Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Transkribus en tekstherkenning: het Rijksarchief is lid geworden van READ-COOP

Texte petit  Texte normal  Texte grand
07/04/2023 - Onderzoek - Algemeen Rijksarchief

Transkribus maakt al enkele jaren furore in de wereld van het historisch onderzoek en het archiefwezen. Ook in het Rijksarchief is de interesse meer dan gewekt en gaan archivarissen Transkribus beginnen gebruiken voor de ontsluiting van archiefbestanden. Op 22 maart werd een praktische workshop georganiseerd over het tekstherkenningsprogramma. Veelbelovend!

Transkribus richtte zich in de eerste plaats vooral op de herkenning van handgeschreven documenten (via HTR of handwritten text recognition) en gedrukte teksten (via OCR of optical character recognition). Recent werd het platform uitgebreid met interessante extra mogelijkheden, zoals de publicatie van getranscribeerde collecties met zoekfuncties (read&search) en Transkribus Learn, een platform om paleografie te oefenen.

De handen uit de mouwen en oefenen maar!

Verschillende medewerkers van het Rijksarchief gaan Transkribus gebruiken voor de ontsluiting van archiefbestanden. In opvolging van een prikkelende introductie tot het Transkribus-platform in november 2022 organiseerden onderzoekers Klaas van Gelder en Gert Gielis daarom op 22 maart 2023 in het Algemeen Rijksarchief een praktische workshop over het tekstherkenningsprogramma.

Experte Annemieke Romein van het Huygens-ING kwam een aantal geïnteresseerde archivarissen en onderzoekers de kneepjes van Transkribus leren. De deelnemers leerden hoe je een lay-outanalyse uitvoert, hoe je manueel teksten transcribeert, hoe je een herkenningsmodel traint en hoe je automatische tekstherkenning uitvoert. Met deze vaardigheden kunnen de deelnemers nu zelf aan de slag. Er werd meteen een werkgroep samengesteld die de toepassing van Transkribus binnen het Rijksarchief verder zal opvolgen.

     

Toetreding tot READ-COOP

Om deze ontwikkeling te ondersteunen werd het Rijksarchief in maart officieel lid van READ-COOP, de coöperatie die Transkribus beheert en ontwikkelt. Deze coöperatie, opgericht in 2019, heeft haar zetel in Innsbruck en telt wereldwijd heel wat belangrijke archieven, bibliotheken en andere erfgoedinstellingen onder haar leden. Het Rijksarchief kan zo profiteren van internationaal gedeelde expertise van deze erfgoedbeheerders en verschillende andere voordelen voor haar Transkribusgebruikers. Die kunnen nu verder aan de slag, en onderzoeken hoe ze het programma het best kunnen inzetten ter ondersteuning van de talrijke taken van de archivaris.

Later dit jaar volgen allicht de eerste tekstherkenningmodellen die getraind zijn op basis van archiefbestanden uit het Rijksarchief!

Leestip

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement