Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Een belangrijk blok van het archief van de rechtbank van eerste aanleg van Veurne, bewaard in het Rijksarchief Brugge, is recent geïnventariseerd. De reeks vonnissen met betrekking tot de inschrijving van overlijdensakten geeft een gezicht aan vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De stukken over echtscheidingen, verkopen van onroerende goederen, onbekwaamheidsverklaringen van geesteszieken, … vormen daarnaast een goudmijn voor genealogisch, rechtshistorisch en sociaalhistorisch onderzoek.

Leeszaal van het Rijksarchief Antwerpen vanaf 15 mei tijdelijk gesloten op dinsdag

Door een personeelsgebrek is de leeszaal van het Rijksarchief Antwerpen vanaf 15 mei 2023 tijdelijk gesloten op dinsdag. De openingsdagen van onze leeszaal in Antwerpen zijn vanaf dan woensdag en vrijdag. De openingsdagen van de leeszaal in Beveren blijven ongewijzigd: dinsdag en donderdag. We danken onze bezoekers voor het begrip.

21/04/2023 - Divers - Aarlen

Op 19 april 2023 is minister van Staat Charles-Ferdinand Nothomb, jarenlang één van de pijlers van de Belgische politiek, op 86-jarige leeftijd overleden. In de loop der jaren ontstond een nauwe samenwerking tussen Charles-Ferdinand Nothomb en het Rijksarchief: een terugblik.

19/04/2023 - Evenementen - Aarlen
Het Rijksarchief op Municipalia 2023

Ook dit jaar neemt het Rijksarchief deel aan Municipalia, een beurs bestemd voor overheidsmandatarissen van gemeenten, provincies, intercommunales, autonome raden, departementen en andere organismen van openbaar nut. Dit jaarlijks event wordt gehouden om beleidsmakers uit de overheidssector in contact te brengen met leveranciers van materiaal en diensten. Afspraak op donderdag 20 en vrijdag 21 april 2023 in Marche-en-Famenne! Onze archivarissen lichten in de 'Village des associations' de verschillende opdrachten van het Rijksarchief en het project 'Lokaal Archief Wallonië' toe. 

Al te vaak verdwijnen de archieven van privaatrechtelijke organisaties of verenigingen met sociaal of cultureel oogmerk in de vuilbak. Zo gaat de geschiedenis van vrijwilligers die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verenigingsleven van ons land verloren. Door haar archief toe te vertrouwen aan het Algemeen Rijksarchief redde de Koninklijke Maatschappij voor Kinderbescherming niet alleen haar eigen geheugen, maar ook de geschiedenis van honderden kinderen waarvoor ze instond.

07/04/2023 - Onderzoek - ARA

Transkribus maakt al enkele jaren furore in de wereld van het historisch onderzoek en het archiefwezen. Ook in het Rijksarchief is de interesse meer dan gewekt en gaan archivarissen Transkribus beginnen gebruiken voor de ontsluiting van archiefbestanden. Op 22 maart werd een praktische workshop georganiseerd over het tekstherkenningsprogramma. Veelbelovend!

De zogenaamde “Verzameling Oorkonden met Blauw Nummer” is met ruim 12.000 oorkonden wellicht de grootste van het land. Ze bevat charters uit de periode 1065-1795, afkomstig van honderden West-Vlaamse instellingen die werden afgeschaft op het einde van het ancien régime. Het grootste gedeelte van deze verzameling, bewaard in het Rijksarchief Brugge, wordt momenteel volop beschreven. De inventaris van het eerste deel, “Brugse Vrije”, met 889 nummers uit de periode 1247-1754, is nu gepubliceerd. Andere delen volgen binnenkort.

05/04/2023 - Evenementen - Namen
Red de geschiedenis van Namen! 175 jaar samenwerking tussen het Rijksarchief en het Oudheidkundig genootschap van Namen

Op 17 maart 2023 vierde het Rijksarchief Namen zijn 175ste verjaardag! Nog tot 27 mei 2023 kan je doorheen een tentoonstelling in het Rijksarchief Namen de rijke geschiedenis van deze wetenschappelijke instelling en haar samenwerking met het Oudheidkundig genootschap van Namen ontdekken. Dompel je onder in 175 jaar Rijksarchiefgeschiedenis en bijna 3000 jaar (prehistorische en) Naamse geschiedenis! Uitzonderlijk open op zaterdag 15 april, van 14.00 tot 16.30 uur!

In 350 jaar tijd heeft de Grote Raad voor de Nederlanden – als rechtbank en als bestuursorgaan – minstens 1,5 km archief gevormd. In het Algemeen Rijksarchief wordt al jaren hard gewerkt aan de ontsluiting van deze massa archief van een instelling die drie eeuwen lang een voorname plaats bekleedde binnen het juridisch kader van de Nederlanden. Een nieuwe inventaris beschrijft 500 bijkomende procesdossiers uit Namen.

In de context van de ontsluiting en valorisatie van de indrukwekkende hoeveelheid koloniaal archief die momenteel wordt overgebracht, heeft het Rijksarchief een inventaris gepubliceerd van het archief van het Afrikapersoneel. Het gaat om 30 strekkende meter algemene dossiers die werden aangemaakt door het ‘Bestuur van het Moederland’ in Brussel, naast persoonlijke gegevens van 9.818 ambtenaren die tot 1914 werden aangeworven voor de Internationale Vereniging voor de verkenning en beschaving van Midden-Afrika, het Studiecomité van Opper-Congo, de Internationale Congovereniging, Congo-Vrijstaat, de “Expeditie Wissmann”, het Bijzondere Katangacomité en het Ministerie van Koloniën. De “registres de la matricule” [stamboekregisters], die de fiches bevatten van de ambtenaren aan de slag in de kolonie tussen 1877 en 1914, zijn online raadpleegbaar.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement