De voorbije jaren zijn in het Rijksarchief nagenoeg alle overgedragen archieven van het Krijgshof, de krijgsraden en hun krijgsauditoraten uit de 19de en 20ste eeuw geïnventariseerd. De ontsluiting van de strafdossiers van zaken die in 1955 gevonnist werden voor het Krijgshof sluit hierbij aan.

In de loop van de jaren 1920 werden verschillende psychiatrische afdelingen bij gevangenissen in het leven geroepen. De eerste vier werden opgericht in de gevangenissen van Antwerpen (1 januari 1921), Gent (7 april 1921), Vorst (1 juli 1922) en Leuven-Hulp (1 januari 1923). Het archief van de “annexe’ van Vorst is nu ontsloten, in het kader van het IUAP-project 'Justice & Populations: The Belgian Experience in International Perspective, 1795-2015' van de POD Wetenschapsbeleid.

Op 23 september 2015 organiseert het Rijksarchief te Bergen op de site Grand-Hornu een studiedag met de ronkende titel: ‘1814-1815. Van Napoleon I naar Willem I, van het Napoleontisch Keizerrijk naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van het Departement Jemappes naar de Provincie Henegouwen. Overgang en breuklijnen’.
Op 27 augustus 2015 werd in het Algemeen Rijksarchief de Cartesius-website officieel voorgesteld, in het bijzijn van de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en de minister van Defensie. Het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut hebben de krachten gebundeld en stellen voor het eerst gemeenschappelijk hun historische geografische gegevens ter beschikking van het grote publiek.

In 2014 en het eerste semester van 2015 hebben 17 notariskantoren uit de provincie Namen hun minuten en repertoria overgedragen aan het Rijksarchief te Namen. Het gaat om 70 archiefbestanden uit de periode 1670-1965, met een totaal volume van 235 strekkende meter of 3483 beschreven bestanddelen.

Het Designmuseum Gent droeg in juli 2015 het omvangrijke en bijzonder waardevolle bedrijfsarchief van de Belgische industrieel designer Philippe Neerman over aan het Rijksarchief. Vier grote verhuiswagens waren nodig om het volledige bestand in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren te krijgen.

Huizenonderzoek wint almaar aan populariteit, niet alleen bij architectuurhistorici, ook bij wie een sterke band heeft met zijn of haar eigen woning. Wie dit onderzoeksterrein wil verkennen, kan terecht bij het Rijksarchief, dat hierover talloze bronnen bewaart. Opzoekingen in dit soort bronnenmateriaal vergen evenwel een flinke dosis geduld. Hierbij een korte leidraad...

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan 150 strekkende meter dossiers over werken die werden uitgevoerd aan gebouwen voor de katholieke eredienst (1830-2002), naast 2,5 meter dossiers die door de Dienst Erediensten van het ministerie van Justitie werden aangelegd over de Israëlische eredienst.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben heel wat vrouwen zich onderscheiden in het Verzet. Denk aan Edith Cavell, Jeanne de Belleville, Marie de Croÿ, Louise Thuliez, Marthe Boël, enz. Het Rijksarchief bewaart belangrijke stukken over het verzetsnetwerk Baucq-Cavell, naast archief van prinses Marie de Croÿ.

De Franse Revolutie hechtte veel belang aan de openbaarheid van de wetgeving. Het officiële drukwerk uit de Franse tijd (1794-1810) dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Bergen werd onlangs geïnventariseerd.
