Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

2014-2018: 500 strekkende meter notariaatsarchief overgedragen aan het Rijksarchief te Namen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
03/01/2019 - Onderzoek - Inventarisatie - Rijksarchief te Namen

Tussen 2014 en 2018 hebben de 28 notariskantoren van de provincie Namen die daartoe de wettelijke verplichting hadden hun minuten en repertoria overgedragen aan het Rijksarchief te Namen. In totaal is in Namen nu iets meer dan 500 strekkende meter notariaatsarchief uit de periode 1670-1971 raadpleegbaar voor onderzoek. 

In 2014 nam het Rijksarchief te Namen een nieuw depot in gebruik. De vier daaropvolgende jaren hebben 28 notariskantoren uit de provincie Namen hun minuten en repertoria overgedragen aan het Rijksarchief te Namen. Het gaat om 145 archiefbestanden, goed voor meer dan 500 strekkende meter archiefdocumenten en 7.650 archiefbeschrijvingen.  

Het archief is afkomstig van 145 notarissen die werkzaam waren tussen 1670 en 1971, waaronder  Logé, Frappier, Andries, Delathuy, Bruyr, Laurent, Delvaux, Grandmoulin, Olivier, Pasquet, Farcy, Mattlet, Morimont, Lapierre, Michaux, Schlögel, Pirson, Debouche, Aubert, Remacle, enz. 

De betrokken notarissen waren actief in de volgende plaatsen: Andenne, Auvelais, Beauraing, Bièvre, Ciney, Couvin, Dinant, Doische, Eghezée, Ermeton-sur-Biert, Flavion, Florennes, Fosses-la-Ville, Gedinne, Gembloux, Jambes, Jemeppe-sur-Sambre, Mariembourg, Mesnil-Saint-Blaise, Mettet, Meux, Morialmé, Namur, Olloy-sur-Viroin, Philippeville, Rhisnes, Rienne, Rochefort, Saint-Gérard, Sart-Custinne, Seilles, Tamines, Thon-Samson.

Deze belangrijke reeks vervolledigt de collectie van 1.150 strekkende meter notariaatsarchief (1507-1957) die reeds bewaard werd in het Rijksarchief te Namen. In totaal bewaart het Rijksarchief te Namen nu meer dan 1.650 strekkende meter notariaatsarchief. 

De wettelijk verplichte overbrengingen door notarissen zijn nu afgerond, dankzij de inhaaloperatie die mogelijk werd gemaakt door de ingebruikname van het nieuwe gebouw van het Rijksarchief te Namen. De volgende verplichte overbrenging van minuten en repertoria van notarissen zal ten vroegste plaatsvinden in 2021.

Ter herinnering: documenten ouder dan 100 jaar zijn openbaar toegankelijk, maar voor de raadpleging van recenter archief is een toelating vereist.

Inventarissen

1. De inventaris van de tweede reeks minuten en repertoria van de notarissen uit de provincie Namen, evenals de lijst met notarissen waarvan het archief recent werd overgebracht naar het Rijksarchief te Namen, kan worden geraadpleegd via onze zoekrobot Zoeken naar archieven.

2. Onderstaande inventaris bevat een lijst van 646 notarissen waarvan het archief (in totaal 1.150 meter) vóór 2014 werd overgebracht naar het Rijksarchief te Namen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement