De volledige inventaris van het zogenaamde ‘Oud Stadsarchief Kortrijk’, bewaard in het Rijksarchief te Kortrijk, is sinds kort raadpleegbaar via onze zoekrobot. De ‘akten en contracten’ stonden al langer online, maar nu kan u ook de meer dan 16.000 archiefbeschrijvingen van thuis uit doorzoeken.

Het Algemeen Rijksarchief bezit de op één na grootste verzameling zegelafgietsels ter wereld. Tot voor kort konden de bijna 38.000 zegelafgietsels en de beschrijvingen ervan enkel in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief worden bekeken. Vandaag kan u de volledige collectie online raadplegen!

Op 27 augustus 2015 werd in het Algemeen Rijksarchief de Cartesius-website officieel voorgesteld, in het bijzijn van de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en de minister van Defensie. Het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut hebben de krachten gebundeld en stellen voor het eerst gemeenschappelijk hun historische geografische gegevens ter beschikking van het grote publiek.

Er wordt geschat dat de laatmiddeleeuwse stad Brussel enkele tienduizenden inwoners telde. Daarenboven werd de stad bezocht door talloze handelaars, leden van het hof, reizigers, deputaties, vluchtelingen en gelukszoekers. Maar wie waren al die mensen die leefden, woonden, werkten en vertoefden in Brussel? In de zoekrobot Zoeken naar personen is een nieuwe databank geïntegreerd met gegevens van 33.000 personen die leefden of werkten in middeleeuws Brussel (tot 1600).

Bezig met stamboomonderzoek in de regio Kempen/provincie Antwerpen? Vrijwilligers hebben 348.157 akten (periode 1792-1914) uit de registers van de Burgerlijke Stand van de regio Kempen en de provincie Antwerpen geanalyseerd, wat 1.120.247 nieuwe namen oplevert in onze zoekrobot Zoeken naar Personen!
9 juni 2015 organiseert de AAFB (Association des archivistes francophones de Belgique) n.a.v. de Internationale Archievendag een ontmoetingsdag voor archivarissen en documentbeheerders in de gebouwen van de RTBF (voertaal is Frans). Het Rijksarchief maakt van deze gelegenheid gebruik om het Archieven Portaal Europa (APEx-project) in de kijker te zetten. Hebt u/uw archiefinstelling interesse om mee te werken aan APEx? Schrijf u snel in voor de infosessie over APEx via secretaire@archivistes.be.
Meer info op de website van de AAFB.
Met de alsmaar toenemende digitale dienstverlening van archiefinstellingen groeide binnen de Europese archiefgemeenschap de behoefte om haar ervaring en deskundigheid te bundelen in een pioniersproject, namelijk de uitbouw van een gemeenschappelijk archievenportaal. Het Rijksarchief doet mee aan dit APEx-project en neemt de coördinatie van de Belgische bijdragen op zich door andere Belgische archiefinstellingen uit te nodigen om mee te bouwen.

Eind 2009 verkreeg het Algemeen Rijksarchief een digitale kopie van de archieven van de International Tracing Service te Bad Arolsen. Sindsdien hebben honderden bezoekers van het Rijksarchief er dankbaar gebruikt van gemaakt. Inmiddels is ook de structuur van de International Tracing Service veranderd en is de rol van het Rijksarchief binnen deze dienst aanzienlijk toegenomen. De ratificatie van de overeenkomst in verband met de hernieuwde structuur werd eind maart 2015 door de Belgische regering goedgekeurd.

Op 2 maart 1916 schreef rijkswachter Arthur Pollet volgend briefje aan zijn echtgenote: “Zorg goed voor onze Robert en houd moed. Denk vaak aan mij. Dat de familie mij niet vergeet. Ik heb de sacramenten ontvangen. ‘k Wens jullie veel goede moed. Ik heb ook moed. Meer kan ik niet zeggen.” Enkele minuten later werd hij door een Duits executiepeloton gefusilleerd. Het is slechts één van de duizenden getuigenissen die beschreven staan in de pas verschenen inventaris van het archief van de Commissie voor het archief van de Patriottische Diensten (1914-1930).

De inventaris van het archief van de oude universiteit Leuven (1425-1797), grotendeels bewaard in het Rijksarchief te Leuven, is nu ook in een Nederlandse vertaling beschikbaar en online raadpleegbaar.
