Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De Groote Oorlog in Lessines

Texte petit  Texte normal  Texte grand
30/06/2015 - Onze gebouwen en leeszalen - Rijksarchief te Doornik - Algemeen Rijksarchief

Het voorbije schooljaar hebben vijf leerlingen van de derde graad van het René Magritte-atheneum in Lessen (Lessines, provincie Henegouwen) samen met hun leerkracht mevr. Leroy voor het keuzevak geschiedenis een groots project opgezet over hun stad tijdens de Groote Oorlog. In samenwerking met het Rijksarchief en met de steun van de Franse Gemeenschap en het hospitaal/gasthuis Notre-Dame à la Rose hebben ze over dit onderwerp geleide wandelingen georganiseerd en een brochure en website gemaakt.

Het project had tot doel de leerlingen bewust te maken van het feit dat geschiedenis meer is dan boekenwijsheid. Zo leerden ze bijvoorbeeld ook de basisbeginselen van het historisch onderzoek en de historische methode, onontbeerlijk om een samenhangend verhaal te kunnen brengen over een gebeurtenis uit het verleden.

De leerlingen hebben vooral onderzoek verricht naar de inwoners uit hun stad die tijdens WO I werden gedeporteerd en die daarvoor trouwens werden bijeengebracht op hun eigenste schoolplein… In samenwerking met de genealogische kring konden de leerlingen een bijna volledige lijst opmaken van alle weggevoerden uit Lessen. Voor hun project deden de leerlingen opzoekingen in het Algemeen Rijksarchief, waar ze werden bijgestaan door Arnaud Charon, die er een doctoraat voorbereidt over de deportaties van Belgen tijdens WO I.

Voor de jonge onderzoekers uit Lessen is een archiefdienst misschien nog altijd een realiteit die veraf staat van hun eigen leefwereld, maar die inmiddels toch wat waarheidsgetrouwer is geworden dan wat ze erover vernemen in films en fictie. Ze waren in ieder geval onder de indruk van de grote hoeveelheid werk die door archivarissen wordt verzet om het archief te kunnen ontsluiten voor onderzoek.

Het project van het René Magritte-atheneum werd bekroond met de de Eustory-prijs voor historisch onderzoek. Alvast onze welgemeende gelukwensen en hopelijk tot binnenkort in een van onze leeszalen!

Neem hier een kijkje op de project-website!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement