Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Op 11 november 2016 is het precies 98 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog. Hype of geen hype: het Algemeen Rijksarchief blijft onverminderd investeren in de ontsluiting en valorisatie van zijn Eerste Wereldoorlogarchief. Een overzicht van nieuwe bronnen, nieuwe inventarissen, nieuwe herdenkingsinitiatieven, …

24/10/2016 - Aanwinsten - Gent

Op 24 augustus 2016 vond een atypische schenking plaats. Die dag nam het Rijksarchief te Gent de bibliotheek van de Roosenbergabdij uit Waasmunster in ontvangst: 52 verhuisdozen vol boeken uit de 16de tot de 21ste eeuw. Deze bijzondere aanwinst krijgt momenteel een definitieve plaats in het bibliotheekmagazijn van het Gentse Rijksarchief.

De archieven van de Sint-Elooisparochie uit Moen en de O.-L.-Vrouw Hemelvaartparochie uit Heestert, twee dorpjes in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen die deel uitmaken van de gemeente Zwevegem, werden in 2014 en 2015 in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Kortrijk. De inventarissen, die respectievelijk 3 en 6,5 strekkende meter archief ontsluiten, zijn zonet van de persen gerold.

20/09/2016 - Aanwinsten - ARA

Geïnteresseerd in 20ste-eeuwse migratiegeschiedenis? Kom een nieuwe bron aanboren in het Algemeen Rijksarchief! Afgelopen zomer zijn 60.000 individuele dossiers inzake erkenningsaanvragen van vluchtelingen overgedragen door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. De dossiers omvatten alle vluchtelingenaanvragen uit de onmiddellijke naoorlogse periode en het begin van de Koude Oorlog (1944-ca.1960).

Projectfilm SATURN: hoe de FOD Financiën 10 km archief lichter werd

In 2012 besliste de FOD Financiën om zijn archiefbeheer te rationaliseren en in overeenstemming te brengen met de huidige archiefwetgeving. Er werd aangeklopt bij het Rijksarchief voor de nodige expertise en in februari 2013 ging het driejarig SATURN-project van start. Het oorspronkelijke doel om 10 kilometer papieren archief van de FOD Financiën te verwerken, werd vlot gehaald. SATURN levert het Rijksarchief niet alleen mooie aanwinsten op, het schept ook - letterlijk en figuurlijk - ruimte voor de FOD Financiën om de werking te verbeteren en de overstap van papier naar digitaal te maken. Eind december 2015 werd SATURN met nogmaals drie jaar verlengd, tot januari 2019. In deze SATURN-projectfilm leggen archivarissen van het Rijksarchief én projectmedewerkers van ‘Financiën’ zelf uit hoe de FOD Financiën 10 km archief lichter werd.

 Klik hier om het filmpje te bekijken

Op een jaar tijd hebben het Rijksarchief en de FOD Economie samen 8 km archief ‘aangepakt’: 6,3 km werd geselecteerd voor vernietiging, 900 meter blijft na analyse bij de FOD omdat het nog administratief nut heeft en ruim 800 meter wordt verpakt, geïnventariseerd en overgebracht naar het Rijksarchief. Indrukwekkende cijfers!

Recent schonk graaf de Limburg-Stirum een deel van het familiearchief, tot voor kort bewaard in de Jeruzalemstichting in Brugge, aan het Rijksarchief te Kortrijk. Het vormt een mooie aanvulling op eerdere overdrachten van familiearchief van het geslacht de Limburg-Stirum aan het Rijksarchief. Alles samen bewaart het Rijksarchief te Kortrijk nu ca. 25 meter archief van de familie de Limburg-Stirum uit de periode 13de-20ste eeuw. De inventarisatie is in volle gang.

Het archief van de Heilig Hart van Jezus en Sint-Amandusparochie uit Spiere, een dorpje in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen dat deel uitmaakt van de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn, werd in 2015 in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Kortrijk. De inventaris die deze 2,4 strekkende meter archief ontsluit, is zonet van de persen gerold.

Eind januari 2016 werd het archief van het Gemeentekrediet (later Dexia en vandaag Belfius) overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Het archief heeft een omvang van bijna 270 strekkende meter, beslaat de periode 1859-2015 en vormt een mooie aanvulling op de andere archieven van Belgische banken die reeds worden bewaard in het ARA2.

Ongeveer 40 strekkende meter archief van Pater Dominique Pire werd eind 2015 overgebracht naar het Rijksarchief te Namen. Pater Pire, die in 1958 de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn inzet voor vluchtelingen, stichtte onder meer de vzw Vredeseilanden. De verklaring van schenking aan het Rijksarchief van het archief van Pater Pire werd ondertekend in januari 2016. Deze uitzonderlijke archiefaanwinst wordt momenteel geïnventariseerd, maar van 11 december 2018 tot 30 maart 2019 kan je in het Rijksarchief te Namen alvast de expo bezoeken die op basis van het archief-Pire werd samengesteld!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement