Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
20/04/2018 - Evenementen - Namen
Het gerestaureerde en gedigitaliseerde oorkondenboek van de graven van Namen: bezoek de expo

De charterverzameling van de graven van Namen maakt deel uit van het belangrijkste historische erfgoed van ons land. Het gaat om één van de kostbaarste archieven die worden bewaard in het Rijksarchief te Namen. De oorkonden, waarvan de meeste 600 tot 800 jaar oud zijn, worden momenteel gerestaureerd met steun van het Fonds Baillet Latour, maar een 800-tal stukken zijn reeds teruggekeerd naar het Rijksarchief te Namen. Nog tot vrijdag 15 juni 2018 kan je er een tentoonstelling bezoeken over deze bijzondere charterverzameling.  

20/04/2018
Heeft de democratie archief nodig? Rondleidingen en tentoonstelling in het Rijksarchief te Eupen

Dinsdag 24 april om 19.00u en woensdag 25 april 2018 om 14.00u kan je het tijdens een rondleiding het Rijksarchief te Eupen voor én achter de schermen leren kennen. De focus? Het belang van overheidsarchief voor de democratie. Aansluitend kan je ter plaatse een tentoonstelling bezoeken rond het thema “Democratie en medezeggenschap doorheen de eeuwen". De expo wil je aanzetten tot een denkoefening over je rechten en plichten als burger en over het begrip “democratie”.

In februari en maart 2018 werden vijf inventarissen van de archieven van de Oost-Belgische gemeenten Amel en Büllingen gepubliceerd. Amel en Büllingen droegen een honderdtal strekkende meter archief over aan het Rijksarchief. De twee archiefbestanden uit de periode 1815-1976 werden verdeeld in 11 deelbestanden en behandeld in evenveel inventarissen. De titels van de inventarissen kunnen – schijnbaar – leiden tot enige begripsverwarring…  

De passie van koning Leopold III voor natuurwetenschappen en etnologie én voor fotografie en film leidde in 1956 tot de oprichting van de vzw Wetenschappelijke Internationale Stichting. Een film uit 1958 over de Congolese fauna en flora en over de leefgewoonten van de inlandse bevolking mag tot de belangrijkste realisaties van de vzw worden gerekend. De inventaris van het archief van de vzw, zopas verschenen, beschrijft onder meer heel wat stukken over de genese van deze film.

Fernand Rigot was schrijver, weerstander, ontdekkingsreiziger, filmmaker en nog veel meer. De inventaris van zijn kleurrijke archief, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, is zopas van de persen gerold.

27/03/2018 - Restauratie - Gent - Beveren - ARA

Je herinnert je misschien dat begin februari 2016 bij toeval een testament van de moeder van Rubens werd ontdekt in het Rijksarchief te Gent. Het kostbare document bleek bedreigd door de slechte materiële staat waarin het zich bevond en werd voor restauratie overgebracht naar het restauratieatelier van het Algemeen Rijksarchief. Lees meer over het restauratieproces, dat inmiddels is afgerond.

Het CegeSoma blijft onverminderd inzetten op de verbetering van de digitale toegang tot zijn collecties. Zo is er sinds kort in de leeszaal een digital corner geïnstalleerd. Je vindt er onder meer hoofdtelefoons om geluidsarchief te raadplegen en een reproductietafel om zelf kwalitatieve foto’s te nemen van documenten.

Nieuwe parochieregisters online

Update van de parochieregisters! Er zijn duizenden nieuwe scans beschikbaar via onze zoekrobot, waaronder registers van Izegem, Menen, Meulebeke, Ronse, Tielt, Werken, Oudenaarde, Roeselare, Wervik, Herne, Sint-Pieters-Kapelle, Waimes, Zele, Herfelingen, Donceel, Angleur, Denderleeuw, Hergenrath, en Gent. Daarnaast werden alle foutmeldingen van de laatste twee jaar gecontroleerd en aangepast. Er zijn nu 27.803 registers of 5.705.858 pagina’s beschikbaar! De update van de burgerlijke stand is voorzien voor begin april. Blijf op de hoogte via de website of via Facebook.

11/03/2018 - Evenementen - Kortrijk
Lezing: Was opa een nazi? Speuren naar het oorlogsverleden

“Was mijn familie betrokken bij de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog?” Het is een veelgestelde vraag. Meer dan zeventig jaar na datum gaan steeds meer kinderen en kleinkinderen op zoek naar antwoorden. In de bronnengids Was opa een nazi? reiken historici en archivarissen de sleutels aan om zelf op zoek te gaan in archieven. Paul Drossens, diensthoofd van het Rijksarchief te Gent en redactielid van Was opa een nazi? geeft op zondag 18 maart 2018 om 10.30u een lezing in het Rijksarchief te Kortrijk over deze zoekmogelijkheden.

Rijksarchief te Kortrijk: pand krijgt nieuwe eigenaar, leeszaal blijft

De historische 'Berg van Barmhartigheid' in Kortrijk herbergt sinds jaar en dag het Rijksarchief te Kortrijk. Binnenkort verandert het pand van eigenaar. De stad Kortrijk heeft het verkocht. De dienstverlening komt echter niet in het gedrang. De federale overheid blijft via de Regie der Gebouwen nog vele jaren huurder. Het Rijksarchief in de Guido Gezellestraat is dus ook de komende jaren in Kortrijk de place to be voor historisch, genealogisch en ander onderzoek.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement