Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
26/05/2015 - Digitalisering - Evenementen - ARA
Internationale Archievendag: Infosessie over Archieven Portaal Europa (APEx)

9 juni 2015 organiseert de AAFB (Association des archivistes francophones de Belgique) n.a.v. de Internationale Archievendag een ontmoetingsdag voor archivarissen en documentbeheerders in de gebouwen van de RTBF (voertaal is Frans). Het Rijksarchief maakt van deze gelegenheid gebruik om het Archieven Portaal Europa (APEx-project) in de kijker te zetten. Hebt u/uw archiefinstelling interesse om mee te werken aan APEx? Schrijf u snel in voor de infosessie over APEx via secretaire@archivistes.be.

Meer info op de website van de AAFB.

Met de alsmaar toenemende digitale dienstverlening van archiefinstellingen groeide binnen de Europese archiefgemeenschap de behoefte om haar ervaring en deskundigheid te bundelen in een pioniersproject, namelijk de uitbouw van een gemeenschappelijk archievenportaal. Het Rijksarchief doet mee aan dit APEx-project en neemt de coördinatie van de Belgische bijdragen op zich door andere Belgische archiefinstellingen uit te nodigen om mee te bouwen.

13/04/2015 - Digitalisering - Divers - ARA

Eind 2009 verkreeg het Algemeen Rijksarchief een digitale kopie van de archieven van de International Tracing Service te Bad Arolsen. Sindsdien hebben honderden bezoekers van het Rijksarchief er dankbaar gebruikt van gemaakt. Inmiddels is ook de structuur van de International Tracing Service veranderd en is de rol van het Rijksarchief binnen deze dienst aanzienlijk toegenomen. De ratificatie van de overeenkomst in verband met de hernieuwde structuur werd eind maart 2015 door de Belgische regering goedgekeurd.

Op 2 maart 1916 schreef rijkswachter Arthur Pollet volgend briefje aan zijn echtgenote: “Zorg goed voor onze Robert en houd moed. Denk vaak aan mij. Dat de familie mij niet vergeet. Ik heb de sacramenten ontvangen. ‘k Wens jullie veel goede moed. Ik heb ook moed. Meer kan ik niet zeggen.” Enkele minuten later werd hij door een Duits executiepeloton gefusilleerd. Het is slechts één van de duizenden getuigenissen die beschreven staan in de pas verschenen inventaris van het archief van de Commissie voor het archief van de Patriottische Diensten (1914-1930).

De inventaris van het archief van de oude universiteit Leuven (1425-1797), grotendeels bewaard in het Rijksarchief te Leuven, is nu ook in een Nederlandse vertaling beschikbaar en online raadpleegbaar.

Op 26 maart 2015 wordt in Berlijn de portaalwebsite van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) voorgesteld. EHRI is een consortium van twintig organisaties uit dertien landen met één gemeenschappelijk doel: het ondersteunen van Holocaust-onderzoek. Het Rijksarchief is met het project ‘Bronnen voor de geschiedenis van de Joden in België’ één van de cooperating institutions and projects van EHRI.

Het gebeurt niet vaak dat een thema dat archivarissen na aan het hart ligt, ook internationaal en in zeer diverse middens op ruime publieke belangstelling kan rekenen. Het moeilijke evenwicht tussen bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy) en het recht op/de plicht tot herinnering is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Op 2 december 2014 verzamelde een dertigtal experten in het Algemeen Rijksarchief voor een workshop rond dit brandend actuele thema.

Carnets van de ordonnansofficieren van Koning Albert I (1914-1918): een digitale preview

In de zoekrobot Zoeken naar archieven vindt u enkele gedigitaliseerde bladzijden uit de carnets van de ordonnansofficieren van Koning Albert I (1914-1918). Een weinig gekende WOI-bron!

01/10/2014 - Digitalisering - Onderzoek - Eupen
De 'St. Vither Zeitung' is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar!

In 2013 werden de oude jaargangen van de St.Vither Zeitung gedigitaliseerd. Voortaan kan u ze ook online raadplegen. De St.Vither Zeitung rolde in 1866 de eerste keer van de persen in St. Vith en verscheen de daaropvolgende decennia onder verschillende vormen, vooraleer de krant in 1965 werd overgenomen door Grenz Echo. De St. Vither Zeitung, bewaard in het Rijksarchief te Eupen, vormt een buitengewoon rijke bron voor wie de beladen geschiedenis van de Oostkantons wil bestuderen. Klik hier voor een eeuw krantengeschiedenis!

Sinds 2014 is de inventaris van het archief van de Raad van Vlaanderen (1386-1795), de hoogste justitieraad van het graafschap Vlaanderen, integraal online raadpleegbaar. Daarnaast werd door het Rijksarchief te Gent een gebruikersgids opgesteld die u op weg helpt bij opzoekingen in dit enorme bestand.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement