Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke ‘oorlogsschadedossiers'. De dossiers bevatten een schat aan unieke en gediversifieerde informatie, die ongetwijfeld talrijke onderzoekers – zowel vakspecialisten als het grote publiek – van waarde kan zijn.

Archief van de gevangenis van Nijvel

Het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve heeft in 2014 meer dan 100 meter archief verworven van de gevangenis van Nijvel (1800-1990), met onder meer opsluitingsregisters, registers over de zedelijke toestand van de gedetineerden, enz. De inventaris van het archief van de gevangenis van Nijvel wordt eind 2018 gepubliceerd.

Om het grote publiek een aanlokkelijk overzicht van het archivalisch patrimonium rond de Eerste Wereldoorlog voor te schotelen, heeft het Rijksarchief een nieuwe website op touw gezet: http://14-18-wallonie.arch.be. U vindt er een uitgebreide waaier van documenten terug: brieven, affiches, foto's, notulen, enz.

In april 2014 heeft het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve samen met de RTBF een inzamelactie gehouden voor privaatrechtelijke archieven over de Groote Oorlog. In het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve zijn diverse archiefbestanden over de Eerste Wereldoorlog terug te vinden, waaronder gerechtelijk, penitentiair en lokaal archief.

04/03/2014 - Divers

Op 27 januari 2014 trad het Koninklijk besluit in werking dat een wijziging inhoudt van de regels rond raadpleging van de bevolkings- en vreemdelingenregisters.

Wat verandert er voor u als lezer/klant/partner van het Rijksarchief?

Het Rijksarchief publiceerde in 2012 een dossier met praktische raadgevingen voor het beheer van de archieven van kerkfabrieken en van parochies in Wallonië. Kerkfabrieken zijn openbare instellingen en de documenten die ze aanmaken en bewaren vallen onder het toezicht van het Rijksarchief (archiefwet van 24 juni 1955, gewijzigd door de wet van 6 mei 2009 en aangevuld door de koninklijke besluiten van 18 augustus 2009). Parochies daarentegen zijn privéorganisaties die hun archief aan het Rijksarchief kunnen schenken of in bewaring geven.

In 2011 verwierf het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve het archief van de voormalige Papierfabrieken van Genval. De 173 strekkende meter archief (waarvan 4 m plannen) zijn een onmiskenbaar rijke bron voor het bestuderen van de geschiedenis van deze Brabantse onderneming.

Eind 2009 werd negen meter archief van de priorij van Bois-Seigneur-Isaac (Ophain) overgebracht naar het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve. Het archiefbestand is bijzonder rijk aan documenten die het mogelijk maken om de hele geschiedenis van de priorij te reconstrueren, vanaf haar vestiging tot het einde van de 18de eeuw.

Een rondleiding in het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve deed een bezoeker in maart 2009 besluiten een bijzondere schenking te doen: een pachtregister uit het graafschap Loon, sinds de 18de eeuw van generatie op generatie doorgegeven!

Begin 2009 verwittigde een bezorgde archiefliefhebber het Rijksarchief dat archieven uit het ancien régime online te koop werden aangeboden. Het ging om twee registers van de Gerechtshoven van Boelhe en van Hollogne-sur-Geer (1741-1791).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement