Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten van het CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
05/11/2018 - Evenementen - CegeSoma
Publicaties over de Groote Oorlog aan het eind van de herdenkingen: Balans en vooruitzichten

Op 19 november 2018 nodigt het CegeSoma je uit om mee de balans op te maken van vier jaar van herdenkingen rond de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België. Boeken en tijdschriften hebben de voorbije jaren nieuwe onderzoeksperspectieven geopend. Het CegeSoma wil je graag laten kennismaken met een aantal van deze publicaties (en hun auteurs), waarvan sommige de rechtstreekse neerslag vormen van onderzoeksprojecten binnen het Rijksarchief. Dé gelegenheid om in debat te treden met specialisten van de Groote Oorlog uit de drie taalgemeenschappen van ons land!

30/10/2018 - Digitalisering

Het Rijksarchief bewaart een enorme collectie kaarten en plattegronden, waarvan sommige meer dan 500 jaar oud zijn. Meer dan 112.000 exemplaren werden reeds gedigitaliseerd, en ruim 78.000 daarvan kunnen digitaal geraadpleegd worden in de leeszalen van het Rijksarchief. Via Cartesius zijn ca. 32.000 kaarten bovendien online toegankelijk.

01/10/2018 - Onderzoek - Publicaties - CegeSoma

In oktober 2015 organiseerde het CegeSoma samen met alle Belgische universiteiten de internationale conferentie War and Fatherland. Bijna drie jaar later is er nu ook het boek: Nations, Identities and the First World War. De rode draad? De impact van de Eerste Wereldoorlog op het proces van nationale identificatie.

27/09/2018 - Archiefbeheer

Sinds 25 mei 2018 is de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’, beter bekend als de ‘GDPR’, in de Europese Unie van kracht, dus ook in België. Wat verandert er concreet voor het Rijksarchief en voor jou als gebruiker? 

27/09/2018 - Evenementen - CegeSoma
EXPO - Brussel, november 1918. Van oorlog naar vrede?

Sinds 26 september 2018 en nog tot 6 januari 2019 loopt in het Museum BELvue de tentoonstelling Brussel, november 1918, een initiatief van het CegeSoma. De expo wil de laatste oorlogsmaanden en de eerste vredesmaanden in de stad Brussel tot leven wekken. De voorbije jaren stonden de bezettingsjaren centraal in de diverse herdenkingsevenementen. Nu is de tijd rijp om de aandacht te verleggen naar de overgang van oorlog naar vrede.

Een jaar geleden ging de website Belgium WWII online. De website is sindsdien hét kwaliteitslabel voor bondige en heldere teksten over de Tweede Wereldoorlog in België, geschreven door de specialisten van het CegeSoma. En de inhoud van de website blijft aangroeien…

25/09/2018 - Onderzoek - Publicaties - CegeSoma
Boekvoorstelling - Verzet aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 16 oktober 2018 stelt Paul De Jongh, geassocieerd onderzoeker bij het CegeSoma, zijn boek Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943 voor. Wees welkom om 14.00u in het CegeSoma.

Gratis toegang tot de leeszalen: reportages in de Rijksarchieven te Luik en Louvain-la-Neuve

Sinds 1 juni 2018 is de toegang tot de 19 leeszalen van het Rijksarchief gratis. Met deze maatregel willen we ervoor zorgen dat elke burger toegang heeft tot het archief. Onze archiefdiensten beheren documenten van hoven en rechtbanken, parochieregisters, archief van overheidsbesturen, notarissen, de privésector en particulieren. Kortom, een walhalla voor al wie genealogisch of geschiedkundig onderzoek wil voeren! Bekijk de reportages die door lokale televisiezenders in het Luikse en Waals-Brabant werden gedraaid in respectievelijk het Rijksarchief te Luik en het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve.

16/07/2018 - Evenementen - CegeSoma
Internationaal congres in Ieper: To End All Wars? - Geopolitical Aftermath and Commemorative Legacies of WW1

Van 22 tot 25 augustus 2018 organiseren het museum In Flanders Fields en het CegeSoma in Ieper het internationale congres To End All Wars? – Geopolitical Aftermath and Commemorative Legacies of the First World War.

08/06/2018 - Onderzoek - CegeSoma
VIDEO - Hoe worden herinneringen aan verzet en collaboratie doorgegeven van generatie op generatie?

TRANSMEMO is een tweejarig onderzoeksproject over intergenerationele overdracht van herinneringen aan het verzet en de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via interviews met drie generaties (overlevenden-kinderen-kleinkinderen) wordt nagegaan hoe de beeldvorming over collaboratie en verzet in familiale kring vorm kreeg. Zo willen we beter begrijpen hoe collectieve herinneringen in een samenleving tot stand komen. Het project gebruikt ook de omvangrijke collectie mondelinge bronnen van het CegeSoma, en wil deze historische collectie voor het eerst ontsluiten voor de studie naar collectieve herinnering. Ontdek meer over TRANSMEMO in deze video!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement