Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Een uniek document over de geschiedenis van Charleroi in het Rijksarchief te Bergen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
03/09/2016 - Divers - Rijksarchief te Bergen

Op 3 september 1666 werd in het dorp Charnoy (vandaag de stad Charleroi) gestart met de bouw van een vesting. De parochieregisters uit het ancien régime die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen bevatten een uniek document uit deze periode over de geschiedenis van Charleroi.

De parochieregisters uit het ancien régime die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen bevatten een uniek document over de geschiedenis van Charleroi. Op 3 september 1666 werd daar gestart met de bouw van een nieuwe vesting.

Parochiepriester Gilson schreef een herinnering aan deze gebeurtenis in het parochieregister van Charnoy, de plaats waar de vesting werd opgetrokken. Op een blanco pagina noteerde hij de datum en de naam van Francisco de Moura, markies van Castel Rodrigo, landvoogd van de Spaanse Nederlanden. Iemand anders voegde later een formule toe die het gebeuren moest samenvatten: “ fVnDatVr CaroLoregIVM  tertia 7bris 1666” (Charleroi werd gesticht op 3 september 1666). Het gaat om een jaardicht of chronogram, waarbij de letters in vet in de juiste volgorde het Romeinse cijfer voor “1666” geven (MDCLVVVI).

De stad werd genoemd naar de nieuwe koning Karel II van Spanje, toen 4 ½ jaar oud en zoon van de in september 1665 overleden Filips IV.

De vesting werd gebouwd om de verdedigingslinie tussen Namen en Bergen verder te versterken en zo de dreiging te kunnen afslaan die uitging van de Franse koning Lodewijk XIV, die in naam van zijn vrouw Maria-Theresa, dochter van Filips IV, aanspraak maakte op de Spaanse Nederlanden.

In het parochieregister werden verder uiteraard geboorteakten opgetekend. De eerste akte is deze van de tweelingdochters van Gérard Chavée, een van de aannemers van de bouwwerken in de stad (unius interpressorum hujus urbis). De peetoom van het eerste meisje, Carolina, was Vincent d’Harscamp, klerk van de domeinen en financiën van de koning. De doopvader van het andere kind, Francesca, was Salomon Van Es, koninklijk ingenieur en ontwerper van de plannen van de vesting.

Het parochieregister kan online worden geraadpleegd via de zoekrobot van het Rijksarchief. Let op: om de akte online te kunnen raadplegen, moet u wel over een account beschikken.

Bekijk het document via onze Facebookpagina

RTBF-reportage, met opnames in het Rijksarchief te Bergen (Journaal van 3 september 2016)

Parochieregisters

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement