Het overzicht dat in 1609 werd gemaakt van de inkomsten en uitgaven van Karel III de Croÿ (1560-1612) werd gedigitaliseerd en kan in alle leeszalen van het Rijksarchief digitaal worden geraadpleegd. Het vermeldt onder meer de inkomsten van het graafschap Beaumont en het prinsdom Chimay, de uitgaven voor de keuken, het loon van het huispersoneel, de kosten voor de edelknapen en de hofdwerg, de administratie van ceremonies, feesten en spektakels (“menus plaisirs”), en de uitgaven voor de vertrekken van de prins en voor zijn reizen.

Dankzij de afdeling Hedendaagse Archieven van het Algemeen Rijksarchief en de dienst Digitalisering zijn de afgelopen weken wederom enkele bijzonder interessante (deel)bestanden toegevoegd aan onze zoekrobot: de steekkaarten van de soldaten die gewond raakten tijdens WO I, de fotocollecties van het Rode Kruis en de Fotografische Dienst van het Ministerie van Openbare Werken, en als kers op de taart enkele honderden foto's van de Wereldtentoonstelling van 1935.

In 2010 besloot een groepje Brusselse vrijwilligers om de klappers op de Brusselse parochieregisters digitaal te beschrijven. Vandaag, acht jaar later, is hun databank met Brusselse doopgegevens afgewerkt. De ca. 500.000 namen uit de beschrijvingen van Clément, Roger, Robert, Michel en wijlen Aimée zijn geïntegreerd in onze zoekrobot Zoeken naar personen. Zo wordt het een fluitje van een cent om na te gaan of één van jouw voorouders gedoopt werd in Brussel!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke oorlogsschadedossiers. Dankzij de digitalisering van één van de toegangen op deze dossiers kan je nu zélf online nagaan of over een bepaalde persoon, gebouw, … een oorlogsschadedossier is bewaard.

Update van de parochieregisters! Er zijn duizenden nieuwe scans beschikbaar via onze zoekrobot, waaronder registers van Izegem, Menen, Meulebeke, Ronse, Tielt, Werken, Oudenaarde, Roeselare, Wervik, Herne, Sint-Pieters-Kapelle, Waimes, Zele, Herfelingen, Donceel, Angleur, Denderleeuw, Hergenrath, en Gent. Daarnaast werden alle foutmeldingen van de laatste twee jaar gecontroleerd en aangepast. Er zijn nu 27.803 registers of 5.705.858 pagina’s beschikbaar! De update van de burgerlijke stand is voorzien voor begin april. Blijf op de hoogte via de website of via Facebook.
In oorlogstijd is de radio een bijzonder doeltreffend communicatiemiddel. Dankzij de radio vernamen de Belgen dagelijks nieuws over het front, beluisterden ze officiële of clandestiene toespraken, versleutelde berichten en propaganda-uitzendingen. Vele families hebben nog herinneringen aan de avonden die ze samen aan het radiotoestel doorbrachten. Radio was een ideaal middel om te informeren en te overtuigen, zowel voor de geallieerden als voor de bezetter. In de leeszaal van het CegeSoma kan je vandaag opnieuw luisteren naar de radioprogramma's die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzonden vanuit Brussel.

Het Rijksarchief biedt via zijn online zoekrobotten gratis toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten: een rijk aanbod aan genealogische bronnen, maar ook archieven over de Eerste Wereldoorlog, 38.000 zegelafgietsels, historische kadasterplannen, … Even belangrijk is het om goed te beseffen wat nog niet online beschikbaar is. Wie enkel online zoekt in de meer dan 330 km archief die het Rijksarchief bewaart, mist een groot deel van de koek.

In 2011 heeft het Rijksarchief de notulen van de Ministerraad online toegankelijk gemaakt. Vandaag kunnen notulen worden geraadpleegd van 1918 tot 1985.

Twee jaar lang (2015-2017) namen zes onderzoekers in het kader van het MADDLAIN-project de toegang van het publiek van het Rijksarchief/CegeSoma en van de Koninklijke Bibliotheek tot digitale informatie onder de loep. De doelstelling? Het moderniseren van de digitale toegang tot de collecties. 2.300 externe gebruikers werden bevraagd, tientallen uren interviews afgenomen en miljoenen gegevens geanalyseerd. Tijd om de resultaten op een rijtje te zetten.

Het Fonds Baillet Latour steunt, via de Koning Boudewijnstichting, de bewaring, valorisatie en restauratie van belangrijk Belgisch erfgoed. Recent bevestigde het Fonds de financiële ondersteuning van twee nieuwe projecten van het Rijksarchief: de restauratie, digitalisering, ontsluiting en valorisatie van de oorkondenschat van de Graven van Vlaanderen (1086-1559), bewaard in het Rijksarchief te Gent, en de restauratie en valorisatie van de Leuvense universiteitsmatrikels (1453-1794), bewaard in het Rijksarchief te Leuven.
