Honderd jaar geleden werden voor het eerst burgers als werkkrachten naar Duitsland gedeporteerd. Op maandag 7 november 2016 om 20u geeft Arnaud Charon, doctorandus en een van de gangmakers van het project The Great War from below bij het Algemeen Rijksarchief, een lezing over de deportaties vanuit Zinnik tijdens Wereldoorlog I.
Wat waren de belangrijkste fasen in de evolutie van de wetgeving in het graafschap Henegouwen tijdens het ancien régime? En welke archiefstukken documenteren de praktische aspecten van deze wetgeving? Van 27 oktober tot 23 december 2016 loopt in partnerschap met het Rijksarchief te Bergen in het Maison Losseau de tentoonstelling '750 jaar rechtspraak in Henegouwen'. U ontdekt er o.m. een aantal topstukken die de brand in het Rijksarchief te Bergen in 1940 hebben overleefd.
Het Rijksarchief is zich ervan bewust dat de instelling een belangrijke rol vervult inzake de toegang tot informatie en archieven. Reeds vele jaren werden aanzienlijke inspanningen geleverd om alle gebruikers een kwaliteitsvolle dienstverlening te bieden. Als gevolg van de daling van het budget en de inkrimping van het personeelsbestand en door de gewijzigde noden van het publiek, zal het Rijksarchief zich de komende maanden evenwel genoodzaakt zien om die dienstverlening op een andere manier in te vullen. De heroriëntatie zal de komende weken worden voorbereid. Verschillende opties liggen nog open, maar het is reeds duidelijk dat er gevolgen zullen zijn voor de openingstijden van de studiezalen. We informeren u zo snel mogelijk over de beslissingen die in dat verband zullen genomen worden.
Karel Velle
Algemeen Rijksarchivaris
U bent nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw huis of van ander privévastgoed? In september 2016 verscheen een boek van Laurence Druez, werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, dat onderzoekers die de geschiedenis van een woning willen achterhalen wegwijs maakt in de talloze bronnen die in dit verband worden bewaard, onder meer bij het Rijksarchief.

Het archief van de kloosters van de ongeschoeide karmelietessen van Brugelette, Bergen, Mont-sur-Marchienne en Zinnik werd in juni 2013 naar het Rijksarchief te Bergen gebracht. Vandaag is het geïnventariseerd en raadpleegbaar.

Op 3 september 1666 werd in het dorp Charnoy (vandaag de stad Charleroi) gestart met de bouw van een vesting. De parochieregisters uit het ancien régime die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen bevatten een uniek document uit deze periode over de geschiedenis van Charleroi.

Het Rijksarchief te Bergen heeft de inventaris opgemaakt van meer dan 250 strekkende meter kadasterarchief van Charleroi, La Louvière, Bergen, Quaregnon, Zinnik en Edingen. Dit archief en deze inventaris maken het mogelijk de geschiedenis van een woning te reconstrueren of de evolutie van een gemeentegebouw te bestuderen. Kadasterdocumenten ouder dan 100 jaar zijn vrij raadpleegbaar.

Het Rijksarchief heeft een inventaris gepubliceerd met alle notarisminuten die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen: een zoekinstrument op maat van notariskantoren, genealogen en andere onderzoekers.

Het archief van de Gewestelijke Directie Registratie van Bergen, dat in 2011 naar het Rijksarchief werd overgebracht, is geïnventariseerd en kan voortaan in het Rijksarchief te Bergen worden geraadpleegd. De dossiers handelen onder meer over de ontmanteling van het fort van Aat en de vestingwerken van Bergen, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, nalatenschappen die toekwamen aan de Staat, enz. Kortom, rijk bronnenmateriaal voor familiegeschiedenis, erfgoed en heemkunde.

Het Rijksarchief bewaart meer dan 315 kilometer archief. Jaarlijks komt daar, na selectie, meer dan 10 km bij. Hoe begin je te zoeken in die onvoorstelbare berg informatie? Hét werkinstrument om je op weg te helpen is de zoekwebsite http://search.arch.be. In deze instructievideo krijg je, na een korte voorstelling van het Rijksarchief, heel concrete tips over hoe je het maximale uit de zoekrobotten van het Rijksarchief kan halen.
Klik hier om de instructievideo te bekijken via YouTube