Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
18/09/2023 - Evenementen
Een nieuwe blik op oude kaarten: workshop (VOLZET) en boekvoorstelling

Hou je klaar om dinsdagnamiddag 10 oktober in het CegeSoma interactief aan de slag te gaan met oude kaarten! Na een korte intro die je wegwijs maakt in een aantal belangrijke aspecten van historisch GIS zal je zelf, op je eigen laptop, een oude kaart 'georefereren' en kan je deelnemen aan een groepsdiscussie. Na de workshop (max. 20 deelnemers - VOLZET) volgt de boekvoorstelling (max. 60 deelnemers) van het pas verschenen Oude kaarten lezen. Handboek voor historische cartografie. Meld je vanaf nu aan!

In 2019 droeg de provinciale dienst ‘Toerisme Provincie Antwerpen’ haar archief over aan het Rijksarchief Antwerpen. De digitale inventaris ervan die nu online staat, is dé ideale reisgids voor wie de geschiedenis van het toerisme in de provincie Antwerpen (vanaf 1947) in kaart wil brengen.

Sinds de jaren 1930 behoort internering tot het strafrechtelijke instrumentarium. De uitvoering ervan werd toevertrouwd aan speciale commissies die werden ingesteld bij de psychiatrische afdelingen van de gevangenissen, sinds 1964 ‘commissies tot bescherming van de maatschappij’ genoemd. Alle Oost- en West-Vlaamse interneringen ressorteerden onder de bevoegdheid van de Gentse commissie, waarvan nu 60 meter archief is ontsloten.

31/08/2023 - ARA

Half augustus kreeg onze nieuwe genealogische website een eerste update. Er werden nieuwe beelden opgeladen en heel wat beschrijvingen werden verbeterd. De volgende stappen? Meerdere updates per jaar, op regelmatige basis, en de lancering van de nieuwe zoekomgeving 'Zoeken naar personen'!

29/08/2023 - Archiefbeheer

Archiefwetenschap en gegevensbeheer zijn sectoren die de laatste jaren een hoge vlucht hebben genomen. Deze evolutie vertaalt zich in een hernieuwd opleidingsaanbod in Franstalig België. Tijd voor een overzicht, met het nieuwe academiejaar in zicht.

Wanneer het gaat over de geschiedenis van een perceel of een vastgoed wordt meestal onmiddellijk gedacht aan bronnen zoals notariaats- of gemeentearchief. Ook de archieven van de Patrimoniumdocumentatie, zoals die van het Kadaster, de Registratie of de Hypotheken, zijn logische bronnen. Maar er zijn nog andere archiefreeksen van de Patrimoniumdiensten die een waardevolle aanvulling kunnen betekenen voor dit soort onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan het archief van de Aankoopcomités, recent geïnventariseerd voor de regio Namen.

Tijdens de Franse Revolutie werden kerkelijke goederen genationaliseerd en geveild. Het Rijksarchief Bergen bewaart 467 affiches van die openbare veilingen. Ze werden gedigitaliseerd en zijn nu raadpleegbaar in onze online zoekomgeving. Een nieuwe inventaris ontsluit deze 22 meter archief van het Bestuur voor nationale goederen voor onderzoek.

23/06/2023 - Evenementen - Namen
Eerbetoon aan de Naamse fotograaf Pierre Dandoy

Het Rijksarchief Namen bewaart sinds 2014 de archieven van de humanistische fotograaf Pierre Dandoy (1922-2003). Logisch dus dat er vanuit het Rijksarchief Namen stukken in bruikleen worden gegeven voor drie tentoonstellingen die hulde brengen aan deze sleutelfiguur uit Namen, die 20 jaar geleden overleed. Dé gelegenheid om het atypische werk van deze kunstenaar te (her)ontdekken!

23/06/2023 - Divers
Huidige inventarissen van de gedigitaliseerde parochieregisters en registers van de burgerlijke stand vanaf 17 juli 2023 offline

OPGELET! Zes maanden na de lancering van onze nieuwe genealogische website, op maandag 17 juli 2023, zullen zoals aangekondigd de huidige inventarissen (geordend per provincie en gemeente) van de gedigitaliseerde parochieregisters en registers van de burgerlijke stand offline worden gehaald. De gedigitaliseerde registers zijn vanaf dan enkel via de nieuwe genealogische website raadpleegbaar. Concreet betekent dit dat de huidige URL’s zullen verdwijnen. 

20/06/2023 - Onderzoek - Gent

De meer dan 4.000 charters van het graafschap Vlaanderen, bewaard in het Rijksarchief Gent, behoren tot de rijkste chartercollecties van België. Archivarissen, destijds allemaal mannen, die zich in de loop van de 19de eeuw over deze oorkonden bogen, benoemden ze als ‘chartes des comtes de Flandres’. Toch is de collectie niet enkel terug te brengen tot de activiteiten van de ‘comtes’, maar evenzeer tot die van de ‘comtesses’! Tijd dus voor een update in de naamgeving: het REIGN-project ambieert immers de ontsluiting van deze collecties naar 21ste-eeuwse normen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement