Het Rijksarchief staat in voor het toezicht op de archiefvorming en het archiefbeheer in de overheidsdiensten en ziet erop toe dat een selectie van deze archieven, na het verstrijken van het administratief-juridisch nut, voor permanente bewaring wordt overgebracht. Archieftoezicht is een zaak van het hele Rijksarchief, en levert een caleidoscopisch beeld op van het Belgische archieflandschap.

Onze restauratrice Bénédicte Muls is master in de restauratie van kunstwerken, met als specialisatie de restauratie van papier. Ze had al 7 jaar ervaring als zelfstandig restauratrice toen ze 6 jaar geleden in het restauratieatelier van het Algemeen Rijksarchief terechtkwam. Maak kennis met Bénédicte én met ons restauratieatelier via het fotodagboek dat ze zelf samenstelde!
Om een aantal elementen van de IT-infrastructuur van het Rijksarchief te kunnen hergebruiken voor een toekomstig gegevensarchief werd tussen Data Documentation Initiative (DDI) en Encoded Archival Description (EAD) een ”gegevensmapping” uitgewerkt. Deze overeenstemmingstabel zal het Rijksarchief in staat stellen metadata over onderzoeksgegevens uit de sociale wetenschappen op te nemen in zijn online catalogi. De mapping staat beschreven in een artikel dat in juli 2018 werd gepubliceerd door de International Association for Social Science Information Services & Technology (IASSIST) in IASSIST Quarterly, het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift van de vereniging.
Sinds 1 juni 2018 is de toegang tot de 19 leeszalen van het Rijksarchief gratis. Met deze maatregel willen we ervoor zorgen dat elke burger toegang heeft tot het archief. Onze archiefdiensten beheren documenten van hoven en rechtbanken, parochieregisters, archief van overheidsbesturen, notarissen, de privésector en particulieren. Kortom, een walhalla voor al wie genealogisch of geschiedkundig onderzoek wil voeren! Bekijk de reportages die door lokale televisiezenders in het Luikse en Waals-Brabant werden gedraaid in respectievelijk het Rijksarchief te Luik en het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve.
De Studies over de Eerste Wereldoorlog zijn een vaste waarde in het aanbod van het Rijksarchief en nu is ook de eerste titel verschenen in de reeks Studies over de Tweede Wereldoorlog. Beide reeksen nemen zowel de nationale als de regionale en lokale geschiedenis in beschouwing, en bieden ook plaats aan bronnenuitgaven. Heb je een manuscript dat je graag gepubliceerd zou zien? Schreef je net een masterthesis over een van beide oorlogsperiodes? Of heb je als heemkundige een massa informatie vergaard die je graag wil delen? Laat het ons weten.

Het Algemeen Rijksarchief bewaart circa 80.000 vreemdelingendossiers die de Vreemdelingenpolitie tussen 1830 en 1890 opende. De fiches die toegang bieden tot deze dossiers zijn dankzij het BRAIN-onderzoeksproject IMMIBEL voortaan doorzoekbaar via de zoekrobot van het Rijksarchief. Online raadpleging van de fiches betekent een grote stap vooruit voor onderzoekers die over migratiegeschiedenis werken, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar ontbrekende puzzelstukjes in hun familiegeschiedenis.

Van 22 juli tot 2 september 2018 loopt in het Koninklijk Paleis de tentoonstelling ‘Verwondering’: een organisatie van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) en de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen (waaronder het Rijksarchief). Maak een verbazingwekkende ontdekkingstocht doorheen het rijke federale erfgoed!
Zopas is de inventaris verschenen van het archief van het Ministerie van Verkeerswezen met betrekking tot stads- en streekvervoer, bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Het archief dekt de periode 1842-2003, heeft een omvang van 228 strekkende meter en telt 6.519 inventarisnummers. Wie interesse heeft voor de geschiedenis van trams en bussen in België, weet waar hij of zij voortaan kan aankloppen!

Dankzij de afdeling Hedendaagse Archieven van het Algemeen Rijksarchief en de dienst Digitalisering zijn de afgelopen weken wederom enkele bijzonder interessante (deel)bestanden toegevoegd aan onze zoekrobot: de steekkaarten van de soldaten die gewond raakten tijdens WO I, de fotocollecties van het Rode Kruis en de Fotografische Dienst van het Ministerie van Openbare Werken, en als kers op de taart enkele honderden foto's van de Wereldtentoonstelling van 1935.

Vanaf 1 juni 2018 is de toegang tot de 19 leeszalen van het Rijksarchief gratis. Met deze maatregel willen we de toegankelijkheid van de archieven die we beheren maximaal garanderen. De online raadpleging van archief, ook die van de genealogische bronnen zoals de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand van meer dan 100 jaar oud, blijft gratis. De tarieven voor opzoekingen en reproducties (op afstand) worden daarentegen gevoelig verhoogd. Het nieuwe tarief voor prestaties van het Rijksarchief werd op 25 mei 2018 ondertekend door de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en zal eerstdaags worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het tarief was sinds 2011 niet meer aangepast of geïndexeerd. Een aanpassing en afstemming op de werkelijke kosten van bepaalde prestaties drong zich op.