Op 17 juli 1800 wordt in Antwerpen een baby geboren, zoon van Théodore Pierre Triest en Anne Catherine Van Campenhout. De ouders zijn afkomstig van Brussel, maar verblijven voor zaken in Antwerpen. Het kind krijgt de naam Jean Triest. 217 jaar na zijn geboorte werd de familiegeschiedenis van Jean Triest, net zoals tientallen andere familiegeschiedenissen, gereconstrueerd door onze Demogen-vrijwilligers. Lees het volledige verhaal!

In november 2017 verscheen een nieuw boekdeel van de Bibliografie van de Geschiedenis van België. Dit naslagwerk wordt sinds oktober 2012 gerealiseerd in het kader van een overeenkomst tussen drie partners: de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, het Rijksarchief en de vzw Société pour le Progrès des Études Philologiques et Historiques. De Bibliografie van de Geschiedenis van België verschijnt in een afzonderlijk boekdeel van het historisch vaktijdschrift Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis. Bovendien is op de website van dit tijdschrift elk verschenen volume in PDF-formaat raadpleegbaar: https://www.rbph-btfg.be/nl_biblio.html. De Bibliografie van de Geschiedenis van België bevat een ruime selectie van titels van binnen- en buitenlandse boeken en artikels over de geschiedenis van België, vanaf de prehistorie tot nu. Ze maakt telkens een balans op van de historiografische productie van het afgelopen kalenderjaar. Het recent gepubliceerde volume betreft jaargang 2013. Een referentie doorgeven? Nieuwe of ontbrekende publicaties signaleren? Geef ons een seintje via bgb_bhb@arch.be.
Het Algemeen Rijksarchief heeft drie nieuwe inventarissen over de procesdossiers van de Grote Raad van Mechelen gepubliceerd. Het gaat om een tweeduizendtal processen uit de 15e tot 18e eeuw die betrekking hadden op Namen en omgeving. Intussen wordt er verder gewerkt aan de volledige ontsluiting van de reeks procesdossiers.

Een deel van het archief van de familie Carton de Wiart was al bijna 35 jaar raadpleegbaar in het Algemeen Rijksarchief. Dankzij een gift werd het archief in 2016 vervolledigd. Ook van deze aanvulling is nu een inventaris beschikbaar.

In 2017 werd de 500e verjaardag van de protestantse Reformatie herdacht. Naar aanleiding hiervan hebben het Algemeen Rijksarchief en het Waals Erfgoedinstituut samen een boek uitgebracht over het protestants patrimonium in Wallonië. De publicatie is te koop vanaf 18 december 2017.

De verhuis van de Directie Vervoersinfrastructuur van de FOD Mobiliteit en Vervoer (Beliris) naar een nieuwe site in Sint-Joost-ten-Node eerder dit jaar bracht voor het Rijksarchief de vraag mee naar de selectie, de overbrenging en de desgevallende vernietiging van het archief van deze administratie. Een mobiele archiefploeg beoordeelde en verwerkte bijna 1,2 strekkende kilometer documenten die werden bewaard in de twee vestigingen van Beliris.

Sinds 2014 is het Rijksarchief een actieve partner van het BRAIN-project HECTOR, dat de overgang naar een betrouwbaar, veilig en efficiënt e-government helpt faciliteren. Het internationaal colloquium Trust (in) the Digital Transition biedt een stand van zaken van het onderzoek en de resultaten van het HECTOR-project, maar het opzet is breder dan dat. Het colloquium is dé gelegenheid voor Belgische en buitenlandse specialisten om van gedachten te wisselen over de digital turn die volop aan de gang is. Afspraak op woensdag 29 november 2017 in het Paleis der Academiën in Brussel.
‘Hoe lang moeten we deze documenten bewaren?’ is de meest gestelde vraag aan de archivaris of informatiebeheerder. Het antwoord zit vervat in administratieve, juridische of historisch-wetenschappelijke redenen die worden gebundeld in een selectielijst. Steden en gemeenten in Vlaanderen hebben sinds kort een nieuwe versie ter beschikking van de selectielijst voor hun archieven.

Het archief Vendôme-Nemours biedt een inkijk in de geschiedenis van het privéleven van de belangrijkste koninklijke families van Europa. Een nieuwe publicatie wil deze kostbare stukken, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, eindelijk de aandacht geven die ze verdienen.

Jean-Paul Emonds-Alt was een van de grootste Belgische ontwerpers van de 20e eeuw. Na zijn overlijden in 2014 schonk zijn weduwe belangrijke archiefstukken aan het Algemeen Rijksarchief, waaronder het relaas van de reis die Paul Briart eind 19e eeuw ondernam in Congo.
