben, kunnen wél naar de leeszaal komen. De problemen situeren zich immers rond de aanvoer van nieuwe documenten. Van zodra de nodige liftherstellingen zijn gebeurd door de Regie der Gebouwen kunnen er opnieuw reservaties worden gemaakt. Hou deze website en onze sociale media in de gaten om op de hoogte te blijven.
Een anonieme e-mail, een mysterieuze Duitser en een register uit 1433: zo begon begin dit jaar een onverwacht avontuur voor het Rijksarchief Brugge. Wat eerst leek op een onmogelijk verhaal, eindigde enkele maanden later met de veilige thuiskomst van een waardevol middeleeuws abdijregister, ooit verdwenen in de chaos van de Eerste Wereldoorlog.

Wegens aanhoudende logistieke problemen kunnen we momenteel geen toelevering van archiefdozen garanderen. We hebben nog een beperkte stock van bepaalde formaten. We doen er alles aan om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Op 1 december 2025 organiseert het Rijksarchief voor het eerst een nationale archiefconferentie. Hiermee willen we de samenwerking binnen de Belgische archiefsector bevorderen. We mikken op de partners en stakeholders van onze instelling en op iedereen met interesse voor de archiefsector in brede zin.
De archiefploeg van SATURN heeft de archiefselectielijst van het kadaster afgerond, in nauwe samenwerking met de administratie. Het doel? Homogene overdrachten mogelijk maken, efficiënte selectie en vernietiging uitvoeren en digitaliseringsoperaties ondersteunen.

Op 16 juni 2025 heeft de correctionele rechtbank van Charleroi een heler van overheidsarchief schuldig bevonden. Het ging over documenten die voornamelijk dateren uit de Napoleontische tijd en die werden aangemaakt door hogere ambtenaren en officieren. Het onderzoek dat werd gevoerd na een klacht van het Rijksarchief vereiste meerdere huiszoekingen en geduldige expertises.

Het Rijksarchief is een essentiële partner voor het beheer van lokaal archief in het Waals Gewest. Virton, een stad die erg te lijden had tijdens WO I, plukt mee de vruchten van deze aanpak.

De inventaris van de voormalige gemeente Meux volgt die van Bovesse, Émines, Rhisnes en Saint-Denis op: allemaal producten van het project ‘Lokaal archief Wallonië: vrijwaring en valorisatie van lokaal archivalisch erfgoed’ die samen de geschiedenis van La Bruyère zichtbaar maken.
