Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De transformatie(s) van het Rijksarchief te Aarlen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
02/02/2021 - Onze gebouwen en leeszalen - Rijksarchief te Aarlen

In januari 2021 werd ons vernieuwde depot in Aarlen, met verdubbelde capaciteit (!), in gebruik genomen. Bovendien namen het personeel en de trouwe bezoekers van het Rijksarchief te Aarlen met pijn in het hart afscheid van diensthoofd Michel Trigalet, die naar het Rijksarchief te Luik is verhuisd. Zijn functie in Aarlen wordt overgenomen door Vincent Pirlot.

Michel Trigalet begon zijn loopbaan als archivaris toen het Rijksarchief te Anderlecht (het huidige Rijksarchief te Brussel) de deuren opende. In 2008 verhuisde hij naar Aarlen als afdelingshoofd voor Luxemburg. Als allround archivaris heeft hij vele privé-, parochie- en provinciale archieven behandeld. Ook het archief van de abdij van Orval nam Michel voor zijn rekening. Zijn stokpaardje is echter het archief van de FOD Financiën. Het archief van de registratie- en hypotheekkantoren en van het kadaster, maar ook archieven in verband met bodemonderzoek, kennen geen geheimen meer voor hem.  

Zijn laatste grote Luxemburgse “werf” was ongetwijfeld de fusie van de Rijksarchiefvestigingen van Aarlen en Saint-Hubert en de opvolging van de bouw en de inrichting van nieuwe archiefruimtes aan het Tentoonstellingspark in Aarlen. Een welgemeende dankjewel dus aan Michel Trigalet voor het geleverde werk in de provincie Luxemburg en veel succes in Luik!   

Verdubbeling van de opslagcapaciteit  

In januari 2021 werd het vernieuwde depot in Aarlen, met verdubbelde capaciteit (!), in gebruik genomen. Het personeel heeft definitief zijn intrek genomen in de vernieuwde vleugel van het gebouw en bijna alle archieven staan terug in rekken.

Het Rijksarchief voor de provincie Luxemburg kan dankzij de verdubbeling van de opslagcapaciteit opnieuw archiefstukken opnemen. Anno 2021 heeft het Rijksarchief te Aarlen een capaciteit van 36 strekkende kilometer, waarvan er 20 zijn ingenomen. Door de huidige gezondheidssituatie kan het gebouw niet ingehuldigd of bezocht worden. Maar de leeszaal is, op afspraak en mits naleving van de gezondheidsregels, wél open voor het publiek!   


Voorgevel van het vernieuwde en uitgebreide gebouw © Regie der Gebouwen

Meer foto’s van het vernieuwde Rijksarchief te Aarlen vind je op de website van de Regie der Gebouwen.  

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement