Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
27/04/2018 - Aanwinsten - ARA

Het Algemeen Rijksarchief mag binnenkort een nieuwe belangrijke aanwinst verwelkomen: het archief van de Koninklijke Munt van België uit de periode 1830-2007, goed voor meer dan 100 strekkende meter archief. Dankzij de uitmuntende samenwerking met de Munt, de Thesaurie en de FOD Financiën in het kader van het SATURN-project is de belangrijkste historische bron voor de Belgische muntslag veiliggesteld. Het archief wordt momenteel verpakt en is bijgevolg nog niet toegankelijk, maar we lichten al enkele tipjes van de sluier…

In het kader van het SATURN-project is recent een nieuwe reeks archieven van registratiekantoren beschreven en raadpleegbaar gemaakt: de archieven van de registratiekantoren van Borgloon, Bree, Maasmechelen, Beringen, Boom, Kapellen, Brasschaat, Geel en Herentals. Registratiekantoren staan in voor het waarborgen van het registratie- en successierecht, op basis van erfenisaangiften. Hun archief biedt een unieke inkijk in de levensloop van onroerende goederen.

Sinds 2014 werd stapsgewijs circa 145 meter archief van het Directoraat-generaal Luchtvaart overgebracht naar het Rijksarchief.  De recentste aanwinst is een vijftal meter archief van het Von Karman Instituut, het voormalig Belgisch aerotechnisch laboratorium, waaronder een prachtige fotocollectie over de bouw en werking van het aerotechnisch laboratorium, het onderzoek van luchtvaartongevallen, het onderzoek naar nieuwe types vliegtuigen en helikopters, en de uitbouw van de luchthaven van Melsbroek.

04/10/2017 - Aanwinsten - Brussel

Het Rijksarchief verwerft elk jaar meer dan 10 km, in hoofdzaak hedendaags, archief. De verwerving van een 15de-eeuwse pauselijke bul is zonder meer uitzonderlijk. Wordt een dergelijk document dan gekocht? En wat is het waard? Het behoort tot het openbaar domein, en is van onschatbare waarde. De bul in kwestie kwam dankzij de opmerkzaamheid van het Brusselse Veilinghuis Henri Godts terecht waar ze hoort, kosteloos.

De Protestantse Kerk van Dour – een van de oudste van België – heeft eind augustus 2017 haar archief in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Bergen. Het archief wordt momenteel geordend en zal zo snel mogelijk voor onderzoek worden ontsloten.

Voorjaar 2017 schonk dhr. Vincent Delrée het archief van de families Fraipont en Delrée aan het Rijksarchief te Luik. In dit familiearchief zitten onder meer enkele parochieregisters waarnaar het Rijksarchief al jaren op zoek was. Maar het archief bevat ook interessante stukken over de geschiedenis van de heerlijkheid Franchimont en de ban van Theux. Een derde deel van het archief bestaat uit het onderzoek dat Henri Delrée, de vader van de schenker, verrichtte rond de mijnbouw en de steenkoolnijverheid.

04/07/2017 - Aanwinsten - Doornik

Het Rijksarchief te Doornik heeft een manuscript op velijn verworven met verwijzingen naar de Doornikse schilder Robert Campin, beter bekend als de Meester van Flémalle. Het procesdossier uit 1427 is een belangrijke en unieke getuigenis van de juridische, politieke en sociale toestand in het Doornik van de 15de eeuw. Bij een brand in het Stadsarchief Doornik in mei 1940 gingen immers bijna 600.000 chirografen in de vlammen op, waaronder ook archieven met betrekking tot Robert Campin.

15/06/2017 - Aanwinsten - Beveren

De kerkfabriek van de Sint-Willibrorduskerk in Berchem heeft haar rijke en vrijwel complete archief in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren. De stukken gaan terug tot de 13de eeuw en vormen samen een bestand van bijna 20 strekkende meter archief. Jonger maar niet minder interessant, is de reeks foto’s die een lokale fotograaf in 1949-1950 maakte van alle straten van de parochie.

14/06/2017 - Aanwinsten - Beveren

De kerkfabriek van de befaamde barokkerk Sint-Carolus Borromeus in Antwerpen heeft haar archief, een volume van ruim 20 strekkende meter, in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren. Dé blikvanger is een reeks plannen van de bouw van de kerk en de verzameling tekeningen van meubilair en ornamenten, in 2007 door de Vlaamse Gemeenschap als topstuk erkend.

08/06/2017 - Aanwinsten - Brugge

Het Rijksarchief verwerft de laatste jaren meer en meer parochiearchieven. Lokale parochieverantwoordelijken staan voor de zware taak om hun vaak uitgebreid en belangrijk roerend erfgoed, waarvan het archief wezenlijk deel uitmaakt, veilig te stellen voor de toekomst. Zo gaf de kerkfabriek van de Sint-Pietersbandenkerk uit Torhout onlangs 4,5 strekkende meter archief in bewaring bij het Rijksarchief te Brugge. Het gaat om stukken van de 14de tot de 19de eeuw.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement