Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

CegeSoma zoekt foto’s over bevrijdingsperiode (1944-1945) in Brussel en Wallonië

Texte petit  Texte normal  Texte grand
29/01/2019 - Divers - CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij

Naar aanleiding van de 75e verjaardag van de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog plant Renaissance du Livre de publicatie van twee nieuwe fotoboeken in de reeks Steden in oorlog: één over Wallonië, en één over Brussel. Kan de geschiedenis van steden in oorlog geschreven worden aan de hand van fotomateriaal? Het CegeSoma zoekt mee naar antwoorden, en lanceert een oproep om foto’s te verzamelen.

Het CegeSoma, maar ook heel wat andere Rijksarchieven, bewaren massa’s foto’s over de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog (de periode tussen D-Day en V-Day), maar we zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat schatten te ontdekken vallen.

Heb jij in jouw privéverzameling, op zolder of in de kelder, interessante foto's over de jaren 1944-1945? Interessant kan geïnterpreteerd worden als aangrijpend, tragisch, maar ook vrolijk.

Voor het boek over de Waalse steden zoeken we specifiek naar fotomateriaal over het Ardennenoffensief, waarbij we zowel kleinere steden die er rechtstreeks bij betrokken waren (Malmedy, La Roche, Houffalize, Saint-Hubert, Saint-Vith en Bastenaken) als grotere centra dicht bij het front (Luik, Verviers, Namen) in het vizier nemen. We zijn ook op zoek naar foto's van de verwoestende gevolgen van de “vliegende bommen” (V1 en V2). Andere onderwerpen die aan bod zullen komen, zijn de terugkeer van politieke en krijgsgevangenen (april-mei 1945) en de herdenkingsactiviteiten (bals, folkloristische en historische optochten) die werden georganiseerd n.a.v. de eerste verjaardag van de bevrijding, in september 1945.  
 
Wat het boek over de hoofdstad betreft, willen we inzetten op alle Brusselse gemeenten, en niet enkel op Brussel-Stad. We zijn op zoek naar familiefoto's die werden gemaakt aan het einde van de oorlog (huwelijken, communies, klasfoto's), maar ook naar kiekjes over sportieve en culturele activiteiten, de heropening van de ULB, manifestaties, de aanwezigheid van geallieerde soldaten, officiële bezoeken, enz. 

Bezorg ons jouw foto’s! 

Nieuwe blog

Dat de voorbereidingen op 75 jaar bevrijding stilaan op kruissnelheid komen, lees je ook in deze blog van Chantal Kesteloot, verantwoordelijke Publieksgeschiedenis bij het CegeSoma (ter info: de blogs op www.belgiumwwii.be verschijnen enkel in de taal van de auteur, in het Frans in dit geval).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement