Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

In 1997 werd het faillissement uitgesproken over staalbedrijf Forges de Clabecq. Na twee jaar onderhandelen kon het archief van de onderneming gelukkig worden gevrijwaard. Ongeveer 300 strekkende meter documenten die vandaag worden bewaard in het Rijksarchief te Louvain-la-Neuve werden inmiddels geïnventariseerd. In 2015 wordt de voormalige industriële site verder gesaneerd.

De inventaris van het archief van de oude universiteit Leuven (1425-1797), grotendeels bewaard in het Rijksarchief te Leuven, is nu ook in een Nederlandse vertaling beschikbaar en online raadpleegbaar.

Doornik kende vroeger een bloeiende tapijtnijverheid. Het Rijksarchief te Doornik bewaart 6 strekkende meter archief (1828-1887) van de Manufacture royale de Tapis de Tournai en de Société des Intérêts réunis pour la Fabrication de Tapis. Begin 2015 verscheen een inventaris die beide bestanden ontsluit.

Begin 2015 verscheen de inventaris van het archief van het kasteel Belle-Maison te Marchin (1451-1916), dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Luik.

Luxemburgse archieven: de inventarissen van de gemeentearchieven van Anlier en Noville zijn verschenen

De voorbije jaren heeft het Rijksarchief te Aarlen archief van vóór 1977 verworven van heel wat Luxemburgse gemeenten. De inventarissen van het  archief van Neufchâteau, Habay-la-Neuve, Meix-le-Tige, Ethe, Longvilly, Straimont, Bellefontaine, Tournay, Châtillon, Wardin, Gérouville, FontenoilleSaint-LégerBuzenol, Herbeumont, Chanternelle verschenen tussen 2012 en 2015. Recent kwamen daar nog de inventarissen van de gemeentearchieven van Anlier en Noville bij. Deze archieven zijn raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief te Aarlen, uitgezonderd de archiefdocumenten die persoonlijke gegevens bevatten en bijgevolg onder de wettelijke bepalingen met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer vallen.

De inventarissen kunnen gratis worden gedownload via de webshop. In brochurevorm zijn ze te koop in het Rijksarchief te Aarlen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief in Brussel of via publicat@arch.be.

Het archief van de Weldadigheidsburelen en de Commissies voor openbare Onderstand (19de-20ste eeuw) van Hensies en zijn deelgemeenten, dat wordt bewaard in het Rijksarchief te Bergen, is geïnventariseerd.

29/01/2015 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Het archief van de weldadigheidsinstellingen uit de periode 1831-1881 (Ministerie van Justitie, Bestuur van de erediensten en weldadigheidsinstellingen) is ontsloten. Het archief, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, bevat onder meer enquêtes en statistieken over armoede en weldadigheid in de 19de eeuw, evenals dossiers over de emigratie van armen en ex-gevangenen naar de Verenigde Staten.

Eind 2014 verscheen de inventaris van het archief van het Secretariaat van koning Albert I voor de periode 1919-1924, toen Max-Léo Gérard secretaris van de koning was. In het archiefbestand zijn voornamelijk dossiers rond economische zaken en financiën terug te vinden, maar ook politieke kwesties uit de periode 1915-1918 komen aan bod.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke ‘oorlogsschadedossiers'. De dossiers bevatten een schat aan unieke en gediversifieerde informatie, die ongetwijfeld talrijke onderzoekers – zowel vakspecialisten als het grote publiek – van waarde kan zijn.

01/01/2015 - Inventarisatie - Namen

Op 1 januari 1915 werd in Namen de Onderlinge Vereniging voor Oorlogsrisico’s opgericht.  Vastgoedeigenaars, huurders en ondernemers verenigden zich om schadevergoeding te bekomen voor schade die werd veroorzaakt door brand of vernielingen als gevolg van oorlogsdaden of opstanden.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement