Het Rijksarchief te Doornik, de genealogische vereniging van Belgisch Henegouwen (afdeling Doornik) en het genootschap Geneanouzeaut organiseren op 13 en 14 april 2019 een genealogiebeurs. Het thema dit jaar? Brouwerijen en brouwers.
De voorbije decennia heeft het Rijksarchief honderden parochiearchieven in bewaring genomen. Pastorieën komen leeg te staan, het archief wordt aan zijn lot overgelaten: het is een bekend verhaal. Nog elk jaar worden er waardevolle, vaak uit het ancien régime afkomstige archieven in het Rijksarchief in bewaring gegeven (meer dan 200 strekkende meter in 2018). Het verhaal van de overdracht van de parochie Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen in Pulderbos (Zandhoven) laat zien hoe complex deze problematiek is, niet alleen inzake materiële zorg, maar ook op het vlak van ordening.

Op 1 april 2019 start in onze leeszaal in Brugge een nieuwe medewerker, waardoor de openingsuren opnieuw kunnen uitgebreid worden. Vanaf 1 april is de leeszaal van het Rijksarchief te Brugge dus opnieuw vier dagen per week open: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.
“Samenwerking – en meer nog internationale samenwerking – is een groot goed, op alle vlakken”: zo verwelkomde algemeen rijksarchivaris Karel Velle op 18 maart 2019 de meer dan 100 aanwezigen op de ‘kick-off meeting’ van het Time Machine-project, een pan-Europees initiatief dat dingt naar het statuut van ‘Flagship’ project van de Europese Commissie.

Vele binnen- en buitenlandse televisiezenders bieden momenteel programma’s aan over kunst- en antiekhandel en veilingen: een hot item. De archieven van veilinghuizen en kunst- en antiekhandelaars daarentegen halen zelden de media, hoewel ze voor kunsthistorisch en historisch onderzoek en voor kunstliefhebbers in het algemeen bijzonder waardevol zijn. Het voormalige Antwerpse veilinghuis Van Herck is hiervan een mooi voorbeeld.

Altijd al willen lezen hoeveel beschuldigden ook in het ancien régime claimden dat ze by drancke waren tijdens het plegen van misdrijven? Hoe creatief men in het toenmalige graafschap Vlaanderen was bij het uitspreken van erestraffen? Of hoe lastig de raadsheren de langdurige ondervraging van een vermeend valsmunter wel niet vonden? Dan zijn de gedigitaliseerde registers van de Raad van Vlaanderen de geknipte bron: 329 dikke turven geschiedenis van Vlaanderen en omstreken, goed voor tienduizenden folio’s aan digitale beelden, raadpleegbaar in alle leeszalen van het Rijksarchief.

Wie vertrouwd is met de geschiedenis van het graafschap Loon weet dat de leenregisters van de Leenzaal van Kuringen tot de voornaamste bronnen voor de plaatselijke geschiedenis in Limburg tijdens het ancien régime behoren. Die leenregisters zijn nu digitaal raadpleegbaar in alle leeszalen van het Rijksarchief.

"Mijn huis zou tijdens WOII schade hebben opgelopen. Kan ik hierover info vinden in de oorlogsschadedossiers die het Rijksarchief bewaart?" Ontdek ons antwoord.

Voor het derde jaar op rij organiseert het Rijksarchief te Eupen een Collection Day. Heb je nog oude kranten, foto’s, brieven of andere documenten uit de regio Eupen met historische waarde en wil je die schenken of ter beschikking stellen van geschiedkundigen, onderzoekers, studenten, enz. zodat ze bewaard blijven voor toekomstig historisch of genealogisch onderzoek? Afspraak nu zaterdag 30 maart 2019 tussen 9.00u en 12.00u in het Rijksarchief te Eupen!
Als afsluiter van de tentoonstelling “Het ei of de dakpan?” Pater Dominique Pire, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, organiseert het Rijksarchief te Namen op vrijdag 29 maart (13.00u - 16.00u) een ontmoetings- en netwerkingsnamiddag rond de figuur van pater Pire. Wees welkom!