Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

De inventaris van het archief van de abdij van Roosenberg te Waasmunster, die op 16 oktober 2019 wordt voorgesteld in de abdij in kwestie, brengt niet minder dan acht eeuwen religieuze, sociaaleconomische, maar vooral ook Wase én vrouwengeschiedenis voor onderzoekers binnen handbereik.

30/09/2019 - Onderzoek - Archiefbeheer - ARA

Op 25 september 2019 werden tijdens een studienamiddag in het Algemeen Rijksarchief de onderzoeksresultaten en de ontwikkelde tools van het pilootproject ‘Waarderen van kabinetsarchieven’ officieel voorgesteld. Ook het onderzoekspotentieel van en de praktijkervaring met deze archieven kwamen op de studiedag uitvoerig aan bod. Het initiatief van het project ging uit van Archiefbank Vlaanderen. Het Rijksarchief, één van de projectpartners, trad op als gastheer.

27/09/2019 - Publicaties - ARA

Met een publicatie in 2018 over Armand Ghiot, krijgsgevangene in Stalag IIB, werd het startschot gegeven van onze reeks Studies over de Tweede Wereldoorlog. De Bronnengids Hasselt tijdens de Tweede Wereldoorlog, een samenwerking met Geheugen Collectief en de Stad Hasselt (Stadsmus), is de tweede uitgave in deze reeks.

21/09/2019 - Digitalisering - Aarlen

Na de publicatie enkele jaren geleden van de inventaris van het archief van de abdij van Orval zijn nu ook 9 volumes met cartularia van de abdij online raadpleegbaar.

20/09/2019 - Aanwinsten - Beveren

Het vroeg 19e-eeuwse manuaal van Petrus Soeten, een geïsoleerd stuk familiearchief, kwam via het bisdom Antwerpen bij de Olense heemkring terecht, waarna beslist werd om het aan het Rijksarchief toe te vertrouwen. Het is een sober gebruiksregister, waarvan de eigenlijke inhoud voorafgegaan wordt door een omstandige genealogische uiteenzetting over de families Soeten, Heylen en aanverwanten.

Studiedag – Saving the web: the promise of a Belgian web archive

Op vrijdag 18 oktober 2019 nemen het Rijksarchief en de KBR je mee op sleeptouw in de complexe wereld van de webarchivering tijdens het colloquium ‘Saving the web: the promise of a Belgian web archive’. Registreren kan vanaf nu! Wacht niet te lang, want het is een 'hot item'...

01/09/2019 - Onderzoek - Publicaties - Kortrijk

Genealogen verdiepen zich in de geschiedenis van hun voorouders, maar ook huizen hebben een levensloop die achterhaald kan worden. Regelmatig duiken er in onze leeszalen bezoekers op met een dergelijke vraag. Ze hebben een charmant 18e-eeuws boerderijtje of een bouwvallige molen gekocht en zijn enthousiast op zoek naar informatie over de geschiedenis ervan. Dat is vaak geen eenvoudige, maar wel een spannende zoektocht. Notariële akten, oorlogsschadedossiers en kadasterplannen leveren belangrijke bouwstenen. En wie écht geluk heeft, kan tot een heel eind vóór 1800 teruggaan.

30/08/2019 - Archiefbeheer - Publicaties

De Waalse gemeentebesturen krijgen een langverwachte nieuwe archiefselectielijst ter beschikking. Het gaat om een inhoudelijke en vormelijke herziening en aanpassing van een oudere selectielijst die sinds 2005 niet meer herwerkt was. Ook aan Vlaamse zijde is een geactualiseerde versie van de archiefselectielijst voor gemeentearchief beschikbaar, goedgekeurd op 1 juni 2019.

30/08/2019 - Onderzoek - Publicaties - Kortrijk

Achter elke deur schuilt een verhaal, en dat geldt ook voor jouw woning! Wie woonde vroeger op jouw vertrouwde plekje? En was jouw huis vroeger een thuis voor kleermakers, of was het misschien een bakkerij? Emma D’haene heeft, in samenwerking met de stad Kortrijk en het Rijksarchief te Kortrijk, een gids geschreven waarmee je zélf de geschiedenis van je huis kan achterhalen. Het werk moet je nog altijd zelf doen, maar de (sluip)wegen die je kan volgen, worden in deze gids helder en efficiënt aangewezen.

28/08/2019 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling - Namen bevrijd: fotogetuigenissen uit 1944-1945

De tentoonstelling “Namur libérée 1944-1945”, een organisatie van de Archives Photographiques Namuroises en het Rijksarchief te Namen toont onuitgegeven foto’s uit de periode 1944-1945, voornamelijk van de hand van de Naamse beroepsfotograaf Louis-Robert Pennart. Tijdens de bevrijding van Namen door de Amerikaanse troepen en de periode die daarop volgde, maakte de fotograaf zowel sfeerbeelden, snapshots als geposeerde foto’s die focussen op “de mensen”: militairen, verzetslui, burgers, ... De tentoonstelling voert je terug in de tijd en laat je aan de hand van sprekende beelden een aantal sterke momenten herbeleven uit de geschiedenis van Namen!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement