Het historisch onderzoek naar de naoorlogse migratie zit de laatste jaren in de lift, een tendens die gepaard gaat met de ontsluiting van nieuwe archiefbronnen. Een boeiende en actuele materie dus, waaraan het Algemeen Rijksarchief op 24 maart 2022, na twee keer uitstel wegens een welgekend virus, eindelijk een studiedag kan wijden. In eerste instantie zullen een aantal onderzoekers hun bevindingen presenteren rond diverse aspecten van het naoorlogse migratiebeleid. De namiddagsessie staat dan weer in het teken van het bronnenmateriaal en belicht de valorisatie en het potentieel van zowel publieke als private archieven. De studiedag wil een vruchtbare dialoog tussen de archief- en onderzoekswereld op gang brengen om nieuwe paden voor migratiegeschiedenis te verkennen.
In het kader van het BRAIN 2.0 NaPol-Intel-project wordt het archief van de Rijkswacht verder ontsloten. In het Algemeen Rijksarchief is nu ook het archief van de brigades raadpleegbaar, ingezameld door het voormalige Centrum voor Geschiedenis en Tradities van de Rijkswacht (CGTR).

Eind januari bereikte ons het droevige nieuws dat dr. Ernest Persoons, ere-Algemeen Rijksarchivaris, overleden is in het WZC Sint Bernardus in Bertem. Het Rijksarchief herinnert en eert Ernest Persoons als een civil servant in de beste betekenis van het woord.

Sinds 2013 hebben de archiefploegen van SATURN al ruim 30 kilometer archief van de FOD Financiën verwerkt. Wegens succes wordt de samenwerking tussen het Rijksarchief en de FOD Financiën voor de selectie, inventarisatie en overbrenging van de archieven verlengd tot 2025. Meer nog, omdat er veel extra werk op de plank ligt, wordt het aantal archiefploegen uitgebreid van drie naar vier: één in Vlaanderen, één in Wallonië en twee in Brussel.

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan twee miljoen individuele 'vreemdelingendossiers', in totaal goed voor meer dan 7 (!) strekkende km archief. De dossiers bevatten een schat aan informatie, zowel voor genealogische opzoekingen als voor de migratiegeschiedenis van België. Het Rijksarchief zet zijn expertise inzake migratiegeschiedenis met deze video in voor het Belmihiss-project (Belgian Migration History for Secondary Schools). Dit BRAIN.be-project ontwikkelt een digitaal lessenpakket voor geschiedenislessen waarin sleutelbegrippen uit de 19de-eeuwse migratiegeschiedenis worden toegelicht. En wie 19de-eeuwse 'vreemdelingendossiers' doorploegt, komt bekende namen tegen...
Door de gezondheidscrisis en de krappe papiermarkt kampen we momenteel met abnormaal lange leveringstermijnen voor zuurvrije archiefomslagen en -dozen. We doen er alles aan om onze klanten zo snel mogelijk van dienst te zijn. Met onze excuses voor het ongemak.
Het Rijksarchief bewaart duizenden remissiebrieven waarmee de vorst in de vroegmoderne periode gratie verleende aan daders van ernstige misdrijven. Via de storytelling van de aanvrager krijg je een fascinerende inkijk in het dagelijks leven tijdens het ancien régime. Je voelt je als lezer de spreekwoordelijke vlieg op de muur. De verhalen in deze remissiebrieven bieden bovendien waardevolle, vaak unieke informatie over lokale en familiegeschiedenis. Zin om de remissiebrieven te helpen ontsluiten? Maak op dinsdagavond 22 februari 2022 kennis met het project tijdens een eerste online teaser webinar!
Decennialang verzamelde de Rijkswacht een massa informatie over kringen die als subversief werden bestempeld en over andere bedreigingen van de openbare orde. Het archief van de Hoofddirectie van de Operaties (HDO), de dienst die deze toezichtstaak coördineerde, weerspiegelt de bezorgdheden inzake openbare veiligheid tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw. Dit archief werd geïnventariseerd in het kader van het BRAIN 2.0-project NaPol-Intel en is nu raadpleegbaar in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief. Het vormt een aanvulling op de archieven van het Rijksarchief die eind 2021 geïntegreerd werden in onze online zoekrobot.

Volgens het canoniek recht vormen de kathedraalkanunniken de “senaat” van de bisschop en de kweekvijver waaruit hij zijn naaste medewerkers kiest. In werkelijkheid overtroffen ze deze rol in de 18de eeuw. Gezamenlijk konden de kapittels invloed en zelfs druk uitoefenen op de bisschop. Elk afzonderlijk speelden vele kanunniken de rol van “grijze eminentie”. Met deze nieuwe uitgave in onze reeks Studies in Belgian History publiceren we een onderzoek dat zich toespitst op de kanunniken van de kathedralen van de zeven bisdommen van de Oostenrijkse Nederlanden tussen 1770 en 1797.

De Algemene Rijkspolitie (ARP), in de jaren 1930 opgericht als een bescheiden studiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, kreeg tijdens WO II een bijzondere taak. Ze werd het zenuwcentrum van de Belgische politiediensten en verzamelde vier jaar lang de meest diverse inlichtingen over de veiligheidssituatie in de steden en dorpen van het land. De 12.000 processen-verbaal van de ARP die worden bewaard in het Algemeen Rijksarchief kunnen vanaf nu online worden geraadpleegd.
