Op 27 januari 2014 trad het Koninklijk besluit in werking dat een wijziging inhoudt van de regels rond raadpleging van de bevolkings- en vreemdelingenregisters.
Wat verandert er voor u als lezer/klant/partner van het Rijksarchief?

Decennialang speelde de Bond van Grote Gezinnen een voortrekkersrol in de Belgische samenleving. Hij voerde strijd voor de verbetering van de levensomstandigheden van gezinnen. Het archief van de Gezinsbond (1921-2002) dat in het Algemeen Rijksarchief wordt bewaard, kan nieuw licht werpen op deze strijd. De inventaris van het archief van de Gezinsbond verscheen in 2013.

Begin oktober 2012 verscheen bij het Rijksarchief een gids over de intercommunales in België. De publicatie Samen sterk! Intercommunales in België, van oorsprong tot heden bevat de resultaten van een onderzoeksproject, maar ook een repertorium. Het onderzoek bekijkt de evolutie van de intercommunales vanuit diverse oogpunten (geschiedenis, wettelijk kader, fiscaliteit, bedrijvigheden,…). Het repertorium vermeldt de 428 intercommunales die tussen 1895 en 2010 in België werden opgericht.

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan twee miljoen individuele vreemdelingendossiers, in totaal goed voor 7 strekkende km archief. De dossiers bevatten een schat aan informatie, zowel voor genealogische opzoekingen als voor de migratiegeschiedenis van België.

Sinds 2011 kunnen onderzoekers, slachtoffers (en verwanten) van de nazi-vervolgingen in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief op aanvraag een digitale kopie raadplegen van het archief van de International Tracing Service (ITS) te Bad Arolsen.

Het Rijksarchief bewaart een groot aantal archieven over de koloniale geschiedenis van de Democratische Republiek Congo en de mandataire geschiedenis van Rwanda en Burundi. Met de virtuele tentoonstelling www.expocongo.be zette het Rijksarchief in 2010 dit rijke materiaal in de kijker.

De Eerste Wereldoorlog bracht België aan de rand van de financiële afgrond. België probeerde de schade en het verlies gedeeltelijk te compenseren door eigendommen van staatsburgers van vroegere vijandelijke staten onder dwangbeheer of “sekwester” te stellen. In 2010 verscheen de inventaris ‘Archief van de Dienst van het Sekwester van de Administratie der Domeinen,1919-1996’, die een interessante kijk biedt op deze materie.
