Van december 2021 tot maart 2022 is in het Franse Beaune een prestigieuze internationale tentoonstelling te bezoeken over drie markante figuren uit het middeleeuwse Bourgondië: de hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute en kanselier Nicolas Rolin. Het Rijksarchief gaf verschillende archiefstukken in bruikleen voor deze tentoonstelling.

Tijdens de zomer van 2021 vertrouwde het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) meerdere reeksen meteorologische waarnemingen en voorspellingen toe aan het Algemeen Rijksarchief. De oudste documenten gaan terug tot 1877. Bij het afsluiten van de COP-26-vergadering in Glasgow werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is dat de geschiedenis van het klimaat wordt onderzocht. Door archief over het klimaat te bewaren, wordt de weg geëffend voor een beter inzicht in toekomstige klimatologische evoluties.

Een deel van het archief van de ‘Koloniale Veiligheid’ is overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier . In afwachting van de inventarisatie van deze documenten zijn de fotoalbums die werden overgedragen al online raadpleegbaar.

Het fotoarchief van Casimir Zagourski, een baanbrekende fotograaf van Centraal-Afrikaanse volkeren en gebruiken, is aan het Rijksarchief Namen geschonken. De foto’s vormen een waardevolle getuigenis over het interbellum. Nu ook online raadpleegbaar!

Het Rijksarchief ondertekende op 26 oktober 2021 een samenwerkingsovereenkomst over het bestuurlijk-administratieve archiefbeheer van sommige lokale overheden met het Facilitair Bedrijf, dat optreedt in naam van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest. Lokale overheden worden dagelijks geconfronteerd met de complexiteit van de bevoegdheidsverdeling inzake archiefbeheer, vooral op het vlak van ondersteuning en selectie en vernietiging. Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt het kader gevormd voor een verdere en meer geconcretiseerde bestuurlijk-administratieve samenwerking tussen het Rijksarchief en Het Facilitair Bedrijf.

Tijdens het weekend van 27 en 28 november 2021 neemt het Rijksarchief Bergen deel aan het Salon du Livre de Wallonie. 125 exposanten en bijna 350 auteurs zullen in Bergen aanwezig zijn om het leesplezier te promoten. Elk jaar publiceert het Rijksarchief meer dan honderd boeken, waaronder vele inventarissen om je op weg te helpen bij je archiefopzoekingen. Gratis toegang!
Op 20 oktober 2021 werden in München aan het Belgische Rijksarchief enkele middeleeuwse oorkonden overhandigd, afkomstig uit de in 1914 verwoeste abdij van Mesen. Deze teruggave draagt bij tot de reconstructie van één van de rijkste middeleeuwse kloosterarchieven van het land. De afgelopen 100 jaar slaagde het Rijksarchief erin – samen met het stadsarchief Ieper – om ongeveer 1/5de van het abdijarchief te recupereren. Alle documenten worden in het Rijksarchief Brugge bewaard. Het merendeel is ondertussen gerestaureerd en raadpleegbaar voor onderzoek. Het Rijksarchief hoopt dat er in de toekomst nog meer archiefstukken uit Mesen hun weg naar België zullen terugvinden.

De overstromingen van juli 2021 richtten grote schade toe aan ons erfgoed, waaronder ook aan archiefbestanden. Heel wat archieven van gemeenten, parochies en andere overheids- en privéinstellingen werden zwaar getroffen. Een stuk van het geheugen en de geschiedenis van een regio ging daarbij voorgoed verloren. De Koning Boudewijnstichting heeft een Schenkerskring “Erfgoed Overstromingen” geopend om bij te dragen tot de redding van ons erfgoed.

Het vervolgverhaal over de Gentse charters heeft sinds kort een nieuwe aflevering. Benieuwd naar de laatste update over het wel en wee van één van de kroonjuwelen van het Rijksarchief?

Deze virtuele tentoonstelling wil een blik werpen op de stand van het onderzoek in het kader van het project “Resolutie-Metissen” en de voornaamste archiefbronnen tonen waarmee de onderzoekers aan de slag gaan. Zo wil het onderzoeksteam bijdragen tot een grotere bewustwording rond deze miskende geschiedenis en bovenal recht doen aan de erkenningsstrijd van de metissen en de individuele en collectieve acties die hieraan hebben bijgedragen.
