Vrijwilligers hebben in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren een omvangrijk project succesvol afgerond. Het gaat om de indexering van aangiften van nalatenschap, ook successieaangiften of erfenisaangiften genoemd, van het registratiekantoor Herentals voor de periode 1818 tot 1899. Genealogen en heemkundigen krijgen hiermee makkelijk toegang tot een massa persoonsgebonden 19e-eeuwse informatie.

Het Algemeen Rijksarchief bewaart 28 strekkende meter archief over de activiteiten van het Belgische Rode Kruis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Via de inventaris kan je het volledige archief raadplegen in onze leeszaal in de Ruisbroekstraat. Maar enkele reeksen uit dit bestand zijn ook gedigitaliseerd en online raadpleegbaar, of digitaal te raadplegen in de leeszalen. Het gaat om de steekkaarten met de gegevens van gewonde Belgische soldaten die werden verpleegd in Belgische ziekenhuizen, en enkele honderden foto’s.

Dankzij een eenmalige financiering door de POD Wetenschapsbeleid hebben 15 van onze leeszalen sinds voorjaar 2017 nieuwe scanners ter beschikking: een broodnodige investering voor onze dienstverlening on demand.

Na een jarenlange inventarisatie is het familiearchief Descantons de Montblanc (de Plotho), bewaard in het Rijksarchief te Kortrijk, voortaan beschikbaar voor onderzoek. Het archief telt maar liefst 16.339 nummers, goed voor 171 strekkende meter, en vormt daarmee een van de grootste en oudste familiearchieven die in België worden bewaard.

Voorjaar 2017 schonk dhr. Vincent Delrée het archief van de families Fraipont en Delrée aan het Rijksarchief te Luik. In dit familiearchief zitten onder meer enkele parochieregisters waarnaar het Rijksarchief al jaren op zoek was. Maar het archief bevat ook interessante stukken over de geschiedenis van de heerlijkheid Franchimont en de ban van Theux. Een derde deel van het archief bestaat uit het onderzoek dat Henri Delrée, de vader van de schenker, verrichtte rond de mijnbouw en de steenkoolnijverheid.

Op een jaar tijd zette het Rijksarchief meer dan 6.000 foto’s over de Eerste Wereldoorlog en een duizendtal geïllustreerde affiches uit de oorlogsperiode (en van net daarna) online. En de raadpleegbaarheid van het beeldmateriaal over ‘14-‘18, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, blijft crescendo gaan. Aan onze zoekrobot zijn nu ook 1.233 tekeningen, aquarellen en karikaturen toegevoegd.

In 1740 richtte het centraal bestuur van de (Oostenrijkse) Nederlanden de Jointe voor de Betwiste Gebieden op. De Jointe moest de vele grensgeschillen met de buurlanden behandelen en daarvoor de nodige rechtstitels en documentatie verzamelen. De leden van de Jointe gingen daarvoor op zoek in de archieven van de andere centrale instellingen zoals de Geheime Raad en de Secretarie van Staat en Oorlog. Het archief van de Jointe bevat een tachtigtal kaarten uit de 17e en 18e eeuw en deze zijn sinds kort online raadpleegbaar.

Genealogen, spits jullie oren! Dankzij een nieuwe digitaliseringsronde zijn nu alle parochieregisters van de stad Gent digitaal beschikbaar in onze zoekrobot. Het gaat om 358 nieuwe registers of 49.964 bestanden (99.928 pagina’s), waarvan de originelen bewaard worden in het Stadsarchief Gent. De komende maanden volgen er nog meer uploads. Zo worden momenteel de ontbrekende West-Vlaamse parochies gescand (Menen, Izegem, Meulebeke,…).
Op 16 mei 2017 werd de onlinecollectie historische kadasterplannen en -documenten uit de eerste helft van de 19de eeuw gelanceerd in aanwezigheid van de Minister van Financiën en de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. De creatie van het ‘primitief’ (in de zin van ‘eerste’) kadaster in de eerste helft van de 19de eeuw ging gepaard met de opmaak van tienduizenden kaarten en van de ‘processen-verbaal van afpaling van gemeentegrenzen’. Dankzij een scanningsoperatie van Financiën staan al deze stukken nu online, via de zoekrobot van het Rijksarchief. Nieuwsgierig? Bekijk ons filmpje! Overtuigd? Duik online in de collectie (ca. 85.000 beelden)!

Het raadplegen van de digitale catalogi van instellingen als het Rijksarchief/CegeSoma en de Koninklijke Bibliotheek hoort bij de eerste stappen die een onderzoeker zet om inzicht te krijgen in het verleden. Op basis van de eerste resultaten van het MADDLAIN-project, een tweejarig onderzoeksproject dat de gebruiken en de noden van het publiek van de drie instellingen onderzoekt op het vlak van digitale toegang tot de collecties, werden drie tips geformuleerd om meer referenties en digitale bronnen te vinden in de catalogi van deze instellingen.
