Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Tijdens de Tweede Wereldoorlog toonde de Duitse bezetter grote belangstelling voor de bezittingen van Joden in België en werd ingezet op de ‘ontjoodsing’ van de Belgische economie. Eén van de organen die daartoe werd opgezet, was de Verwaltung des Jüdischen Grundbesitzes. De archieven ervan kwamen via het Stadsarchief Brussel in april 2014 in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier terecht.

Rechtbank- en gevangenisarchieven overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 – depot Joseph Cuvelier

Het archief van Justitie en van de hoven en rechtbanken van het arrondissement Brussel werd overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Drie archiefreeksen blijven – in het kader van een IAP-onderzoeksprogramma – nog in het Rijksarchief te Brussel voor inventarisatie en verpakking:

  • de notitieregisters en de zonder gevolg geklasseerde dossiers van het parket van de procureur des Konings van Brussel (1918-1950 en 1962-1969)
  • de dossiers van gevonniste zaken en van buitenvervolgingstelling van de correctionele rechtbank van Brussel (1893-1965)
  • het archief van de gerechtelijke politie van het parket van Brussel (1932-1960, vnl. 1940-1948)

De Vrijwillige Arbeidsdienst voor Vlaanderen (VAVV) en het Rijksarbeidsambt Antwerpen (RAA) waren twee organen die in het leven werden geroepen om het werkloosheidsprobleem bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan te pakken. Het Rijksarchief te Antwerpen inventariseerde de archieven van de VAVV en het RAA.

09/12/2013 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Decennialang speelde de Bond van Grote Gezinnen een voortrekkersrol in de Belgische samenleving. Hij voerde strijd voor de verbetering van de levensomstandigheden van gezinnen. Het archief van de Gezinsbond (1921-2002) dat in het Algemeen Rijksarchief wordt bewaard, kan nieuw licht werpen op deze strijd. De inventaris van het archief van de Gezinsbond verscheen in 2013.

Inventarissen Leuvense parochies

U kan de inventarissen van de archieven van de Leuvense parochies Sint-Michiels, Sint-Kwinten, Sint-Geertrui, Sint-Jacobs en Sint-Martinus Wilsele gratis downloaden. Liever een papieren exemplaar? Vraag ernaar in de leeszaal van het Rijksarchief te Leuven.

01/08/2013 - Inventarisatie - Brussel

Goed nieuws voor de liefhebbers van kunst(-geschiedenis): in het Rijksarchief te Brussel werd een document ontdekt met daarop de handtekeningen van de schilders Pieter Paul Rubens en Pieter Breughel de Jonge!

In 2013 werd de inventaris van een eerste reeks van 1.600 procesdossiers van de ‘soevereine’ schepenbank van Luik ontsloten. De dossiers beslaan bijna drie eeuwen (1529-1794) en bieden tal van onderzoeksmogelijkheden.

De soevereine Raad van Limburg vormt een boeiend studieobject: zijn kort bestaan speelde zich af in een bijzonder woelige periode.

27/02/2013 - Inventarisatie - Luik

Wie aan archiefonderzoek doet, ontdekt soms vreemde zaken… In 2013 merkten archivarissen van het Rijksarchief te Luik in het archiefbestand van het Ourthedepartement twee staaltjes wol en laken op van een merinoschaap, een van de bekendste schapenrassen ter wereld.

De reorganisatie van de diensten van Patrimoniumdocumentatie (FOD Financiën) leidde ertoe dat in 2011 en 2012 heel wat archieven werden overgebracht naar het Rijksarchief te Bergen. In de periode 2013-2016 werden/worden nog bijkomende overdrachten gerealiseerd in het kader van het project ‘Archiefploegen Financiën’.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement