Het Rijksarchief te Luik bewaart meer dan 220 meter archief van de staalondernemingen uit het Luikse bekken, waaronder dat van Cockerill Sambre. Een archiefgids en verschillende inventarissen bieden een handige leidraad voor opzoekingen in dit archief.

Het Rijksarchief publiceerde in 2012 een dossier met praktische raadgevingen voor het beheer van de archieven van kerkfabrieken en van parochies in Wallonië. Kerkfabrieken zijn openbare instellingen en de documenten die ze aanmaken en bewaren vallen onder het toezicht van het Rijksarchief (archiefwet van 24 juni 1955, gewijzigd door de wet van 6 mei 2009 en aangevuld door de koninklijke besluiten van 18 augustus 2009). Parochies daarentegen zijn privéorganisaties die hun archief aan het Rijksarchief kunnen schenken of in bewaring geven.

Begin oktober 2012 verscheen bij het Rijksarchief een gids over de intercommunales in België. De publicatie Samen sterk! Intercommunales in België, van oorsprong tot heden bevat de resultaten van een onderzoeksproject, maar ook een repertorium. Het onderzoek bekijkt de evolutie van de intercommunales vanuit diverse oogpunten (geschiedenis, wettelijk kader, fiscaliteit, bedrijvigheden,…). Het repertorium vermeldt de 428 intercommunales die tussen 1895 en 2010 in België werden opgericht.

In 2012 publiceerde het Rijksarchief te Bergen twee inventarissen van de archieven van de ‘kinderrechtbanken’ van Bergen en Charleroi.

In 2012 werd zowat 150 strekkende meter archief van de Commissies van Openbare Onderstand (COO) van een reeks gemeenten uit Picardisch Wallonië overgebracht naar het Rijksarchief Doornik. Intussen zijn verschillende inventarissen van deze commissies beschikbaar.

Tot in 1990 kende België een Bestuur van Bruggen en Wegen, dat deel uitmaakte van het ministerie van Openbare Werken. Als ook rekening wordt gehouden met zijn voorganger uit de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, de “Waterstaat”, kan men stellen dat dit Bestuur gedurende 150 jaar actief is geweest in ons land.

In 2012 verscheen de inventaris van de archieven van het Parket van de procureur des Konings bij de rechtbank van Eerste Aanleg van Charleroi. De archieven bieden onder meer interessante pistes voor wie onderzoek doet naar jeugddelinquentie in de jaren 1970 tot 1990.

De archieven van de Correctionele rechtbank van Fontaine-l’Évêque (1795-1798) en vervolgens Thuin (1798-1800), bewaard in het Rijksarchief te Bergen, zijn sinds 2012 open voor onderzoek.

In 1887 maakte de Belgische regering een uitzonderlijk krediet vrij voor de bouw van meerdere versterkte vestingen in Luik (als verdediging tegen Duitsland) en in Namen (tegen de Fransen). De archieven van de twaalf vestingen op de oevers van de Maas worden bewaard in het Rijksarchief te Luik en zijn ontsloten voor onderzoek.

Op 1 april 2012 ging in het Rijksarchief te Luik een onderzoeksproject van start rond procesdossiers van onderdanen van het prinsbisdom Luik voor het Reichskammergericht. Meer info vindt u op de projectpagina.