Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Archief van de Heilig Hart van Jezus en Sint-Amandusparochie te Spiere (1701-1998) ontsloten

Texte petit  Texte normal  Texte grand
19/04/2016 - Inventarisatie - Publicaties - Aanwinsten - Rijksarchief te Kortrijk

Het archief van de Heilig Hart van Jezus en Sint-Amandusparochie uit Spiere, een dorpje in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen dat deel uitmaakt van de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn, werd in 2015 in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Kortrijk. De inventaris die deze 2,4 strekkende meter archief ontsluit, is zonet van de persen gerold.

Het archief

De bewaargeving en inventarisatie van het parochiearchief uit Spiere past in een ruimere operatie. Het Rijksarchief onderneemt samen met partners als het KADOC en het CRKC (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw) al jaren actie voor een betere bewaring en ontsluiting van parochiearchieven.

In het geval van het parochiearchief van het Heilig Hart van Jezus en Sint-Amandus uit Spiere gebeurde de overdracht in samenspraak met de deken van Avelgem.  Zo goed als alle parochiearchieven uit het decanaat Avelgem zijn nu overgebracht naar het Rijksarchief te Kortrijk en geïnventariseerd.

Parochiearchieven vormen bijzonder rijke bronnen voor lokale geschiedenis.  In het geval van de 2,4 meter parochiearchief uit Spiere gaan de stukken terug tot de 18de eeuw.

De inventaris

De inventaris is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in Rijksarchief te Kortrijk, of kan besteld worden via publicat@arch.be. U kan de inventaris ook gratis downloaden in pdf-formaat.

CALLEWIER Hendrik en VANSTEELANT Ann, Inventaris van het archief van de Heilig Hart van Jezus en Sint-Amandusparochie te Spiere (1701-1998), Reeks Inventarissen Rijksarchief te Kortrijk nr. 35, publicatienr. 5580, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2016, € 3,00 (+ eventuele verzendingskosten).

Lees ook

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement