Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
28/03/2017 - Publicaties - Namen

In 2014 nam de vzw Archives photographiques namuroises haar intrek in het gebouw van het Rijksarchief te Namen, een nabuurschap dat ook leidde tot vruchtbare samenwerking. Op 28 maart 2017 verscheen de publicatie Une ville en chantier ! Het boek, waarvan de helft uit beeldmateriaal bestaat, biedt een politieke kroniek van Namen van 1830 tot 1976.

20/03/2017 - Publicaties - ARA

Het Rijksarchief bewaart enkele uiterst interessante bronnen over de geschiedenis van de Belgische koopvaardij, zoals de archieven van het Antwerpse Schepenbeheer, de archieven van nationale Bestuur van het Zeewezen, monsterrollen van koopvaardijschepen, passagierslijsten en migratie-verslagen van trans-Atlantische vaarten. Deze pas gepubliceerde zoekwijzer maakt u wegwijs in deze bronnen en is onder meer geïllustreerd met foto’s uit de collectie van het CegeSoma.

In 2010 gaf notaris Christophe Piret-Gérard uit Hannuit bij het Rijksarchief te Luik meerdere strekkende meter archief in bewaring van zijn voorgangers. Het gaat om notarissen die tussen 1854 en 1947 kantoor hielden te Bertrée, Avernas-le-Bauduin en Luik. Het archief is geïnventariseerd en kan worden geraadpleegd in de leeszaal van het Rijksarchief te Luik. Ook het archief van notaris Charles M. J. Lejeune, die van 1811 tot 1846 werkzaam was in Borgworm, kan worden ingekeken.

24/02/2017 - Publicaties - CegeSoma

Advocaat, internationalisering, justitieassistent, bemiddeling, normen, onpartijdigheid, recidive, re-integratie, transparantie, witte mars, … Aan de hand van deze en vele andere begrippen verkent dit boek, dat tot stand kwam in het kader van de Interuniversitaire Attractiepool (IUAP) ‘Justice and Populations’, de geheimen van justitie en gerecht. Maar Het verhaal van justitie beperkt zich niet tot de klassieke strafrechtelijke invalshoek. We zijn allemaal betrokken bij de wereld van justitie, hetzij als toeschouwer, hetzij als actor.

Bronnengids voor de geschiedenis van de Joden en het Jodendom in België beschikbaar! Bekijk de video

Pascale Falek Alhadeff, anno 2017 conservatrice van het Joods Museum van België, en Gertjan Desmet, archivaris/projectmedewerker bij het Rijksarchief, spitten vier jaar lang archieven in binnen- en buitenland uit op zoek naar bronnen over het Jodendom en de Joodse bevolking in België, 19de-21ste eeuw. Met meer dan 1.000 beschrijvingsfiches van beschikbare archiefbestanden is het een onmisbaar onderzoeksinstrument geworden. Hoe gingen Pascale en Gertjan te werk? Ze leggen het zelf uit in ons nieuw projectfilmpje.

21/02/2017 - Publicaties - CegeSoma - Eupen

In de loop van en kort na de Tweede Wereldoorlog werden in België kinderen geboren uit relaties van Belgische vrouwen met Duitse militairen. Wie waren deze ouders ? Hoe ontmoetten ze elkaar ? Een nieuw boek van Gerlinda Swillen, als onderzoeker verbonden aan het CegeSoma én zelf een “oorlogskind”, bestudeert deze relaties en hun gevolgen.

02/02/2017 - Publicaties - CegeSoma

Het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, uitgegeven door het CegeSoma, is het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift voor Belgische hedendaagse geschiedenis. Ook de zes bijdragen in het nieuwe dubbelnummer (3-4) spitsen zich weer toe op vernieuwend onderzoek: de magistratuur en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de band tussen vruchtbaarheid en economische ontwikkeling in Wallonië (18de - 20ste eeuw), …

17/01/2017 - Publicaties

Op 30 april 2015 organiseerden het Rijksarchief, de Koninklijke Militaire School, de Université Catholique de Louvain en het CegeSoma in het kader van de interuniversitaire attractiepool Justice & Populations een internationale studiedag over het militair gerecht. De handelingen van deze studiedag zijn intussen van de persen gerold.

17/01/2017 - Publicaties - CegeSoma

Zogeheten archiefbeelden zijn volledig doorgedrongen tot onze visuele cultuur, via cinema en televisie, de pers, museografie of schoolboeken. Het archiveren van het fotografisch of cinematografisch beeld is echter niet vanzelfsprekend. Wat maakt een beeld tot archiefdocument? Waarom is dit niet het geval voor alle beelden? In dit boek van CegeSoma-onderzoekster Julie Maeck en Matthias Steinle worden de processen geïdentificeerd die bijdragen tot het verlenen van deze archiefstatus aan het beeld.

Een groot deel van het archief van het kartuizerklooster Mont-Saint-André te Chercq ging verloren bij de brand in het Rijksarchief te Bergen in 1940. Een aantal documenten uit de 14de tot de 19de eeuw bleven evenwel gevrijwaard en zijn nu geïnventariseerd.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement