Zopas rolden in de drukkerij van het Algemeen Rijksarchief de akten van de studiedag Van Napoleon I naar Willem I, van het Franse Keizerrijk naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van het Departement Jemappes naar de Provincie Henegouwen (1814-1815) van de persen.

Nico Wouters, operationeel directeur van het CegeSoma, is co-editor van The Handbook of State-Sponsored History after 1945'. Met 45 hoofdstukken en ruim 50 auteurs is dit het eerste boek dat systematisch bekijkt welke rol staten spelen in de constructie van geschiedenis en herinnering.

De inventarisatie van het archief van de schepenbank van Mirwart (1551-1795) heeft verrassende ontdekkingen opgeleverd. Zo blijkt dat in het verleden documenten van de schepenbank vermengd geraakten met heerlijkheidsarchief van Mirwart. De inventaris die door een vrijwilliger werd opgesteld, bevat ook een persoons- en plaatsnamenregister.

Madeleine Jacquemin, archivaris bij het Algemeen rijksarchief, heeft een boek uitgebracht over de geschiedenis van de Forges de Clabecq, een van de belangrijke bedrijven uit de Belgische staalindustrie.

Herdenkingsperiodes geven vaak aanleiding tot de uitgave van nieuwe werken over het betrokken onderwerp, maar die publicaties zijn niet altijd vernieuwend voor de geschiedschrijving. Over het fenomeen ‘bezetting’ werd al heel wat onderzoek gevoerd. Kan dit thema nog reveleren?

Meer dan 120 strekkende meter archief van de arbeidsrechtbanken van Bergen en Charleroi uit de periode 1970-1986, in 2011 en 2015 overgebracht naar het Rijksarchief te Bergen, is geïnventariseerd.

Op zaterdag 3 maart 2018 om 13.30u geeft Laurence Druez, doctor in de geschiedenis aan de universiteit van Luik en werkleidster bij het Rijksarchief te Luik in zaal Saint-Georges in Bergen een lezing over het protestantisme in Bergen en de Borinage als een complexe religieuze minderheid. De lezing kadert binnen de Henegouwse boekenbeurs Hai’nos livres. Laurence Druez is heel het weekend (3 en 4 maart 2018, van 12.45u tot 18u) aanwezig op de boekenbeurs om haar boek over het protestants erfgoed in Wallonië te signeren.
Het Rijksarchief te Bergen bewaart 650 meter archief van de correctionele rechtbank van Charleroi (1800-1994): archief dat dankzij een nieuwe inventaris nu ook toegankelijk is voor onderzoek. Van het archief van de correctionele rechtbank van Bergen verscheen in 2011 reeds een inventaris.

Oorlogen brengen mensen in beweging en lokken nieuwe interacties uit. We denken daarbij in de eerste plaats aan militaire confrontaties, maar ook voor burgers gelden in oorlogstijd nieuwe spelregels. Deze nieuwe publicatie van het Rijksarchief (Frans-/Engelstalig) bekijkt deze interacties in ruime zin en tijdens een ruime periode. Zowel Britse, Duitse, Franse als Belgische academici schreven bijdragen, evenals historici/archivarissen van het Rijksarchief.

In het kader van het SATURN-project is recent een nieuwe reeks archieven van registratiekantoren beschreven en raadpleegbaar gemaakt: de archieven van de registratiekantoren van Borgloon, Bree, Maasmechelen, Beringen, Boom, Kapellen, Brasschaat, Geel en Herentals. Registratiekantoren staan in voor het waarborgen van het registratie- en successierecht, op basis van erfenisaangiften. Hun archief biedt een unieke inkijk in de levensloop van onroerende goederen.
