Voorje stamboomonderzoek kan je zowel online als papieren archief raadplegen. Na een eerste verkennend onderzoek van thuis uit via het internet kan het nodig zijn een van onze leeszalen te bezoeken om de gegevens die je al hebtgevonden verder aan te vullen.
Online archief
In de parochieregisters die teruggaan tot de 16e eeuw en in de registers van de burgerlijke stand (vanaf 1795) vind je heel wat inlichtingen over uw voorouders. Ze bevatten geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van meer dan 100 jaar en kunnen worden geraadpleegd via onze website of in een leeszaal.
Volgende onlinearchieven kunnen nuttig zijn voor jouw stamboomonderzoek: meer dan 6.000 foto’s over 'de Groote Oorlog', meer dan 1.000 affiches uit de iconografische verzameling Eerste Wereldoorlog, parochieverslagen uit 1914-1918, historische kadasterplannen en -documenten , statistieken van 1841 tot 1976 over de Belgische bevolking, enz.
Op de website van het Rijksarchief vind je ook verschillende zoekrobotten die jouw onderzoek kunnen vooruithelpen, zoals de zoekrobot “Zoeken naar personen”: deze bevat gegevens die vrijwilligers hebben ingegeven uit geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Er staan reeds meer dan 30 miljoen namen in en de zoekrobot krijgt nog regelmatig updates.
Een overzicht van het archief dat in onze verschillende vestigingen wordt bewaard vind je ook op onze Facebookpagina.
Archief in de leeszalen van het Rijksarchief
Naast parochieregisters en registers van de burgerlijke stand (online en op microfilm) bewaart het Rijksarchief ook talrijke andere documenten die nuttig kunnen zijn voor jouw onderzoek, zoals bevolkingsregisters en notarisarchief.
Elke vestiging van het Rijksarchief heeft een leeszaal waar je mits inachtneming van de wetgeving over de privacy talrijke documenten kan raadplegen :
- Regionaal en plaatselijk overheidsarchief uit het ancien régime :
- archief van schepenbanken,
- Naamse procesdossiers van de Grote Raad van Mechelen
- Luxemburgse procesdossiers van de Grote Raad van Mechelen
- procesdossiers van de ‘soevereine’ schepenbank van Luik
- Procesdossiers van de Raad van Brabant : processen van particulieren; processen van de adel , enz.
- bestuurlijk archief (hedendaagse tijd) :
- bevolkingsregisters : de registers zijn geordend per straat en woning (personen onder hetzelfde dak). Inwoners worden vermeld met naam, voornaam, geslacht, geboorteplaats en -datum, graad van verwantschap met het gezinshoofd, nationaliteit, beroep, burgerlijke staat, datum van inschrijving en schrapping, aanduiding van vorige en volgende woonplaats, plaats en datum van overlijden, wijziging in burgerlijke stand, eventuele tweede verblijfplaats en informatie over de militietoestand.
- vreemdelingenregisters (vanaf 1933).
- Archief van de Eerste Wereldoorlog
- oorlogsschadedossiers : nuttig indien een van uw familieleden een dossier heeft ingediend voor vergoeding van schade aan de woning tijdens de Tweede Wereldoorlog,
- individuele dossiers van de Vreemdelingenpolitie: nuttig indien een van uw voorouders na 1839 naar België migreerde,
- hypotheekarchief,
- Personeelsarchieven van de FOD Financiën ,
- benoemingsdossiers van burgemeesters : nuttig indien uw voorouder tussen 1919 en 1971 burgemeester of gemeenteraadslid was.
- Archief van rechtscolleges (hedendaagse tijd) :
- Archief van de “kinderrechtbanken” van Bergen en Charleroi
- Archief van de gevangenis van Verviers,
- Archief van de gevangenis van Huy,
- Archief van de vredegerechten van de arrondissementen Bergen en Charleroi ,
- enz.
- archief van kerkelijke instellingen (abdijen, kloosters, enz.).
- notarisarchief met informatie over erfenissen, huwelijkscontracten, enz. : bijvoorbeeld het notariaat van Brussel van de 17e en 18e eeuw.
- archief van families en privépersonen : archief van de familie de Merode Westerloo, enz. .
- bedrijfsarchief
- archief van organisaties en verenigingen:
- archief van de International Tracing Service : een unieke archiefbron over de burgerslachtoffers van het naziregime. Het centrale steekkaartenbestand bevat 50 miljoen steekkaarten over meer dan 17,5 miljoen personen.
- genealogische bronnen op microfilm en online.
- een wetenschappelijke en administratieve bibliotheek.
- Overzicht van de collecties die worden bewaard bij de verschillende vestigingen van het Rijksarchief
- Met de inventarissen die werden opgemaakt door onze archivarissen kan u ontdekken welke documenten deel uitmaken van een bepaald archiefbestand. Sommige inventarissen kunnen online worden geraadpleegd en /of worden opgezocht via de zoekrobot “Zoeken naar archieven”. In de rubriek Nieuwsberichten worden onze recente publicaties voorgesteld. Onze website geeft ook een maandelijks overzicht van de nieuwe inventarissen. Onze zoekwijzers kunnen u helpen een meer diepgaand onderzoek te voeren. Neem ook eens een kijkje in onze brochure Stappenplan archiefonderzoek!
- Praktische schikkingen voor een bezoek aan de leeszaal
FAQ
Zit je met meer algemene vragen over het Rijksarchief? Misschien kunnen onze FAQ's (Frequently Asked Questions) je op weg helpen!