Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Op reis met de collectie van het Rijksarchief Gent: van avonturiers tot vergeten prinsessen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
10/12/2021 - Divers - Rijksarchief te Gent

De archieven die het Rijksarchief bewaart, verlaten regelmatig hun vertrouwde depotruimte of leeszaal om tijdelijk bewonderd te worden in musea en expo’s, wereldwijd. Ontdek het verhaal van twee recente bruiklenen van het Rijksarchief Gent!

En dan maak je de reis van je leven

Exact 300 jaar geleden maakt Gentenaar Michael De Febure de reis van zijn leven. In 1721 stapt hij aan boord van de Sint-Pieter en vertrekt mee op handelsmissie naar Oost-Indië. Nooit eerder kwam hij van onder zijn kerktoren. Zijn wonderlijke ervaringen schrijft hij minutieus neer in een reisdagboek dat tot op vandaag bewaard is gebleven.

Voer voor een tentoonstelling? Jazeker. Tot en met 6 maart 2022 kan je in de Sint-Pietersabdij in Gent terecht voor de expo Wonderlijke Voyage! Tussen de historische zeekaarten, scheepsmodellen, exotische dieren en exclusieve vondsten uit 18de-eeuwse scheepswrakken vind je er ook een stuk afkomstig uit het Rijksarchief Gent: een 17de-eeuwse kaart van Oost-Indië, gedrukt bij Jan Loots in Amsterdam en bewaard in het familiearchief Borluut.

Vrouwen aan de macht

Op 3 oktober 2021 opende in het Limburgs Museum in Venlo (Nederland) dan weer de tentoonstelling De vergeten prinsessen van Thorn. Deze expo geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese adel in de 18de eeuw. Het stadje Thorn maakte in die periode deel uit van het Duitse Rijk. Het was in feite een ministaatje dat werd geleid door prinsessen en gravinnen uit de hoge adel die als kanunnikessen behoorden tot het stift. Thorn was een zogenoemd “abdijvorstendom” dat werd geleid door geestelijken, in dit geval dus vrouwen.

Voor deze expo werden kunstwerken en objecten uit meer dan vijftig musea uit heel Europa en de VS in bruikleen gegeven, waaronder een register uit het Rijksarchief Gent, afkomstig uit het fonds Desmanet de Biesme. Dit archiefbestand biedt een overzicht van de 18de-eeuwse leden van het stift Maubeuge en is voorzien van wapens en kwartieren van de kanunnikessen. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 3 april 2022.

Ontdek meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement