De archieven van de Correctionele rechtbank van Fontaine-l’Évêque (1795-1798) en vervolgens Thuin (1798-1800), bewaard in het Rijksarchief te Bergen, zijn sinds 2012 open voor onderzoek.

In 1887 maakte de Belgische regering een uitzonderlijk krediet vrij voor de bouw van meerdere versterkte vestingen in Luik (als verdediging tegen Duitsland) en in Namen (tegen de Fransen). De archieven van de twaalf vestingen op de oevers van de Maas worden bewaard in het Rijksarchief te Luik en zijn ontsloten voor onderzoek.

In 2009 werd het historisch archief van de Sint-Jozefsparochie in Namen overgebracht naar het Rijksarchief te Namen. De inventaris verscheen in 2012.

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan twee miljoen individuele vreemdelingendossiers, in totaal goed voor 7 strekkende km archief. De dossiers bevatten een schat aan informatie, zowel voor genealogische opzoekingen als voor de migratiegeschiedenis van België.

In november 2011 verscheen een publicatie over Luxemburgse zegels van de hand van René Laurent, voormalig afdelingshoofd van het Algemeen Rijksarchief. De publicatie is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief.
René LAURENT, Sceaux de chartriers luxembourgeois (1079-1789), Reeks Studia 130, Publicatienummer 5020, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2011, € 30,00 (+ eventuele verzendingskosten). De publicatie bevat 250 pagina’s en 300 illustraties.
De Eerste Wereldoorlog bracht België aan de rand van de financiële afgrond. België probeerde de schade en het verlies gedeeltelijk te compenseren door eigendommen van staatsburgers van vroegere vijandelijke staten onder dwangbeheer of “sekwester” te stellen. In 2010 verscheen de inventaris ‘Archief van de Dienst van het Sekwester van de Administratie der Domeinen,1919-1996’, die een interessante kijk biedt op deze materie.

Wie onderzoek wil doen in het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve kan niet heen om het Archievenoverzicht van dit depot, gepubliceerd in 2009.

In 2008 verschenen twee inventarissen van archieven die deel uitmaakten van het voormalige ‘fonds français et hollandais’, bewaard in het Rijksarchief te Bergen. Een archiefgids die een jaar eerder verscheen, plaatste de belangrijkste reeksen uit deze bestanden in hun historische context.
