Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Ruim 78.000 kaarten en plattegronden digitaal raadpleegbaar in onze leeszalen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
30/10/2018 - Digitalisering

Het Rijksarchief bewaart een enorme collectie kaarten en plattegronden, waarvan sommige meer dan 500 jaar oud zijn. Meer dan 112.000 exemplaren werden reeds gedigitaliseerd, en ruim 78.000 daarvan kunnen digitaal geraadpleegd worden in de leeszalen van het Rijksarchief. Via Cartesius zijn ca. 32.000 kaarten bovendien online toegankelijk.

Het Rijksarchief bewaart een schat aan cartografisch materiaal, maar originele kaarten en plattegronden in raadpleging geven in de leeszaal is niet zonder risico. Ontvouwen/ontrollen en weer opvouwen/oprollen van dikwijls grote formaten kaarten en plannen eiste zijn tol, zodat een grootschalige digitaliseringscampagne zich opdrong. De voorbije jaren werden meer dan 112.000 kaarten en plattegronden gedigitaliseerd. Vandaag (oktober 2018) kunnen daarvan ruim 78.000 exemplaren digitaal worden geraadpleegd in de leeszalen van het Rijksarchief (via het intranet, ook de digitale leeszaal genoemd). Een kleine greep uit de kaarten en plattegronden die reeds werden gedigitaliseerd:

Op dit ogenblik (oktober 2018) zijn ruim 78.000 kaarten en plattegronden digitaal raadpleegbaar in de leeszalen van het Rijksarchief. Via Cartesius zijn hiervan ca. 32.000 kaarten ook online toegankelijk. Je kan bij het Rijksarchief waar het origineel wordt bewaard een digitale reproductie van een kaart of plattegrond bestellen.

De deuren van onze leeszalen, gratis toegankelijk, staan voor iedereen open. Aarzel niet om ons een bezoekje te brengen!

Om welke kaarten en plattegronden gaat het?

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement