Het 4de nummer van de Revue d’Histoire liégeoise (Tijdschrift voor Luikse geschiedenis) is zopas verschenen. Het tijdschrift, dat 4 jaar geleden werd gelanceerd, is geschiedkundig van opzet en behandelt de regio Luik in brede zin.

De Vlaamse minister van Cultuur nam recent 66 oorkonden op in de Topstukkenlijst. Iets meer dan de helft van deze topstukken wordt bewaard in het Rijksarchief. Een mooie erkenning!

Zeven jaar heeft het project ‘Lokaal archief Wallonië’ nodig gehad om het verleden van de fusiegemeenten van Bons Villers te vrijwaren. Twee nieuwe inventarissen vormen voortaan de toegang tot dit verleden.

Op 12 en 19 maart geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris in het Rijksarchief Bergen, twee lezingen getiteld Les refuges d’abbayes à Mons. Biographies immobilières. Tijdens deze lezingen wordt een publicatie voorgesteld van het Bibliofiel Genootschap van België met zetel in Bergen, te verschijnen in juni 2025.
Het SATURN-project nam de afgelopen tien jaar al bijna 56 km archief van de FOD Financiën onder handen. Ruim 25 km archief werd overgebracht naar het Rijksarchief. Een win-winverhaal dat dankzij een nieuwe samenwerkingsovereenkomst al zeker tot 31 januari 2028 wordt voortgezet.
In het Rijksarchief Namen kan je vanaf 21 februari kennismaken met de boeiende wereld van Jules Jourdain, een beeldhouwer en medailleontwerper met een opmerkelijke kunstzinnigheid. De Société archéologique de Namur en Tour d’Anhaive organiseren deze uitzonderlijke expo met meer dan 300 unieke stukken.
De inventaris van het archief van het Algemeen Secretariaat binnen het ministerie van Volksgezondheid en Leefmilieu geeft een bijzondere inkijk in het Belgisch gezondheids- en milieubeleid in de periode 1942-1996. Samen met twee eerder verschenen inventarissen is nu bronnenmateriaal ontsloten voor 150 jaar gezondheidsbeleid in België.

Het archief van de inspecteur-generaal van de hygiëne, een adviseur van het ministerie van Koloniën, getuigt van de moeizame start van het medisch ingrijpen van het Belgisch koloniaal bestuur in Belgisch Congo en in Rwanda-Urundi. Een groot deel van dit archief is nu online raadpleegbaar.

Eén van de hoogste rechtscolleges van het Heilig Roomse Rijk van de Duitse natie drukte zijn stempel op de geschiedenis van de voormalige vorstendommen Luik en Stavelot-Malmedy. Luikenaars deden immers vaak beroep op deze instantie om geschillen te beslechten. Het uitermate rijk archief ervan, dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik maar deels verloren ging bij een bombardement in 1944, werd grondig gerehabiliteerd. Het is nu raadpleegbaar en klaar voor veelzijdig en veelbelovend onderzoek.

De publicatie van de inventaris van het archief van de APPM betekent een flinke stap vooruit in het faciliteren van de toegang tot bronnen over de collectieve geschiedenis en de individuele lotgevallen van metissen die werden geboren tijdens de Belgische kolonisatie.
