Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

De passie van koning Leopold III voor natuurwetenschappen en etnologie én voor fotografie en film leidde in 1956 tot de oprichting van de vzw Wetenschappelijke Internationale Stichting. Een film uit 1958 over de Congolese fauna en flora en over de leefgewoonten van de inlandse bevolking mag tot de belangrijkste realisaties van de vzw worden gerekend. De inventaris van het archief van de vzw, zopas verschenen, beschrijft onder meer heel wat stukken over de genese van deze film.

Fernand Rigot was schrijver, weerstander, ontdekkingsreiziger, filmmaker en nog veel meer. De inventaris van zijn kleurrijke archief, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, is zopas van de persen gerold.

Het faillissement van de Boelwerf in Temse luidde in 1994 het einde van de Belgische scheepsbouwindustrie in. Gelukkig kon een aanzienlijk deel van het bedrijfsarchief gered worden. Tien jaar geleden verscheen een eerste inventaris, maar het Rijksarchief bleef de afgelopen jaren Boelwerfarchief verwerven. Tot de meest waardevolle aanwinsten behoren de prachtige fotocollectie, de verzameling scheepsplannen, archiefstukken over de scheepswerf tijdens de Tweede Wereldoorlog en het curatele-archief. Op 23 februari 2018 werd onder grote belangstelling een nieuwe inventaris voorgesteld, die ook de aanwinsten van de afgelopen tien jaar toegankelijk maakt voor onderzoek.

In december 1843 werd het Spierekanaal ingehuldigd, waarmee de Schelde verbonden werd met de textielindustrie in Noord-Frankrijk. Het archief van de vennootschap die verantwoordelijk was voor de uitbating van het kanaal, is toegankelijk voor onderzoek in het Rijksarchief te Doornik. De eerste versie van de inventaris, uit 1952, werd volledig herwerkt.  

De inventarisatie van het archief van de schepenbank van Mirwart (1551-1795) heeft verrassende ontdekkingen opgeleverd. Zo blijkt dat in het verleden documenten van de schepenbank vermengd geraakten met heerlijkheidsarchief van Mirwart. De inventaris die door een vrijwilliger werd opgesteld, bevat ook een persoons- en plaatsnamenregister.

Meer dan 120 strekkende meter archief van de arbeidsrechtbanken van Bergen en Charleroi uit de periode 1970-1986, in 2011 en 2015 overgebracht naar het Rijksarchief te Bergen, is geïnventariseerd.

Het Rijksarchief te Bergen bewaart 650 meter archief van de correctionele rechtbank van Charleroi (1800-1994): archief dat dankzij een nieuwe inventaris nu ook toegankelijk is voor onderzoek. Van het archief van de correctionele rechtbank van Bergen verscheen in 2011 reeds een inventaris.  

In het kader van het SATURN-project is recent een nieuwe reeks archieven van registratiekantoren beschreven en raadpleegbaar gemaakt: de archieven van de registratiekantoren van Borgloon, Bree, Maasmechelen, Beringen, Boom, Kapellen, Brasschaat, Geel en Herentals. Registratiekantoren staan in voor het waarborgen van het registratie- en successierecht, op basis van erfenisaangiften. Hun archief biedt een unieke inkijk in de levensloop van onroerende goederen.

Luxemburgs gemeentearchief: meer dan 30 inventarissen gepubliceerd

De afgelopen jaren heeft het Rijksarchief te Aarlen de archieven van vóór 1977 van het merendeel van de gemeenten uit de provincie Luxemburg in huis gehaald. In het kader van het project ‘Lokaal archief Wallonië’ zijn deze gemeentearchieven nu ook op korte termijn ontsloten voor onderzoek. Enkele gemeenten die in de nieuwe reeks inventarissen aan bod komen, zijn Villers-la-Bonne-Eau, Sélange, Habergy, Wolkrange en Sohier.

Toen na de Duitse capitulatie de militaire eenheden uit de Tweede Wereldoorlog hun activiteiten staakten, voelden de voormalige strijders de noodzaak om de herinnering aan hun strijd in ere te houden en de volgende generaties bewust te maken van hun offers voor het vaderland. Het CegeSoma verwierf en inventariseerde het archief van de Nationale Federatie van de oud-strijders van de Brigade Piron.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement