Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
25/05/2018 - Divers
Wat doet het Rijksarchief in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming?

Op 25 mei 2018 trad de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Deze nieuwe Europese wetgeving, beter bekend onder de Engelse afkorting GDPR, zorgt ervoor dat jouw persoonsgegevens beter worden beschermd en dat je er meer controle over hebt. We verzekeren alle nieuwsbriefabonnees van het Rijksarchief dat enkel hun e-mailadres in onze databank zit. We gebruiken dit adres niet voor andere doeleinden en delen het ook niet met derden. Als je onze nieuwsbrief wil blijven ontvangen, moet je niets doen. Wil je je voorkeuren aanpassen of wil je je uitschrijven? Dat kan via de link onderaan elke nieuwsbrief, of via deze link.

23/02/2018 - Divers - Antwerpen - Beveren

Het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren heeft met spijt in het hart afscheid genomen van de ouderdomsdeken (93!) onder onze vrijwilligers: Dora Kennivé-De Wilde. Dora zette zich jarenlang in voor onder meer de ontsluiting van de archieven van schepenbanken, een krak als ze is in paleografie.

08/02/2018 - Divers - Leuven
Valerie vertelt over het project TEMAS (Thesaurus of Early Modern Archival Sources). Bekijk de video!

Archiefbeschrijvingen van vroegmoderne brontypes zijn vaak moeilijk te begrijpen zonder voorafgaande kennis. Welke informatie vind je terug in een remissiebrief of een vonnisboek?  Enkel een selecte groep specialisten heeft het antwoord klaar. En daar wil Valerie verandering in brengen. Ze werkt nu enkele maanden in het Rijksarchief te Leuven en is volop bezig aan de uitbouw van een thesaurus van vroegmoderne redactionele vormen. Op termijn zal deze thesaurus aan de zoekrobot van het Rijksarchief worden gekoppeld, zodat vroegmoderne bronnen veel toegankelijker worden, voor een veel breder publiek. Valerie geeft tekst en uitleg.

Het Rijksarchief biedt via zijn online zoekrobotten gratis toegang tot miljoenen gedigitaliseerde archiefdocumenten: een rijk aanbod aan genealogische bronnen, maar ook archieven over de Eerste Wereldoorlog, 38.000 zegelafgietsels, historische kadasterplannen, … Even belangrijk is het om goed te beseffen wat nog niet online beschikbaar is. Wie enkel online zoekt in de meer dan 330 km archief die het Rijksarchief bewaart, mist een groot deel van de koek.

Het Rijksarchief verwelkomt de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers

Op 8 september 2017 zette de Ministerraad het licht op groen voor de overheveling, op 1 januari 2018, van de opdrachten van Directie-generaal (DG) Oorlogsslachtoffers naar de Federale Pensioendienst en naar het Algemeen Rijksarchief. De toekenning van rechten is de bevoegdheid geworden van de Federale Pensioendienst; en het luik ‘Archieven en documentatie’ valt voortaan onder de verantwoordelijkheid van het Algemeen Rijksarchief, onder de nieuwe naam Dienst Archief Oorlogsslachtoffers. Het Rijksarchief is verheugd dat door de integratie van deze archiefdienst de Belgische archieven over beide wereldoorlogen verder bijeen worden gebracht en kijkt alvast uit naar de samenwerking met de nieuwe collega’s! Lees meer over de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers.

06/12/2017 - Divers - Brussel - ARA

Op 17 juli 1800 wordt in Antwerpen een baby geboren, zoon van Théodore Pierre Triest en Anne Catherine Van Campenhout. De ouders zijn afkomstig van Brussel, maar verblijven voor zaken in Antwerpen. Het kind krijgt de naam Jean Triest. 217 jaar na zijn geboorte werd de familiegeschiedenis van Jean Triest, net zoals tientallen andere familiegeschiedenissen, gereconstrueerd door onze Demogen-vrijwilligers. Lees het volledige verhaal!

Sinds juli 2017 wordt het grootste deel van de archieven van het voormalig militair gerecht bewaard in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Om opzoekingen in de archieven uit de repressieperiode van de Krijgsraden/Krijgsauditoraten van onder meer de ressorten Antwerpen, Turnhout, Mechelen, Hasselt en Tongeren te vergemakkelijken, zijn voorlopig een aantal notitie- en strafuitvoeringsregisters vanuit het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren en vanuit het Rijksarchief te Hasselt overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier.

27/10/2017 - Divers - CegeSoma
Nieuwe e-mailadressen voor het CegeSoma

Opgelet! Sinds begin oktober 2017 eindigen de e-mailadressen van het CegeSoma op arch.be.

Vrijwilligers hebben in het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren een omvangrijk project succesvol afgerond. Het gaat om de indexering van aangiften van nalatenschap, ook successieaangiften of erfenisaangiften genoemd, van het registratiekantoor Herentals voor de periode 1818 tot 1899. Genealogen en heemkundigen krijgen hiermee makkelijk toegang tot een massa persoonsgebonden 19e-eeuwse informatie.

27/09/2017 - Divers - CegeSoma

Belgium WWII is een nieuw online platform dat volledig gewijd is aan België tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tijden van fake news, onbetrouwbare en ongecontroleerde informatie, stelt het CegeSoma een online platform voor dat kwaliteitsvolle informatie biedt over gevoelige feiten uit de Tweede Wereldoorlog.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement